Reglementarea criptomonedelor în diferite țări – II

Regimurile legale ale criptomonedelor din diferite țări.

SUA

Europa

Japonia

Coreea de SUD

China

Hong-Kong

Iran


Criptomonedele există de mai bine de 10 ani, însă statutul juridic al criptomonedelor rămâne neclar și are definiții diferite în diferite jurisdicții. Sunt bani, un activ, un produs, o proprietate sau altceva? Ar trebui să fie tranzacționate liber sau ar trebui reglementate strict? În absența unui răspuns clar, guvernele continuă să emită acte juridice pentru a reglementa piața criptomonedelor și să încerce să-și determine atitudinea față de acestea.

Criptomonedele sunt greu de atribuit oricărei clase de active existente, deoarece sunt unice. Deoarece criptomonedele sunt foarte diferite unele de altele, ele se încadrează și în diferite clase.

 Regimurile legale ale criptomonedelor din diferite țări    

 >>>> https://www.loc.gov/law/help/cryptocurrency/world-survey.php              

                  SUA

Statele Unite sunt un centru de reglementare pentru criptomonede. Legile care guvernează industria criptomonedelor în SUA variază de la stat la stat și sunt interpretate și reglementate diferit de autoritățile federale. De exemplu, Rețeaua de supraveghere împotriva infracțiunilor financiare (FinCEN), care analizează tranzacțiile pentru a semnaliza infracțiunile financiare, nu consideră criptomonedele drept instrument de plată legală. Cu toate acestea, din 2013, a luat în considerare schimburile de criptomonede ca operatori de servicii și jetoane ca „o altă proprietate” care înlocuiește moneda.

În 2016, una dintre instanțele americane a decis să recunoască criptomoneda ca mijloc de plată, atunci când este utilizată pentru a legaliza venitul penal. Statul federal New York a introdus o licență specială care reglementează anumite tipuri de activități (minerit și schimb) – New York Bitlicense.

Schimburile trebuie să respecte recomandările Grupului de acțiune financiară (GAFI) și să respecte legea privind secretul bancar. Pe de altă parte, Serviciul de venituri interne (IRS), autoritatea fiscală din SUA, consideră criptomonedele drept proprietate și a publicat un ghid fiscal.

Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) consideră criptomonedele drept titluri de valoare, iar Comisia privind tranzacțiile futures de pe piețele de mărfuri consideră Bitcoin ca marfă și, astfel, supraveghează piața instrumentelor derivate în criptomonede.

În 2020, Serviciul de Imigrare și control vamal (ICE), care combate criminalitatea transfrontalieră în SUA, a dezvoltat o nouă metodă de urmărire a activității criptografice fără licență și a propus un program de informații pentru criptomonede pentru 2021. Programul de informații ar oferi noi reguli și cerințe pentru raportarea fiscală și a deschide calea pentru adoptarea pe scară largă a tehnologiei Blockchain în țară.

În luna martie a acestui an, SUA a înregistrat o încetinire economică majoră datorită eforturilor de combatere a COVID-19, mulți exprimând opinia că criptomonedele ar putea ajuta populația în perioadele dificile. Guvernul SUA a permis Square, condus de CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, să participe la programul federal pentru a ajuta economia prin intermediul aplicației de criptomonedă CashApp. Compania din SUA a reușit să obțină împrumuturi cu dobândă redusă.

Criptomonedele nu sunt interzise în SUA, dar nu sunt încă integrate în structura financiară a țării, SEC închizând încercările de a înregistra un produs care poate fi accesat de investitorii obișnuiți. Unele dintre aceste exemple variază de la întârzierea lansării ideii Facebook, LIBRA, până la respingerea numeroaselor aplicații Bitcoin-ETF sau procedurile bruste dintre SEC și Telegram privind jetoanele Gram ale acestuia.

La sfârșitul lunii martie 2020, a fost prezentat Congresului SUA un proiect de lege care menționa un dolar digital ca răspuns la pandemia COVID-19, dar în curând a dispărut din document și atât.

                  Europa

Criptomonedele sunt legale în întreaga Uniune Europeană, dar reglementările și regulile specifice variază de la o țară la alta. În ceea ce privește impozitele, majoritatea țărilor Uniunii Europene sunt guvernate de decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2015, potrivit căreia schimbul de criptomonede trebuie să fie scutit de taxa pe valoarea adăugată.

În plus, toate țările europene și-au adaptat standardele de reglementare la recomandările făcute de Grupul de acțiune financiară în iunie 2019. Potrivit GAFI, orice site de criptomonede trebuie să înceapă să respecte standardele stricte KYC „Cunoaște-ți clientul” și lupta împotriva spălării banilor, precum și schimbul de date cu autoritatea de reglementare.

În ianuarie 2020, a intrat în vigoare cea de-a cincea directivă UE împotriva spălării banilor, care impune înregistrarea schimburilor de criptomonede cu autoritățile de reglementare financiare și transferul adreselor de portofel ale clienților către acestea. În general, UE și-a înăsprit treptat reglementarea pieței de criptomonede.

Franța este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană în care nu există încă o definiție clară a criptomonedelor. În luna martie a acestui an, o instanță inferioară numită Tribunalul Comercial Nanterre a recunoscut BitCoin ca o monedă, făcându-l un activ schimbabil fungibil. Deși nu există jurisprudență în țară, această hotărâre judecătorească ar fi putut crea un precedent efectiv.

În noiembrie 2019, a devenit cunoscut faptul că studierea Bitcoin a fost inclusă în programul școlar din Franța. Subiectul relevant va fi predat în cadrul programului de științe economice și sociale.

În Spania posesia criptomonedelor este supusă controlului fiscal și acestea trebuie notificate în Declarația de venit. Pînă în prezent, nici Banca Spaniei și nici SEPBLAC (Serviciul executiv pentru prevenirea spălării banilor și a infracțiunilor monetare) nu s-au pronunțat asupra supravegherii acestui sector. Cu toate acestea, a cincea directivă menționată anterior prevede deja includerea schimburilor în domeniul de aplicare al reglementărilor privind spălarea banilor. În acest sens, Spania este obligată în următoarele luni să își modifice reglementările.

În Portugalia, guvernul a decis să-și urmeze vecinii și a împins răspândirea criptomonedelor prin intermediul zonelor tehnologice libere.

Gibraltar pare să se poziționeze ca adevărat punct de atracție pentru criptomonede în acest an, atrăgând companii criptografice cu un cadru de reglementare care acordă o licență formală. Gibraltar a introdus un regim de reglementare permisiv pentru companiile Blockchain în 2018 și de atunci a devenit foarte atractiv pentru companiile de top din industrie. În plus, a devenit prima jurisdicție din Europa care a dezvoltat reguli care reglementează activitățile ICO-urilor.

Elveția a fost numită „Națiunea Crypto”, deoarece este un loc în care o companie blockchain poate fi creată, și finanțată printr-o ofertă inițială de monede (ICO). Un aspect foarte pozitiv aici este faptul că autoritățile atât la nivel cantonal, cât și la nivel federal sunt deschise unui dialog cu participanții din industrie, ceea ce face relativ ușor pentru companii să navigheze în domeniul fiscal, contabil, de conformitate și alte probleme cu rezultate pozitive pentru ambele părți.

La sfârșitul lunii august 2019, Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Pieței Financiare (FINMA) a acordat licențe bancare și de tranzacționare a valorilor mobiliare către două firme cripto-specializate, SEBA Crypto și Sygnum. Aceste instituții vor fi primele bănci de criptomonede susținute de guvern. Între timp, la un an de la existența lor ca entități reglementate, Seba și Sygnum s-au confruntat cu o problemă practică: nici unul dintre ei nu este puternic aprovizionat cu bancheri care înțeleg bucătăria financiară, cum ar fi împrumuturile.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, a devenit cunoscut faptul că locuitorii orașului elvețian Zermatt, o renumită stațiune de schi, vor putea plăti impozite în bitcoin. Astfel, cei 5.400 de locuitori ai orașului vor putea plăti facturi pentru impozite și alte servicii guvernamentale, cum ar fi permisele de muncă folosind criptomonede.

În Rusia, guvernul nu a decis încă ce este Bitcoin și criptomonede, dar pare a fi în mare parte ostil față de acestea. Nu a emis încă o interdicție. Din 2018, au existat două cazuri ajunse în justiție  în care criptomonedele au fost recunoscute ca „alte proprietăți”. În mai 2018, instanța a ajuns la un astfel de verdict și a ordonat debitorului să transfere accesul la portofelul său. Al doilea caz a avut loc în februarie 2020, unde instanța a emis și o decizie similară, recunoscând Bitcoin ca o altă proprietate.

                  Japonia

Autoritatea de reglementare financiară japoneză a aprobat în 2017 înregistrarea a 11 schimburi de criptomonede, devenind prima țară care le-a permis să funcționeze legal, în urma unei reforme a reglementărilor din industrie.

Reglementările existente urmăresc să protejeze consumatorii, asigurându-se că schimburile respectă standardele de gestionare a riscurilor, furnizează informații și gestionează fondurile în mod corespunzător; în același timp, evită spălarea banilor și terorismul, cerând certificate de identitate de la operatori.

Din 2012, Japonia a recunoscut oficial Bitcoin și monedele digitale drept bani și, în cele din urmă, a stabilit un cadru de reglementare pentru criptomonede. După ce au fost adoptate în 2019, Camera Reprezentanților japonezi a început să aplice modificări la Legea privind serviciile de plată a țării sau PSA și la Legea instrumentelor financiare și a schimbului, sau FIEA, pentru schimburile de criptomonede înregistrate în mai 2020.

                  Coreea de SUD

Asociația Industriei Blockchain a estimat că Coreea de Sud are mai mult de o duzină de schimburi de criptomonede, inclusiv Bithumb, Korbit și Coinone. Acest lucru înseamnă că, chiar și într-o țară cu mai puțin de 50 de milioane de oameni, cererea de criptare este de așa natură încât criptomonedele au fost tranzacționate la prețuri cu peste 30% mai mari decât în ​​alte țări.

A existat o mare acumulare a confuziei pe care o vedem în prezent în Coreea de Sud. Totul a început în iulie 2017 odată cu legalizarea oficială de către guvernul sud-coreean al furnizorilor de servicii Bitcoin pentru a facilita plățile, transferurile și tranzacționarea, provocând o creștere semnificativă a cererii de tranzacționare a criptomonedelor în țară.

La 22 iulie 2020, a devenit cunoscut faptul că Coreea de Sud introduce un impozit de 20% pe veniturile din tranzacționarea criptomonedelor. Asociația Coreeană Blockchain (KBA) a cerut guvernului sud-coreean să amâne planurile de a începe să impună impozite pe profiturile din tranzacționarea criptelor începând cu octombrie 2021 – afirmând că pare puțin probabil ca infrastructura necesară să fie pusă la punct în timp.

                  China

În ultimul deceniu, China a avut o relație turbulentă cu piața criptomonedelor. Deși a fost una dintre cele mai mari forțe din industrie la un moment dat, investitorii chinezi aproape au ieșit în 2020.

Ca parte a unui proiect pilot, Banca Centrală a Chinei a emis 10 milioane de yuani (1,5 milioane de dolari) care vor fi distribuiți aleatoriu între mii de consumatori. Orice locuitor al orașului Shenzhen poate depune cererea până luni, dar doar unii vor primi așa-numitul „plic roșu” de 200 de yuani digitali.

Este o aplicație care funcționează ca un portofel virtual, care poate fi utilizat în 3.389 puncte de vânzare, inclusiv stații de service Sinopec, magazine Walmart, centre comerciale CR Vanguard și hoteluri Shangri-La.

Banca Centrală a Chinei, Banca Populară a Chinei (BPC), a publicat vineri un proiect de lege care urmărește să ofere cadrul de reglementare și legitimitatea viitoarei monede digitale a viitoarei bănci centrale (CDBC), yuanul digital.

Proiectul de lege pare, de asemenea, să vizeze eforturile valutare digitale susținute de yuani emise de terți, afirmând că persoanelor fizice și instituțiilor le este interzis să facă și să emită o monedă concepută pentru a „înlocui” circulația digitală a yuanului. Această mișcare ar criminaliza aparent toate stablecoinele susținute de yuani neautorizate de stat

                  Hong-Kong

La începutul lunii martie 2020, autoritățile Hong Kong au decis să echivaleze criptomonedele cu metalele prețioase și bijuteriile. Astfel, regiunea administrativă specială a RPC întărește reglementarea pieței criptomonedelor. Cerințele pentru combaterea spălării banilor (AML) și a finanțării terorismului (CTF) au fost înăsprite și ajustate cu recomandările Grupului internațional de acțiune financiară privind spălarea banilor (GAFI).

                  Iran

Banca centrală iraniană a interzis altor bănci să tranzacționeze în cripto-valute, din cauza preocupărilor că tehnologia ar putea fi utilizată ilegal.

La sfârșitul lunii mai 2020, parlamentul iranian a adoptat o propunere de a extinde la monedele digitale cerințele legilor care reglementează circulația monedelor străine în țară, precum și importul și exportul de fonduri de la stat. Dacă se adoptă legea relevantă, orice schimb de criptomonede care operează în Iran va trebui să obțină o licență de la Banca Centrală pentru activitatea sa.

Iranul a devenit unul dintre primele state care a permis în mod oficial mineritul, iar mai târziu Administrația Națională a Impozitelor din Iran a anunțat reduceri de impozite pentru acei cetățeni care își întorc operațiunile miniere în jurisdicția iraniană.

Începând din ianuarie 2020, în mai puțin de un an, Teheran a emis cetățenilor statului aproximativ 1.000 de permise pentru extragerea criptomonedelor. În mai 2020, Iranul a reprezentat 4% din “hashrate-ul” global – puterea de calcul utilizată pentru extragerea Bitcoin. Comparativ cu septembrie 2019, această valoare s-a dublat.

 

Articole conexe

Leave a Comment

fifteen + 17 =