Inspectoratul Muncii din Spania a regularizat persoanele angajate în distibuție de către companii ca GLOVO și Amazon.

Inspectoratul Muncii din Spania a regularizat 11.013 lucrători Glovo contractați din 2019. În același context, instituția publică spaniolă a înregistrat oficial în regim general de securitate socială peste 4.066 de distribuitori Amazon.

Mai exact, inspecția a efectuat un total de 30 de acțiuni în cursul anului trecut și în acest an pentru care sunt solicitate de la compania GLOVO peste 16,2 milioane de euro pentru contribuțiile neachitate ale acestor lucrători considerați fals autonomi, în urma cererilor înainte de sindicatele muncitorilor.

Potrivit asociației de companii care reprezintă economia digitală în Spania, Adigital, peste 14.000 de distribuitori operează pe aceste platforme în toată țara.

“Riderii” sunt freelance-ri falși.

Acest lucru este susținut de Curtea Supremă , care, pentru prima dată, s-a pronunțat cu privire la lunga dispută juridică dintre lucrătorii platformelor de livrare de alimente la domiciliu cu cei responsabili pentru aceste cereri.

Înalta instanță din Spania consideră că s-a dovedit că există o relație de muncă între „rideri” (distributori) și platformă și că aceștia funcționează în mod fraudulos conform formulei pentru lucrătorii autonomi. Înalta Curte a ajuns la concluzia că relația dintre distribuitori și companii este de natură angajator-angajat.

Această hotărâre poate fi un moment de cotitură pentru modelul de lucru al unor aplicații populare precum Glovo, Deliveroo sau Uber Eats. Toți pariază pe aceeași formulă, deși pot avea nuanțe diferite atunci când vine vorba de operare: folosirea lucrătorilor autonomi (pe cont propriu).

Cu toate acestea, în aprilie anul trecut, Curtea Europeană de Justiție a asigurat că „riderii” nu au nicio relație de muncă cu companiile de livrare, argumentând, printre altele, dreptul lor de a nu accepta toate serviciile care le sunt atribuite și capacitatea acestora să lucreze pentru alte companii chiar și ale concurenței.

Glovo achită “Rider-ilor” 1,20 euro sau chiar 1 euro pe comandă

Trebuie de menționat, că în aprilie 2020, Glovo, aplicația de livrare la domiciliu, una dintre activitățile permise de la începutul stării de alarmă din cauza crizei de sănătate a coronavirusului, a redus la jumătate comisionul pe comanda primită de lucrătorii săi, așa-numiții Rideri. Modificarea tarifelor plătite pentru distibuitori a trecut în unele orașe spaniole de la 2,50 euro la 1,20 euro sau chiar 1 euro pe comandă . De cealaltă parte, Glovo a asigurat că, deși se va plăti mai puțin pe comandă, această modificare „nu va afecta câștigurile orare ale distribuitorilor”.

În rapoartele financiare GLOVO, costul aferent distribuitorilor era inclus în rubrica „Servicii profesionale independente”. În raportul referitor la anul 2018, ultimul an disponibil în Registrul Comercial, compania GLOVO a obținut un total de 45,7 milioane de euro doar pe piața spaniolă (de patru ori mai mult decât cu un an înainte).

Cu toate că Inspecția muncii obligă GLOVO să achite contribuțiile sociale achitate de către distribuitori pe cont propriu în sumă de circa 16,2 milioane euro, compania nu recunoaște acest ordin și neagă plata acestor sume, considerîndu-le „datorii incerte”.

Sindicaliștii  Amazon Flex au criticat, de asemenea, „modelul fraudulos de muncă” utilizat de Amazon, care le permite „să arunce prețuri pentru a oferi produse mai ieftine”. „Acest mod de a concura pe piață este un model economic extrem de periculos”, au subliniat ei.

Acum, instituțiile cu inițiativă legislativă urmează să examineze încadrarea acestei decizii a Tribunalului Suprem și a realităților mediului de afaceri într-un cadru legal, care la rîndul său să asigure mai multă protecție acestor angajați.

Articole conexe

Leave a Comment