În UE, de frica de a-și pierde locul de muncă, a crescut înclinația familiilor de a economisi

Volumul consumului privat în UE a fost influențat de schimbarea obiceiurilor de cumpărare provocată de pandemia COVID19. Cauzele sunt evidente:

  • creșterea șomajului, care este principala sursă de venit pentru gospodării; și
  • tendința de a economisi de către familii, care văd viitorul cu mare îngrijorare, ceea ce îi determină să reducă din cheltuieli.

Asta susțin economiștii Băncii Centrale Europene (BCE) într-un document în care avertizează că „înclinația familiilor de a economisi a atins niveluri fără precedent ca răspuns la COVID19”.

BCE găsește două tipuri de cauze pentru a explica creșterea economiilor:

  • voluntară, legată de creșterea incertitudinilor; și
  • involuntară, din cauza închiderii forțate impuse de autorități și care a afectat sute de mii de cetățeni, inclusiv, prin limitele de mobilitate.

Înclinația de a economisi este legată de o creștere puternică a așteptărilor de a-și pierde locul de muncă în viitor

Principalul factor determinant, în orice caz, are legătură cu frica de a-și pierde locul de muncă, după cum concluzionează modelul folosit de economiștii BCE. Ceea ce este unic în cadrul studiului este că, deși rata șomajului a rămas în esență rigidă, adică nu a crescut dramatic, înclinația de a economisi este legată de o creștere puternică a așteptărilor negative.

Sondajul comunitar al consumatorilor, care acoperă perioada până în august 2020, sugerează că în următoarele douăsprezece luni gospodăriile se așteaptă să cheltuiască mai puțin pe achiziții majore decât la începutul anului 2020, în ciuda economiilor disponibile. Prin urmare, economiștii susțin că, în anul următor, „motivele de precauție pot menține înclinația gospodăriilor de a economisi la niveluri mai ridicate decât înainte de criza COVID-19”.

Literatura economică a demonstrat că rata așteptată a șomajului explică o mare parte a variației istorice a ratei de economisire, dar nici măcar în recesiunea anterioară, când șomajul a crescut mult mai mult decât acum, rata economiilor nu crescuseră atât de intens. Cu alte cuvinte, așteptările negative și nu atât de mult șomajul actual sunt cele care fac familiile să economisească în loc să cheltuiască.

Declanșarea cererii de consum acumulate pe parcursul unei recesiuni este indiciu de redresare economică

Caracteristicile acestei crize, în orice caz, introduc noi incertitudini, iar studiul BCE arată că comportamentul gospodăriilor este diferit. În ciuda economiilor acumulate, există o incertitudine considerabilă cu privire la cererea acumulată pe termen scurt. Economiștii băncii centrale insistă că doar cînd este declanșată cererea de consum acumulată pe parcursul unei perioade de recesiune putem vorbi despre unele semne de redresare economică.

Cu toate acestea, criza COVID este diferită, deoarece o parte din contracția cheltuielilor casnice este forțată. Mai exact, aproape jumătate din contracția consumului privat reflectă componente ale cheltuielilor care ar putea fi amânate, de exemplu, electronice sau automobile, care sunt bunuri durabile. Datele recente privind comerțul cu amănuntul arată într-adevăr o revenire puternică a mai multor categorii de produse care ar putea reflecta parțial un efect de recuperare.

Articole conexe

Leave a Comment