Care sunt cele mai populare criptomonede? – III

Bitcoin (BTC)

Mineritul Bitcoin și energia consumată 

Volatilitate

Comisioane

Custodia

Scalabilitatea Bitcoin

Ethereum (ETH)

Ripple (XRP)

Binance Coin (BNB)

EOS (EOS)

Litecoin (LTC)

Stellar (XLM)

Tether (USDT)

Ce sunt banii Fiat? 

Monero (XMR)


Trei criptomonede principale Bitcoin, Ethereum, Ripple reprezintă principalele capitalizări ale pieței criptomonedelor.

          Bitcoin (BTC)

Bitcoin este prima criptomonedă, creată și validată în urma publicației lui Satoshi Nakamoto din 2008: „Bitcoin, un sistem de numerar electronic de la egal la egal”. Bitcoin este o criptomonedă descentralizată bazată pe tehnologia blockchain pentru a gestiona tranzacțiile și a emite monede digitale fără a recurge la o autoritate centrală.

Prețul Bitcoin este reprezentat la bursă de literele BTC. Este mai puțin complex ca caracteristici decât alte criptomonede, dar își propune să fie într-adevăr o formă de bani globală și eficientă.

Aprovizionarea cu Bitcoin este creată de ceea ce se numește „mineri”. Aceștia sunt practic operatori de noduri speciali care securizează rețeaua Bitcoin rezolvând probleme matematice complexe care asigură verificarea fiecărui „bloc” din „lanț” cu tranzacții valide. Recompensa pentru miner, în mărimea unei fracțiuni din Bitcoin, intervine când validează cu succes un bloc. Suma primită este practic o constantă, cu excepția faptului că la fiecare 4 ani suma se reduce la jumătate, ceea ce se numește „Bitcoin halving”. Acest eveniment se întâmplă când remunerarea minerilor este împărțită la jumătate și respectiv se creează o sumă nouă de BTC ceea ce servește pentru a controla distribuția criptomonedei, a preveni inflația și alte roluri semnificative care o fac unul dintre cele mai importante concepte a sectorului activelor digitale. Acest lucru va continua până când va fi exploatată suma totală implicită de 21 de milioane BTC, care ar trebui să dureze mai mult de 100 de ani.

Estimarea numărului de proprietari de bitcoin nu este doar dificilă, ci imposibilă în principiu. Singura estimare care poate fi dată este următoarea: dacă astăzi toți bitcoinii sunt împărțiți în mod egal, fiecare locuitor al Pământului va primi aproximativ 0,002 bitcoini.

La sfârșitul lunii iulie 2019, portalul analitic Coin Metrics a publicat date conform cărora o cincime din bitcoini sunt inactivi de cinci ani. Ponderea acestor monede din numărul total este de 21,6%, adică 3,8 milioane BTC. Ponderea monedelor neutilizate a început să crească constant de la jumătatea anului 2015: ponderea bitcoin-urilor care stau pe portofele fără să se miște de mai bine de șase luni a ajuns la 12,5 milioane BTC, iar cele care nu au mai fost folosite de mai mult de un an – 10 milioane BTC. Numărul de monede care nu au fost operate de aproximativ doi ani este de 6 milioane.

Un bitcoin poate fi împărțit în 100 de milioane de bucăți. Ca urmare, nu există o sumă minimă pentru a începe cumpărarea/vînzarea de bitcoini. Bitcoin a depășit aurul generând un câștig anualizat de 155% față de pierderea anuală a aurului de 6% în ultimii 5 ani. Prețul său în iulie 2010 la 0,06 / monedă USD a atins pe 17/12/ 2017 prețul de 19,783.06 USD  este acum în valoare de peste 13.000,00 / monedă USD , făcându-l unul dintre cele mai mari fenomene de investiții din istoria modernă.

Capitalizarea de piață a Bitcoin se ridică în prezent la 199,62 miliarde de dolari SUA. Capitalizarea pieței este calculată prin înmulțirea numărului total de Bitcoin în circulație cu prețul Bitcoin. Capitalizarea de piață Bitcoin a crescut de la aproximativ 1,02 miliarde de dolari SUA în al doilea trimestru al anului 2013 la maximul de 238 miliarde dolari SUA în al patrulea trimestru al anului 2017. Indicele prețurilor bitcoin (prețul mediu bitcoin la principalele burse globale) a crescut, de asemenea, semnificativ de la crearea sa, crescând de la 367 dolari SUA în ianuarie 2016 la un vârf de circa 20,000 dolari SUA la sfârșitul lunii decembrie 2017.

La 11 mai 2020, așa-numita înjumătățire a avut loc pe rețeaua bitcoin, când recompensa minerilor pentru blocul minat a fost redusă la jumătate – de la 12,5 BTC la 6,25 BTC. Aceasta este a treia „Bitcoin halving” din istoria celei mai populare criptomonede din lume.

Bitcoin este asemănat cu aurul digital, deoarece are o ofertă limitată și poate acționa ca un depozit de valoare.

 • A fost întotdeauna cea mai valoroasă monedă după valoarea capitalului de piață;
 • Este cea mai acceptată criptomonedă de către comercianți. E recunoscut ca un mijloc eficient de plăți transfrontaliere – poate fi folosit în întreaga lume în mod egal. Oricine din lume poate crea un cont fără intermediari și poate primi bani fără să se conecteze la Internet.
 • Se estimează că s-au pierdut peste 4 milioane de bitcoini;

La sfârșitul lunii iunie 2020, startup-ul israelian blockchain Kirobo, fondat cu doi ani mai devreme, a lansat un instrument pentru anularea tranzacțiilor Bitcoin. A fost numit Transfer recuperabil. Astfel, compania a găsit o modalitate de a rezolva problemele asociate cu erorile umane în tranzacțiile cu criptomonede.

La începutul lunii aprilie 2020, startup-ul Fold, care a creat o aplicație de cumpărături cu Bitcoin, s-a alăturat programului de asistență pentru dezvoltatori fintech Visa Fast Track. Datorită acestui fapt, Fold a emis cardul de debit Fold Rewards Card, care va permite utilizatorului să primească cashback în Bitcoin în loc de punctele bonus tradiționale atunci când plătește pentru achiziții în dolari.

Pe 21 octombrie 2020, PayPal a anunțat că va permite utilizarea bitcoinului și a altor criptomonede ca mijloc de plată pe platforma sa, ceea ce a dus la o creștere notabilă a prețului BTC.

          Mineritul Bitcoin și energia consumată

După cum a fost menționat mai sus, tranzacțiile Bitcoin sunt verificate printr-un proces unic numit minerit. Tranzacțiile din registrul distribuit sunt confirmate și stocate ca „blocuri de informații” de către minerii Bitcoin. Cu toate acestea, mineritul este un proces complex și consumator de multă energie. Timpul în care criptomonedele au fost exploatate folosind un computer obișnuit a dispărut. Ferme uriașe au început să facă acest lucru. Universitatea din Cambridge estimează că Bitcoin consumă 0,21% din energia electrică pe care o produce lumea, o cantitate apropiată de consumul total de energie electrică din țări precum Elveția. In iunie 2019, autoritățile din Iran au confiscat aproximativ 1.000 de mașini miniere Bitcoin de la două foste fabrici. Cererea de energie crescuse cu 7%, iar exploatarea criptomonedelor a fost considerată a fi cauza principală.

          Volatilitate

Schimbările puternice de preț au provocat și pierderi, pe lângă faptul că plata cu criptomonede precum bitcoin nu este convenabilă datorită schimbării continue a valorii sale în moneda locală, trebuie să facem comparația: pizza plătită cu 10.000 BTC în 2010 astăzi ar fi 100.000.000 $.

          Comisioane

Costul comisioanelor este variabil în funcție de „încărcarea” blockchain-ului: în perioadele de utilizare intensă, tranzacțiile vor încetini și costul va crește, făcând plățile cu criptomonede incomode pentru cheltuieli mici. De exemplu, pe 6 decembrie 2017, Steam, unul dintre cele mai populare servicii de jocuri din lume, a anunțat că nu va mai accepta bitcoin ca plată pentru produsele sale, citând viteze de tranzacții lente, volatilitatea prețurilor și taxe mari pentru tranzacții.

          Custodia

Monedele Bitcoin sunt ca numerarul, deci dacă pierzi nu există nicio modalitate de a le recupera. Dacă îți pierzi cheia privată pentru a accesa portofelul, pierzi tot soldul pe care îl aveai. În ceea ce privește criptomonedele deținute în servicii terțe, precum case de schimb sau alte servicii de custodie, în cazul atacurilor hackerilor, va depinde de acestea dacă au asigurare sau dacă utilizatorii vor fi rambursați.

          Scalabilitatea Bitcoin

Concepută inițial pentru a procesa șapte tranzacții pe secundă, tehnologia Blockchain se confruntă acum cu o problemă uriașă de scalabilitate. În timp ce intenția dezvoltatorilor Bitcoin a fost exclusiv de a împiedica hackerii să modifice tehnologia, capacitatea tranzacției pur și simplu nu poate găzdui utilizarea masivă a Blockchain-ului.

          Ethereum (ETH)

Proiectul rețelei Ethereum a fost prezentat într-o publicație dinn 2013 de fondatorul său, Vitalik Buterin. Rețeaua Ethereum a fost concepută cu scopul de a oferi o platformă blockchain deschisă și descentralizată, care va permite tuturor dezvoltatorilor să creeze aplicații folosind în special conceptul de „Contract inteligent”. Rețeaua Ethereum emite o criptomonedă pentru a recompensa nodurile rețelei, aceasta se numește Ether și este simbolizată prin cele trei litere ETH de pe burse.

          Ripple (XRP)

Introdus inițial în 2012, este un sistem de decontare brută în timp real și o rețea de plăți destinată utilizării instituțiilor financiare reglementate. Este menit să eficientizeze procesul oneros pentru bănci și să elimine terțe părți, cum ar fi centrele de compensare. Aceata are ca scop înlocuirea actualului sistem internațional de plăți SWIFT, el însuși în vigoare din anii 1970. Spre deosebire de Bitcoin, Ripple nu dorește să revoluționeze sistemul monetar internațional, ci să ofere o platformă care să faciliteze schimburile bancare internaționale. .

Ripple este o criptomonedă emisă de compania cu același nume și care apare sub numele „XRP” X denotând o monedă non-națională.

 • Ripple este pilotat de zeci de instituții financiare din întreaga lume;
 • Compania Ripple are și alte produse financiare care nu utilizează XRP;
 • Ripple are un timp de decontare mult mai rapid decât alte monede de top;

          Binance Coin (BNB)

Binance Coin este o monedă de utilitate care este integrată în platforma de schimb de criptare Binance. Investitorii și comercianții de pe Binance pot folosi BNB pentru reduceri la comisioanele de tranzacționare. Este o pereche de tranzacționare majoră și este prezentată pe noul său schimb descentralizat.

 • Binance este unul dintre cele mai mari burse din lume;
 • Binance are sediul central în Malta;
 • CEO-ul său numit CZ este unul dintre cei mai proeminenți antreprenori cripto;

          EOS (EOS)

EOS este menit să funcționeze și ca o platformă de calcul descentralizată. Permite altor aplicații descentralizate de orice tip să o folosească pentru a se alimenta singuri. Este un concurent față de Ethereum și alte blockchain-uri similare.

 • EOS a avut unul dintre cele mai lungi și mai mari ICO-uri vreodată, strângând aproape 4 miliarde USD;
 • Fondatorul EOS, Dan Larimer, a fondat alte câteva blockchain-uri, precum Bitshares și Steem;
 • EOS nu percepe taxe pe tranzacție;

          Litecoin (LTC)

Litecoin este, de asemenea, una dintre cele mai vechi criptomonede. Este un fork sau alternativă în protocolul Bitcoin care i-a dat tranzacții mari pe secundă și un alt algoritm de minerit. Litecoin este uneori asemănat cu argintul în comparație cu Bitcoin ca aur. În istorie, argintul a fost folosit mai frecvent pentru tranzacții mai mici, iar aurul a fost folosit mai puțin pentru sume mai mari.

 • Litecoin a fost fondată în 2011;
 • Fondatorul Litecoin, Charlie Lee, și-a vândut toată Litecoin pentru a evita conflictele de interese;
 • Litecoin este adesea folosit o rețea de testare pentru potențiale noi modificări ale protocolului Bitcoin;

          Stellar (XLM)

Stellar este o rețea de plăți open-source care se bazează pe tehnologia blockchain. Stellar abordează problema efectuării plăților transfrontaliere mai rapide, mai ieftine și mai ușoare. Conectează instituțiile financiare și întreprinderile mici din diferite țări prin intermediul software-ului său, utilizând simbolul său nativ Lumen sau XLM, ca intermediar pentru schimbul între diferite valute.

 • Fondatorul Stellar, Jed McCaleb, a fost, de asemenea, unul dintre fondatorii Ripple;
 • Stellar are un mecanism fix de inflație de 1%;
 • Stellar a încorporat funcții de vot pentru utilizatori;

          Tether (USDT)

În lumea criptomonedelor, există o clasă de active cunoscută sub numele de „stablecoins”. Acestea sunt criptomonede a căror valoare este cel mai frecvent legată de monedele fiat, dar uneori grupuri de alte mărfuri. Tether este cel mai popular și mai des întâlnit în rândul stablecoinelor și este permanent legat de valoarea dolarului SUA. Aceasta înseamnă că este legat de dolarul SUA și rar fluctuează dincolo de un raport 1: 1. Un USDT poate fi răscumpărat cu 1 USD la anumite schimburi.

Acest lucru este util pentru comercianții cripto, deoarece aceștia pot folosi Tether pentru a scăpa de volatilitatea masivă a prețurilor cripto sau pentru a tranzacționa împotriva Bitcoin sau a oricărui alt activ chiar și atunci când schimbul ales nu are disponibile achiziții fiat.

Deoarece cumpărarea și vânzarea în fiat este în general înconjurată de reglementări stricte, mulți comercianți preferă să utilizeze o monedă stablecoin precum Tether.

 • Când prețurile criptografice scad brusc, Tether are adesea cel mai mare volum zilnic;
 • Nu există o limită stabilită pentru USDT, iar compania creează monede noi în mod regulat;
 • Tether efectuează audituri pentru a dovedi că toate USDT emise sunt susținute;

          Ce sunt banii Fiat?

Banii Fiat sunt în esență bani de hârtie, susținuți exclusiv de cuvântul guvernului și al reglementărilor băncii centrale. Un ban Fiat este o monedă de circulație legală care are o valoare stabilită de guvernul emitent și nu bazată pe active fizice.

          Monero (XMR)

Monero este printre cele mai populare dintr-o categorie de criptomonede cunoscute sub numele de „monede de confidențialitate”. Acest tip de criptomonedă își propune să aducă adevăratul anonimat într-un blockchain.

Criptomonedele precum Monero folosesc criptografie avansată pentru a amesteca tranzacțiile, astfel încât este practic imposibil pentru observatori să vadă de unde provin și ajung banii.

 • Majoritatea echipei de dezvoltare a lui Monero este, în mod surprinzător, anonimă;
 • Monero este un FORK a Bytecoin;
 • Monero folosește un algoritm de minerit rezistent la ASIC; Cea mai recentă actualizare (hardfork) pe care Monero a introdus-o în rețeaua sa, la începutul lunii martie 2019, include un algoritm împotriva minerilor ASIC. Acest fapt a fost condiționat de faptul că 85% din revendicările raportate din rețeaua Monero erau dominate de minerii ASIC.

Articole conexe

Leave a Comment

1 × two =