Ce este o criptomonedă? – I

Criptomonedele sunt stocate în „portofele” digitale

Originile criptomonedelor

Cum funcționează criptomonedele?

Criptomonedele pot fi câștigate sau cumpărate.

Avantaje generale atribuite criptomonedelor

Dezintermediere

Securitate

Autonomie

Este sigur?

Care sunt riscurile asociate criptomonedelor?

Risc de volatilitate

Riscul de lichiditate

Risc tehnologic și operațional

Risc legal

Riscul de participare la activități criminale, teroriste, frauduloase sau de spălare a banilor

Important despre criptomonede!!!

 


 

Ce este o criptomonedă?

Criptomonedele sunt monede digitale distribuite pe rețea, la fel ca o formă de numerar digital. Acestea permit tranzacții fără probleme, directe și extrem de rapide între părțile interesate. Acestea asigură control deplin asupra plăților și soldului.

Controlul deplin asupra criptomonedei nu implică dependență de o autoritate centrală pentru a valida tranzacțiile, toate validările se fac de către rețeaua criptomonedelor.

Un exemplu clar de contrast ar fi companiile de carduri de credit, băncile și altele care acționează ca „gardieni” ai banilor din conturi. Datorită încrederii în aceste instituții care pot proteja informațiile și banii, acestea gestionează tranzacțiile. Ca atare, deși o bancă poate avea o bază de date expusă furtului fizic și vulnerabilă la atacurile asupra bazei de date, criptomonedele nu sunt susceptibile la aceste atacuri. Trebuie de menționat că unde există o terță parte de încredere (bănci, instituții financiare, state, companii) care permite efectuarea tranzacțiilor, de asemenea există o oportunitate pentru criptomonede și o rețea blockchain.

La fel ca numerarul, criptomonedele pot fi utilizate după preferințe personale, indiferent dacă este vorba de împrumuturi unui prieten, plată pentru prânz sau chiar plată unui angajat. Cu toate acestea, spre deosebire de numerar, deoarece criptomonedele sunt digitale, puteți plăti cu o aplicație de portofel pentru smartphone sau în alte moduri care facilitează utilizarea criptomonedelor.

            Criptomonedele sunt stocate în „portofele” digitale

Portofelul, de fapt, reprezintă aplicația care stochează online criptomonedele proprietarului. Portofelul este protejat de o cheie privată, reprezentînd o parolă extrem de complexă pe care o cunoaște doar proprietarul. Există portofele virtuale, dar și fizice. Portofelele criptomonede pot fi, de asemenea, definite ca „fierbinți” sau „reci”, în funcție de modul în care funcționează.

Un portofel fierbinte este orice portofel care este conectat cumva la Internet. Aceste portofele sunt destul de ușor de configurat, iar fondurile sunt rapid accesibile, făcându-le convenabile pentru comercianți și alți utilizatori frecvenți.

Portofelele reci, pe de altă parte, nu au nicio conexiune la Internet. În schimb, utilizează un mediu fizic pentru a stoca cheile offline, făcându-le rezistente la încercările de hacking online. Ca atare, portofelele reci tind să fie o alternativă mult mai sigură de „depozitare” a monedelor. Această metodă este, de asemenea, cunoscută sub numele de depozitare la rece și este deosebit de potrivită pentru investitorii pe termen lung sau „HODLers”.

            Originile criptomonedelor

Satoshi Nakamoto este un nume fictiv furnizat ca inventator al primei criptomonede, Bitcoin. Unii cred că Satoshi Nakamoto este, de fapt, un pseudonim pentru un grup de oameni. Comunitatea crede că Nakamoto a început să lucreze la proiect în 2007.

În 2008, domen-ul Bitcoin a fost înregistrat pe un site care permite înregistrarea anonimă a numelor de domenii. Bitcoin.org a intrat în funcțiune la un an după ce Satoshi a început să lucreze la concept.

Nakamoto a trecut apoi rapid la publicarea unui articol care explica în detaliu ce este Bitcoin, cum a funcționat și cum ar fi evitate cheltuielile duble. Prima extracție a fost făcută în ianuarie 2009 după ce proiectul a fost înregistrat la SourceForge.net, un site web axat pe „software open source”. Câteva zile mai târziu a avut loc prima tranzacție cu criptomonede.

Bitcoin a fost de fapt destinat să fie un sistem electronic de numerar „peer-to-peer” și nu o monedă. Anterior, mulți  încercaseră și eșuaseră în cele din urmă în încercările lor de a crea bani digitali.

            Cum funcționează criptomonedele?

Criptomonedele au fost dezvoltate ca o aplicație pe lângă o invenție criptografică cunoscută sub numele de blockchain, de unde și denumirea de criptomonedă. Blockchain este o tehnologie care acceptă mai multe concepte – criptomoneda este doar una dintre ele. Dar cel mai important, criptomonedele, așa cum le avem astăzi, nu ar fi posibile fără tehnologia blockchain. Ce este blockchain-ul poți afla aici.

            Criptomonedele pot fi câștigate sau cumpărate.

Emiterea și gestionarea criptomonedelor se face prin reguli predefinite sau prin algoritmi open-source complexi, care sunt unici pentru fiecare criptomonedă. De exemplu, emiterea de noi Bitcoini se bazează pe algoritmi de „minerit” executați de oameni, numiți „mineri”, folosind computere puternice și sofisticate. În schimbul serviciilor lor, minorii primesc gratuit unități de monedă virtuală care pot fi schimbate. Orice altă persoană care nu participă la aceste activități de „minerit” și care dorește să obțină monedă virtuală trebuie să o cumpere.

O criptomonedă se caracterizează prin două chei:

  • prima cheie este „publică” – certifică existența și unicitatea unității monetare virtuale;
  • a doua cheie este „privată” – este echivalent cu un cod secret pe care proprietarul îl stochează în portofelul său electronic.

Odată ce portofelul electronic este construit utilizând software sau platforme pentru acest tip de schimb, utilizatorii pot continua să cumpere bunuri sau servicii, precum și să schimbe sau să transfere criptomonede. Aceste tipuri de tranzacții se fac într-un mod pseudo-anonim datorită cheilor utilizate.

La efectuarea unei plăți, proprietarul unei unități de criptomonedă o validează cu cheia sa privată. Această tranzacție este apoi transmisă unei rețele de mineri care certifică proprietatea unităților de criptomonede, validând astfel tranzacția și transferul către noul proprietar.

Este important de menționat că criptomonedele au valabilitate doar în mediul de acceptare exclusivă a acestora.

            Avantaje generale atribuite criptomonedelor

Astăzi, există mii de criptomonede, deși fiecare are propriile sale avantaje, putem cita totuși câteva avantaje care fac din majoritatea criptomonedelor un mod de a revoluționa tranzacțiile, indiferent dacă sunt sau nu monetare:

            Dezintermediere

Tehnologia și funcționarea transparentă a Blockchain-ului produc încrederea necesară agenților utilizatori pentru a efectua schimburi (bani, proprietăți etc.) fără a necesita controlul unui terț de încredere (bancă, notar).

            Securitate

Arhitectura descentralizată și codul de bloc garantează inviolabilitatea informațiilor. Securitatea este asigurată de 2 mecanisme:

  • Un proces criptografic – Codul fiecărui bloc este legat de codul celui care îl precedă, modificarea unui bloc ar atrage astfel modificarea întregului lanț;
  • Un aspect descentralizat – Implică o replică a tuturor blocurilor din fiecare nod al rețelei, acest lucru evită riscul pierderii datelor.

            Autonomie

Crearea unei criptomonede plătește costurile infrastructurii. Acest lucru se datorează faptului că puterea de calcul și spațiul de găzduire sunt furnizate de nodurile rețelei. „Minerii” care fac tranzacții pe Blockchain funcționează, furnizează hardware, putere de calcul și spațiu de stocare, în schimbul căruia primesc criptomonede.

            Este sigur?

La fel ca în orice moment când vine vorba de bani, securitatea este o preocupare de top. Criptomonedele au numeroase măsuri de securitate concepute în cadrul tehnologiei blockchain pentru a se asigura că tranzacțiile sunt sigure.

La nivel personal, fiecare portofel este securizat printr-o cheie privată la care doar proprietarul are acces. Portofelul are, de asemenea, o adresă care este utilizată pentru plasarea tranzacțiilor de la un portofel la altul. Pentru a efectua o tranzacție, trebuie semnată digital cu cheia privată pentru a verifica dacă proprietarul autorizează tranzacția.

Aceasta înseamnă că, chiar dacă altcineva ar descoperi adresa portofelului, nu ar putea efectua nicio tranzacție. Cu toate acestea, dacă cheia privată a fost transmisă sau dacă a fost dezvaluită, proprietarul se poate expune riscului descoperirii unor tranzacții în nume propriu. De aceea este extrem de importantă păstrarea cheii private în măsura în care să asigure confidențialitatea deplină.

Tehnologia blockchain care stă la baza criptomonedelor face imposibilă modificarea tranzacțiilor după ce acestea au avut loc. De asemenea, datorită modului în care tranzacțiile sunt revizuite, criptomonedele nu sunt susceptibile la problema „dublei cheltuieli” în care o persoană încearcă să plătească două părți diferite cu aceiași bani.

Cu toate acestea chiar dacă unele criptomonede pot fi folosite ca formă de plată sau ca mijloc de schimb în rețeaua descentralizată, ele nu au acoperire legală în mediul economic real.

            Care sunt riscurile asociate criptomonedelor?

Iată câteva dintre riscurile asociate utilizării criptomonedelor.

            Risc de volatilitate

Valoarea unei criptomonede este determinată de interesul public asupra acesteia și se bazează strict pe cerere și ofertă. Acoperirea media a unei criptomonede poate avea un impact mare asupra valorii sale într-o perioadă scurtă de timp, fără ca vreun organism oficial sau mecanism să supravegheze această variație. În plus, există multe alte platforme sau schimburi digitale în care pot fi tranzacționate criptomonede. Aceste mecanisme pot vinde/cumpăra aceeași criptomonedă la prețuri diferite.

            Riscul de lichiditate

Schimbarea criptomonedelor cu curs legal poate fi dificilă. Canalele de schimb, cum ar fi platformele, nu sunt supravegheate de autoritățile de reglementare oficiale sau de băncile centrale. Speculația criptomonedelor poate crește diferențele de preț licitare-cerere.

            Risc tehnologic și operațional

Cu toate că, în mod general, tehnologia blockchain asigură securitate și transparență tranzacțiilor cu criptomonede, acestea pot fi expuse hackingului și furtului.

Securitatea portofelelor electronice, a platformelor de schimb criptografic și a tranzacțiilor nu este garantată. Utilizatorul se expune la furt și la pierderea totală a activelor sale.

            Risc legal

Criptomonedele nu sunt neapărat reglementate. Este posibil să nu existe un cadru legal care să protejeze consumatorii care achiziționează bunuri sau servicii prin criptomonedă, iar schimburile digitale pot funcționa fără a respecta legile aplicabile într-o anumită jurisdicție.

            Riscul de participare la activități criminale, teroriste, frauduloase sau de spălare a banilor

Dată fiind posibilitatea protecției identității, criptomonedele au fost deseori asociate cu fraude, spălare de bani și activități criminale sau teroriste.

 

            Important despre criptomonede!!!

  • Valoarea criptomonedelor nu este legată de starea unei economii.
  • Rata dobânzii și creșterea rezervelor monetare nu au un efect direct asupra valorii sale.
  • Valoarea unei criptomonede depinde doar de angajamentul utilizatorilor de a-i menține prețul. Astfel, acestea sunt tratate ca materie primă, deoarece profitul din investițiiile în criptomonede provine din speculații.
  • Deocamdată, criptomonedele sunt libere de povara reglementării, dar dacă încep să fie reglementate, ar putea fi afectate, efectul pozitiv sau negativ urmînd a fi evaluat de amploarea și costurile acesteia.
  • Criptomonedele reprezintă o parte a varietății de aplicații. Blockchain, baza tehnologica a acestora, este instrumentul în care pot fi create diferite modele de programe care includ managementul identității, securității și procesarea tranzacțiilor.


 

Articole conexe

Leave a Comment

six + 6 =