BCE lansează o consultare publică privind euro digital

Banca Centrală Europeană (BCE) anunță pe 12 octombrie lansarea unei consultări publice cu privire la euro digital. „Eurosistemul va colabora pe scară largă cu cetățenii, mediul academic, sectorul financiar și autoritățile publice pentru a le evalua nevoile, precum și beneficiile și provocările pe care le așteaptă de la emiterea unui euro digital. Experimentarea va începe în paralel, fără a aduce atingere deciziei finale ”, informează BCE.

Euro digital este o monedă virtuală emisă de o bancă centrală, cunoscută sub numele de monedă digitală a băncii centrale (CBDC), care este studiată ca alternativă la criptomonede, dar într-un mod mai reglementat.

Scenariile de emitere a euro digital.

  • Creșterea cererii de plăți electronice în zona euro care „ar necesita un mijloc de plată digital european fără riscuri”.
  • Scădere semnificativă a plăților în numerar în zona euro.
  • Lansarea mijloacelor de plată private la nivel mondial, „care ar putea ridica probleme de reglementare și ar putea pune în pericol stabilitatea financiară și protecția consumatorilor”. Se referă la Libra, stablecoin-ul Facebook, proiectat cu sprijinul unei rezerve economice.
  • Crearea unui nou canal de transmitere a politicii monetare.
  • Reducerea probabilității ca un incident cibernetic, dezastru natural, pandemie sau alte evenimente extreme să împiedice furnizarea de servicii de plată.
  • Încurajarea rolului internațional al monedei euro, și anume acceptarea pe scară largă a CBDC (monedă digitală a băncii centrale) de la băncile centrale din afara Eurosistemului, și nu în ultimul rînd,
  • Stimularea îmbunătățirii în costurile și amprenta ecologică a sistemelor monetare și de plată.

“Euro digital  va completa numerarul, nu îl va înlocui. Eurosistemul va continua să emită numerar, în orice caz ”, spune BCE. Acest lucru se reflectă în raportul Grupului de lucru la nivel înalt al Eurosistemului privind moneda digitală a băncii centrale (CBDC). BCE menționează că „Un euro digital ar păstra binele public pe care euro îl oferă cetățenilor: acces gratuit la un mijloc de plată simplu, universal acceptat, fără riscuri și fiabil.”

Cum ar funcționa euro digital pentru cetățeni?

Cu euro digital ne referim la un euro care ar avea un domeniu de aplicare „cu amănuntul”, adică ar putea fi utilizat digital de cetățeni în plățile lor comune, indiferent dacă sunt mari sau mici. De la plata unei cafele sau prețul unei case. Am vorbi despre două concepte ale unui euro digital, unul „cu ridicata”, cel care funcționează deja între BCE și entități și un euro „cu amănuntul” care ar fi folosit de persoane în relațiile între ele.

Pentru utilizarea acestui euro digital cu amănuntul ar fi necesar să aveți un cont în care să fie depus un anumit patrimoniu monetar. La fel ca atunci când mergem în prezent la bancomat pentru a retrage bani. Dacă nu avem bani în contul bancar, nu putem retrage bani.

Dacă se utilizează un model centralizat, cetățenii ar avea posibilitatea de a deschide conturi în care să-și depună euro digital la BCE însăși. Este pur și simplu una dintre posibilitățile pe care BCE le pune pe masă. De asemenea, prevede o opțiune că băncile comerciale acționează ca intermediari între BCE și public atunci când gestionează mișcările digitale în euro și chiar un model descentralizat în care fiecare cont de utilizator ar fi responsabil pentru înregistrarea mișcărilor.

Conștientă de posibila dezintermediere bancară, BCE recunoaște potențialul prejudiciu pentru bănci. „Unele dintre posibilele concepții ale euro-ului digital ar putea afecta intermedierea băncilor și costurile acestora la obținerea de fonduri, în special în situații de stres.” Cu alte cuvinte, BCE se teme că, în cazul unei neîncrederi din ce în ce mai mari față de viabilitatea băncilor, banii deponenților se vor orienta către euro digital dacă oferă mai puține obstacole în ceea ce privește accesibilitatea la fonduri. „În orice caz, obiectivul băncii centrale nu este de a concura cu băncile comerciale din motive de stabilitate financiară și datorită rolului său important în transmiterea politicii monetare.” – se indică în raportul BCE.

Cu toate acestea, experții menționează că BCE pregătește euro digital pentru o distribuție de stimuli fără intermediari. Având în vedere faptul că „banii nu se îndreaptă către cei care au cea mai mare nevoie de el, ideea de euro digital apare cu scopul de a standardiza depozitele în Europa, eliminând verigile din lanțul de transmitere a banilor, în special entități financiare”. La rândul său, „acest lucru ar nivela ratele dobânzilor la împrumuturile din Europa, deoarece BCE însăși ar fi însărcinată cu oferirea de credite direct comercianților cu amănuntul”.

Mai mult, dacă euro digital aspiră să îndeplinească o funcție similară cu cea a numerarului, acesta trebuie să aibă o caracteristică fundamentală: să fie anonim în utilizarea sa. Pentru aceasta, BCE propune utilizarea hardware-ului. Mai exact, menționează cardurile inteligente sau telefoanele mobile care ar putea fi „reîncărcate” cu euro digital de la un dispozitiv cu conexiune online, le-ar stoca și, ulterior, le-ar permite să fie utilizate cu libertate totală, chiar și fără conexiune.

Euro digital poate aduce beneficii importante.

Pe de o parte, tranzacțiile în UE vor fi imediate. Banii se vor putea muta instantaneu între persoane fizice sau între companii.

Apariția monedelor digitale ale băncii centrale (Central Bank Digital Currency, CBDC) va duce la liberalizarea bancară. Miguel Ángel Fernández Ordoñez, fost guvernator al Băncii Spaniei, a anticipat dispariția depozitelor bancare, atunci când persoanele fizice și companiile vor accesa direct banii publici digitali emiși de băncile centrale.

În al doilea rând, euro digital va permite operarea cu valori mai mici de 1 cent euro. Acest lucru va genera noi tipuri de afaceri și posibilități de a câștiga bani.

Acum like-urile sau contribuțiile pe rețelele de socializare sunt gratuite; dar dacă o companie de publicitate sau un serviciu ne-ar plăti 0,1 cenți de euro pentru fiecare Like care primește o contribuție de la noi sau fiecare ajutor pe care îl oferim într-un forum sau o rețea socială?

O a treia îmbunătățire ar fi controlul și securitatea mai mare oferite de o monedă digitală bazată pe blockchain. Mai mult control înseamnă mai puține oportunități de fraudă și furt.

Care ar fi diferența dintre euro digital și alte monede private?

Cripto-activele sunt fundamental diferite de banii băncii centrale: prețurile lor sunt volatile, deoarece nu au nici o valoare intrinsecă și nu există nicio instituție de încredere care să le susțină.

Oamenii care utilizează un euro digital ar avea același nivel de încredere ca în cazul numerarului, deoarece ambii sunt susținuți de o bancă centrală, ceea ce nu pot oferi monedele criptoconvenționale precum stablecoin-ele.

Principala diferență este că euro digital ar rămâne moneda publică, de stat. Euro digital va fi susținut de statele care fac parte din zona euro, în timp ce celelalte monede digitale private ar fi susținute de capitalurile proprii și rezervele companiilor care le-au emis. Potrivit ministrului francez de finanțe, „BCE va fi singura căreia i se va permite să emită monedă. Iar acest punct este ceva ce nu poate fi compromis sau slăbit de niciun fel de proiect, inclusiv așa-numitul proiect LIBRA (Facebook) ”.

Articole conexe

Leave a Comment