TikTok și WeChat vor fi eliminate din lista aplicațiilor disponibile în SUA

Conform BBC News,  TikTok și WeChat vor fi interzise din magazinele de aplicații din SUA începând de duminică, cu toate că președintele Donald Trump nu este împotriva acordului de ultim moment. Departamentul Comerțului a declarat că va interzice oamenilor din SUA să descarce aplicațiile de mesagerie și partajare video prin orice magazin de aplicații de pe orice platformă.

Administrația Trump spune că companiile amenință securitatea națională și ar putea transmite către China datele utilizatorilor. Dar China și ambele companii neagă acest lucru.

WeChat se va închide efectiv în SUA duminică, 20/09/2020, dar oamenii vor putea folosi TikTok până în 12 noiembrie, când ar putea fi, de asemenea, complet interzis. Ordinul emis presupune că, de duminică, oamenii nu vor putea folosi WeChat pentru a transfera fonduri sau pentru a procesa plăți către sau de la persoane din SUA. Dar utilizatorii TikTok vor putea în continuare să își folosească aplicația practic la fel de normal, deși nu vor putea descărca noi actualizări.

ByteDance, proprietara TikTok, a negat că deține date despre utilizatori în China, spunând că sunt stocate în SUA și Singapore. Tencent, care deține WeChat, a spus că mesajele din aplicația sa sunt private.

În timp ce TikTok are milioane de utilizatori în SUA, nu este clar cât de mulți utilizatori WeChat au reședința în afara Chinei, deși este probabil să fie un număr semnificativ.

Ce reprezintă aceste aplicații?

TikTok

În septembrie, TikTok a declarat că are peste 100 de milioane de utilizatori. Se crede că are peste 800 de milioane de membri în întreaga lume. Trebuie menționat că deși TikTok este o aplicație 100% chineză (numele său „original” este Douyin, 抖 音), este blocat în țară. De fapt TikTok are două versiuni, una concepută exclusiv pentru China și alta concepută pentru restul lumii. Dacă vă aflați în China, puteți descărca și utiliza versiunea chineză fără probleme, Douyin, care nu este legată în niciun fel de versiunea internațională, care nu poate fi descărcată. Motivul este că legile din China sunt foarte diferite, astfel încât ByteDance, compania care deține Douyin și TikTok, a considerat oportun să rezolve problema în acest fel.

WeChat

WeChat a fost înființată în 2011. Este o aplicație multifuncțională care permite utilizatorilor să trimită mesaje, să efectueze plăți mobile și să utilizeze servicii locale. A fost descrisă ca o „aplicație pentru orice” în China și are mai mult de un miliard de utilizatori lunari. La fel ca toate platformele chineze de socializare, WeChat trebuie să cenzureze conținutul pe care guvernul îl consideră ilegal.

În acest război al aplicațiilor între China și SUA apar mai multe întrebări decît răspunsuri

Dar SUA nu este singura țară preocupată de aceste companii. India a interzis deja TikTok și WeChat, în timp ce Biroul comisarului pentru informații din Marea Britanie, o instituție de supraveghere a confidențialității, investighează în prezent TikTok.

Aplicații ca Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Tinder, TikTok, Youtube Whatsapp, Viber de fapt sunt blocate complet în China. VPN-urile sunt în continuare cel mai bun mod de a ocoli Marele Firewall din China. Cu toate acestea, din cauza unei campanii intense în a doua jumătate a anului 2017, multe VPN-uri au încetat să funcționeze sau performanța lor a fost afectată substanțial.

Articole conexe

Leave a Comment