Care este scopul utilizării criptomonedelor? – IV

Cum se pot cumpăra criptomonede?

Unde se pot cumpăra criptomonede?

Stormgain

Binance

Coinbase

Investiția în criptomonede. Ce este o ICO?

În ce constă procesul simplificat al lansării ICO?


Criptomoneda a fost creată pentru a permite transferuri bancare anonime. În plus, acum este un instrument puternic de investiții; adică poate fi folosit pentru a câștiga bani. La fel ca banii obișnuiți, criptomoneda este un produs universal care poate servi drept măsură a valorii atunci când se cumpără sau se vînd alte bunuri.

        Cum se pot cumpăra criptomonede?

În timp ce unele criptomonede, inclusiv Bitcoin, sunt disponibile pentru cumpărare cu dolari SUA, altele necesită plata cu bitcoin sau altă criptomonedă.

Pentru a cumpăra criptomonede, este nevoie de un „portofel”, o aplicație online care poate păstra moneda. În general, utilizatorul crează un cont într-o bursă și apoi transferă bani reali pentru a cumpăra criptomonede.

        Unde se pot cumpăra criptomonede?

Actualmente nu există o lipsă de opțiuni pentru schimburi în care este posibil de a cumpăra și vinde criptomonede. Procedurile standard KYC „Cunoaște-ți clientul” sunt inerente înainte de a efectua o achiziție cu card de credit sau de a retrage cantități mari de criptomonede de pe platformă.

        Stormgain

Este o platformă simplă, dar robustă, care oferă multe perechi de criptomonede și are posibilitatea utilizatorilor de a face cumpărături cu cardul lor de credit.

        Binance

Este cel mai mare și mai popular schimb din lume, oferind și mai multe opțiuni de criptare. De asemenea, sprijină achizițiile cu carduri de credit și leverage tranzacționarea. În acest fel a devenit unul dintre standardele industriei în general.

Nici Stormgain și nici Binance nu permit conturile din SUA.

        Coinbase

Este singurul schimb disponibil pentru comercianții americani, dar este considerat, în general, unul dintre cele mai ușoare pentru noii veniți.

Platforma oferă mai multe opțiuni pentru achiziții, inclusiv carduri de credit, deși nu există o marjă de tranzacționare pe un cont Coinbase standard.

Schimburile menționate sunt cele trei nume mari din industrie, dar există multe altele, precum Bittrex, Bitfinex, Kraken, KuCoin, printre altele.

        Investiția în criptomonede. Ce este o ICO?

ICO (oferta inițială de monede) este o alternativă nereglementată de finanțare publică bazată pe noi criptomonede digitale care au apărut în afara sistemului financiar tradițional. ICO (ale cărui inițiale înseamnă „Initial Coin Offering”, în engleză) încearcă să finanțeze o inițiativă prin emiterea unei monede bazată pe tehnologia Blockchain. Aceste criptomonede emise, ca și celelalte existente, pot fi schimbate, cumpărate, vîndute în mod liber. Piața (utilizatorii – deținătorii) stabilesc prețul în funcție de cerere și ofertă. Acest lucru permite generarea de profituri. Astfel, o ICO în lumea digitală blockchain se referă într-o oarecare măsură la mobilizarea de capital prin vânzarea unei criptomonede.

ICO-urile democratizează finanțarea ideilor. Acest lucru permite oricui de pe planetă să finanțeze o idee în câteva secunde. Ca urmare, persoana obține un bun digital care este confortabil de gestionat într-o lume globală fără frontiere. Un ICO nu înseamnă crearea unei criptomonede, nu înseamnă a lansa sau emite o criptomonedă în prealabil și nu înseamnă a crea un contract inteligent. Strângerea de fonduri ICO le promite celor care își achiziționează jetoanele (token-uri) acces la un serviciu sau o platformă de aplicații. Jetoanele pe care le vând sunt utilizate ca bilet de intrare pe platformă. În practic toate cazurile, un anumit produs sau serviciu nu este oferit, ci doar o promisiune. De asemenea, oamenii investesc în monede, deoarece se așteaptă ca valoarea să crească odată cu finalizarea serviciilor pe care dezvoltatorii le promit, creând astfel cerere pentru aceste jetoane (token-uri).

Explozia acestei forme revoluționare de mobilizare de capital (ICO-urilor criptomonede și a altor proiecte blockchain) a generat investiții acumulate de companii ce depășesc investiția tradițională colectată de toate startup-urile prin alte forme de finanțare.

Revoluția ICO a schimbat totul. Criptomonedele au început a fi create pentru orice. Acest lucru a făcut mai evident ca niciodată că criptomonedele ar putea fi tratate ca active digitale, adică criptoactiv: jetoane (token), ceea ce a dat naștere Internet-ului valorii.

Internetul valorii, descris în termeni simpli, este un spațiu online în care oamenii pot transfera instantaneu între ei valoarea, eliminând nevoia de intermediari și multe costuri. Teoretic, orice valoare monetară sau socială poate fi transferată între părți, inclusiv valută, active, acțiuni, valori mobiliare, drepturi de proprietate intelectuală, descoperiri științifice și chiar un vot în cadrul alegerilor. O problemă pe care Internetul valorii încearcă să o rezolve este lipsa accesului la finanțare. În viziunea internetului valorii accesul la internet înseamnă acces la finanțare.

Finanțarea ICO ar putea fi similară cu cea oferită de crowdfunding: se investește o sumă de bani pentru un proiect viitor, oferind astfel posibilitatea de a-l accesa cât mai curând posibil. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de investiții în token-uri, există o diferență esențială cu orice campanie de crowdfunding. Acele token-uri care sunt achiziționate după participarea la un ICO sunt interschimbabile. Astfel, este posibil ca proiectul să fie reevaluat înainte de lansarea produsului sau serviciului său, iar investitorii își pot vinde token-urile(sau o parte din ele) odată ce a crescut valoarea acestora, oferind lichiditate investitorilor care pariază pe acest tip de proiecte. Toate acestea, fără a fi nevoie ca obiectul finanțării să devină realitate.

În 2018 – anul exploziei investițiilor în ICO, peste 13 miliarde de dolari au fost strânși în întreaga lume, față de 4 miliarde de dolari în 2017. Recordul este deținut de EOS, un protocol blockchain care dorește să concureze cu Ethereum, care a strâns echivalentul a 4 miliarde de dolari (pe parcursul unui an). În anul 2019, numai în SUA a fost mobilzate investiții prin ICO în sumă de peste 7 miliarde USD.

În mod normal, jetoanele ICO sunt create pe blockchain-ul Ethereum, urmând standardul de jeton ERC-20 și, prin urmare, sunt denumite jetoane ERC-20. Împreună cu Ethereum, există și alte platforme care sprijină crearea și emiterea de jetoane digitale (de exemplu, Stellar, NEM, NEO și Waves). În schimb, unele companii care au deja un blockchain complet funcțional aleg adesea să își emită activele digitale pe propria platformă.

Luând ca exemplu jetoanele ERC-20, o companie poate folosi contractele inteligente Ethereum pentru a crea și emite propriul jeton digital. Protocolul ERC-20 definește un set de reguli pe care compania trebuie să le respecte pentru a emite un simbol pe blockchain-ul Ethereum, iar contractele inteligente asigură respectarea acestor reguli în mod fiabil.

        În ce constă procesul simplificat al lansării ICO?

  • Crearea unei cărți albe denumita în engleză „White paper”: documentul care explică în detaliu proiectul.
  • Crearea unei echipe care va implementa ideea și, respectiv, proiectul.
  • Crearea unui prototip al proiectului, dacă este posibil.
  • Crearea unei pagini web explicative.
  • Lansarea unei campanii de promovare.
  • Programarea un contract inteligent care gestionează moneda. Este recomandabil utilizarea uni standard care va facilita integrarea cu casele de schimb.
  • Lansarea ICO: vinderea jetoanelor (token) pe baza anumitor condiții definite anterior și facute publice.

Lansarea unei campanii ICO durează destul de mult. În majoritatea cazurilor, faza de pregătire pentru lansarea participării publice, o fază care include toate procesele anterioare primului mare anunț, durează aproximativ între șase luni și un an.

Faza de după anunțul deschiderii participării publice, care include tot ceea ce se întâmplă între primul anunț și vânzarea efectivă a jetonului (token), durează de obicei aproximativ trei luni. Acest interval de timp este adesea considerat suficient de lung pentru a atrage atenția publicului și suficient de scurt pentru ca publicul să nu uite de proiect.

Nu toate ICO-urile au succes și, având în vedere lipsa de reglementare în acest domeniu în multe țări, nici toate ICO-urile nu sunt legitime. Aproape jumătate din aceste proiecte eșuează, ieșind din afaceri, altele se ascund cu fondurile strânse sau pur și simplu se descoperă mai tîrziu ca escrocherii.

Comisia de valori și schimb (SEC) din SUA a alertat investitorii cu privire la pericolele escrocilor care folosesc ICO-uri pentru a efectua «pump & dumps» – practică denumită „umflă prețul, apoi vinde”. Un «pump & dump» constă în creșterea artificială a prețului unui jeton (token) prin știri înșelătoare pozitive care vizează vânzarea jetoanelor. Odată ce prețul lor a crescut (pompare) după frenezia de cumpărare în rîndul investitorilor, fraudatorii își vînd jetoanele (token-urile) supraevaluate, ca urmare prețul scade și investitorii își pierd banii.

Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, ofertele inițiale de monede ICO nu sunt ilegale, cu excepția țărilor precum China și Coreea de Sud, care au interzis în mod explicit ICO-urile în jurisdicțiile lor.

Articole conexe

Leave a Comment

5 × four =