Bitcoin: între Elon Musk și Nouriel Roubini

  • Elon Musk : „În acest moment cred că Bitcoinul este un lucru bun și sunt un susținător al Bitcoinului.”
  • Nouriel Roubini : „Elon Musk poate paria totul pe Bitcoin. Asta nu înseamnă că ar trebui să o faci și tu.”

Continua creștere a prețului Bitcoin sau lipsa unei taxe de carbon (impozit pentru emisii CO2) face Bitcoinul atractiv pentru mineri?

Despre interesul pecuniar al minerilor de a asigura funcționalitatea Bitcoin

De ce mineritul, un proces consumator de multă energie, este găzduit în zone cu costuri energetice scăzute?

Cu toate acestea, nume grele împing prețul Bitcoin. Tesla și Elon Musck printre ele.

Celebrul economist, Nouriel Roubini, reiterează că Bitcoin este o bulă speculativă și refuză să o numească „monedă”.


          Continua creștere a prețului Bitcoin sau lipsa unei taxe de carbon (impozit pentru emisii CO2) face Bitcoinul atractiv pentru mineri?

          Despre interesul pecuniar al minerilor de a asigura funcționalitatea Bitcoin

Aprovizionarea cu Bitcoin (BTC) este creată de ceea ce se numește „mineri”. Aceștia sunt practic operatori de noduri speciali care securizează rețeaua Bitcoin rezolvând probleme matematice complexe care asigură verificarea fiecărui „bloc” din „lanț” cu tranzacții valide. Recompensa pentru miner, în mărimea unei fracțiuni din Bitcoin, intervine când validează cu succes un bloc. Suma primită este practic o constantă, cu excepția faptului că la fiecare 4 ani suma se reduce la jumătate, ceea ce se numește „Bitcoin halving”. Acest eveniment se întâmplă când remunerarea minerilor este împărțită la jumătate și respectiv se creează o sumă nouă de BTC. Acest lucru va continua până când va fi exploatată suma totală implicită de 21 de milioane BTC, care ar trebui să dureze mai mult de 100 de ani.

La 11 mai 2020, așa-numita înjumătățire a avut loc pe rețeaua Bitcoin, când recompensa minerilor pentru blocul minat a fost redusă la jumătate – de la 12,5 BTC la 6,25 BTC. Aceasta este a treia „Bitcoin halving” din istoria celei mai populare criptomonede din lume. Dar prețul în creștere oferă și mai mult stimulent pentru minerii Bitcoin pentru a rula tot mai multe mașini.

David Gerard, autorul cărții „Attack of the 50 Foot Blockchain” mentionează că: “Bitcoin este literalmente antieficient. Deci, mașini de minare mai eficiente nu vor ajuta – vor concura doar împotriva altor mașini de minerit mai puțin eficiente. Aceasta înseamnă că consumul de energie al Bitcoin și, prin urmare, producția sa de CO2, se transformă doar în spirală. Este foarte rău că toată această energie este literalmente irosită la o loterie.

Trebuie de menționat că datorită structurii rețelei de utilizatori Bitcoin și a designului Blockchain-ului, o tranzacție Bitcoin durează cel puțin 30 de minute și, în unele cazuri, câteva ore pentru confirmare. Volumul tranzacțiilor zilnice este puțin sub 100 miliarde dolari USD.

Având în vedere costul energiei și timpul necesar pentru validarea unei tranzacții, motivul pentru care există Bitcoin este în esență ideologic. Scopul lui Satoshi, inventatorul sau inventatorii săi, a fost să creeze un mijloc de plată care să nu necesite existența unei autorități centrale sau necesitatea de a avea încredere în ea. În cele din urmă, ceea ce doreau era să scape de controlul statului.

          De ce mineritul, un proces consumator de multă energie, este găzduit în zone cu costuri energetice scăzute?

Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât Argentina cu o populație de cca 45 milioane de persoane.

În prezent, aproximativ 60-70% din criptomonede sunt minate în China, unde mai mult de două treimi din electricitate este produsă din cărbune.

Cu toate acestea, Islanda, găzduiește unele dintre cele mai mari instalații miniere Bitcoin din lume. Cu prețuri pentru produse și servicii similare cu cele din Elveția, electricitatea în Islanda este destul de ieftină, fapt asigurat de sursele de energie renovabile, în special, energia vulcanică și eoliană.  Condițiile climatice favorabile pentru minerit au jucat un rol important: temperatura medie anuală în Islanda este de aproximativ 7 ° C, ceea ce permite economii la sistemele de răcire a instalațiilor.

Istoria modernă a Islandei include o pagină neagră, care a adus țara la pragul falimentului în 2008. Cu toate acestea Guvernul, sub presuiunea populației, a luat măsuri drastice ce includ impozite ridicate pentru rezidenți (și turiști), imposibilitatea pentru investitorii străini de a lichida activele blocate în țară în timpul crizei și chiar controlul bonusurilor bancherilor. Una dintre măsurile care este adesea trecută cu vederea în istoriile despre „Miracolul” Islandei este decizia guvernului de a face schimbul de Bitcoin ilegal în țară. Conform legislației islandeze, Bitcoin nu este o monedă. Cu toate acestea mineritul criptomonedelor pe insulă nu este încă reglementată în niciun fel, îar aportul acestei activități la bugetul național este aproape nul, cu toate că riscurile de colaps energetic persistă.

Având în vedere o reglementare clară, mineritul ar putea deveni o sursă semnificativă de venit pentru Islanda, dacă ar fi considerat un export de energie electrică, deoarece este cumpărat în principal de companii străine, ceea ce ar majora costurile pentru mineritul criptomonedelor, dar și va asigura o reacție clară a autorităților în domeniul combaterii emisiilor de CO2.

Strategia de reglementare clară a mineritului de criptomonede și stabilirea unor costuri bugetare coerente cu efectele climatice ar fi valabilă pentru toate teritoriile unde mineritul criptomonedelor și-a adăpostit capacitățile.

          Cu toate acestea, nume grele împing prețul Bitcoin. Tesla și Elon Musck printre ele.

Bitcoin – care nu este reglementat de nicio autoritate centrală – a crescut cu peste 60% de la începutul acestui an 2021, valoarea de peste 48 mii dolari fiind generată de creșterea cererii din partea instituțiilor, vedetelor și investitorilor mari.

Deschiderea pentru integrarea Bitcoin în circuitul comercial și finaciar global exprimat de companii ca PayPal, Mastercard, BNY Mellon, Tesla generează evoluții vertiginoase a prețului Bitcoin, ceea ce la rîndul său crește și apetitul minerilor de a crește capacitățile de procesare a criptomonedei.

Mai mult, anunțul Tesla din 08/02/2021 de a investi 1,5 miliarde dolari în Bitcoin a degenerat în explozia prețului. Investiția Tesla de 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin reprezintă puțin peste 1,5% din volumul zilnic de tranzacții în criptomonede și de ordinul a 6% din valoarea netă a Tesla.

Mișcările ridică semne de întrebare în legătură cu comportamentul recent al CEO-ului Elon Musk pe Twitter, unde i s-a atribuit influența pentru creșterea prețurilor criptomonedelor precum Bitcoin și Dogecoin prin postarea de mesaje pozitive care au încurajat mai mulți oameni să cumpere monedele digitale.

La începutul lunii februarie, miliardarul deținător al Tesla, a adăugat hashtagul #bitcoin în biografia sa de pe Twitter, o mișcare care a contribuit la creșterea sumară a prețului criptomonedei cu până la 20%. Două zile mai târziu, el a menționat pe site-ul de chat social media Clubhouse: „În acest moment cred că Bitcoinul este un lucru bun și sunt un susținător al Bitcoinului.”

De fapt, Elon Musk a devenit milionar pentru că a fost unul dintre creatorii PayPal, compania de plăți pe internet.

Criticii spun că decizia companiei de vehicule electrice Tesla de a investi puternic în Bitcoin subminează imaginea sa prietenoasă cu mediul înconjurător. Tesla a obținut subvenții de mediu în valoare de 1,5 miliarde de dolari în 2020, finanțate de contribuabili. S-a întors și a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pe Bitcoin, care este în mare parte exploatat cu electricitate din cărbune. Subvenția lor trebuie examinată.” – a comentat David Gerard, autorul cărții „Attack of the 50 Foot Blockchain”.

De exemplu, Tesla Inc va primi cel puțin 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) în finanțare publică din Germania pentru înființarea unei fabrici de baterii lângă Berlin, a informat Business Insider luni, 01/02/2021.

O taxă pe carbon pe criptomonede ar putea fi introdusă pentru a echilibra o parte din consumul negativ, a sugerat dl Gerard.

Elon Musk, în trecut, a intrat în probleme pentru mișcări pe piață prin tweet-uri, dar nu este clar cum se aplică acest lucru tweet-urilor sale despre criptomonede. În special, SEC  (SUA: Comisia pentru valori mobiliare și bursă) l-a acuzat pe Musk de fraudă în 2018 pentru tweet-urile sale despre privatizarea companiei la 420 dolari pe acțiune.

Musk, în cele din urmă, a stabilit un acord cu SEC și a fost forțat să renunțe la rolul său de președinte al consiliului de administrație al companiei și să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari, în plus față de o altă amendă de 20 de milioane de dolari pentru compania însăși.

Dar criticile nu se o presc aici. Și mai mult este contestată decizia de a investi lichiditățile companiei într-un activ speculativ.

          Celebrul economist, Nouriel Roubini, reiterează că Bitcoin este o bulă speculativă și refuză să o numească „monedă”.

Economistul Nouriel Roubini, renumit pentru că a prevăzut criza din 2008, pentru care a primit porecla de „Doctor Doom” (ceva de genul „Doctorul Catastrofă”), a reiterat prin Financial Times critica privind activul care în aceste zile atinge maxime istorice pe piețe: Bitcoin. În critica sa, el a ajuns să o descrie ca fiind mai primitiv decât sistemul de plată din epoca de piatră.

Din 2017-2018 am asistat cum Bitcoinul trecând de la 1.000 dolari la 20.000 dolari a revenit la 3.000 dolari până la sfârșitul anului 2018. Deoarece valoarea fundamentală a bitcoinului este zero și ar fi negativă dacă s-ar aplica o taxă adecvată a carbonului asupra producției sale masive, prevăd că balonul actual se va termina într-un alt eșec – explică celebrul economist.

Roubini  menționează că referirea la Bitcoin sau alte cripte ca la „monede” este greșită. Nu sunt o unitate de cont: practic nimic nu are preț în ele. Nu sunt un mijloc de plată scalabil: cu Bitcoin puteți face cinci tranzacții pe secundă, în timp ce rețeaua Visa face 24.000. Bitcoin-urile sunt abia folosite de companii legitime ca plată pentru bunuri și servicii, deși Tesla a spus că intenționează să înceapă să le accepte.

Crypto nu este un magazin stabil de valoare: chiar și unele conferințe crypto refuză să le accepte ca plată pentru taxele de participare. Mișcările volatile ale prețului pot elimina orice marjă de profit a unui comerciant în câteva ore. Nici măcar nu sunt denumite într-un mod consecvent, care ar permite utilizatorilor să compare prețurile relative ale bunurilor. Această dependență de diferite jetoane este efectiv o revenire la barter.

Chiar și referirea la cripto ca activ este greșită, continuă să argumenteze celebrul economist Roubini. Majoritatea activelor au un flux de venituri (acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare comerciale) sau o utilizare (locuințe) sau o altă utilitate (moneda fiduciară oferă lichiditate și poate fi utilizată pentru plăți). Aurul nu are venituri, dar are utilizări industriale. De asemenea, are utilitate ca un depozit de valoare și o acoperire împotriva inflației, volatilității unei valute și riscurilor de coadă. Crypto nu are venituri, utilități, plăți sau alte servicii. Nici măcar nu este anonim, deoarece tehnologia de bază Blockchain facilitează urmărirea plăților. Este doar o joacă pe o bulă de active speculative, mai rea decât mania lalelelor, cunoscută ca „Tulipomania” – prima bulă speculativă din istorie (1637), așa cum florile aveau și încă mai au utilitate. Depozitul de valoare al Bitcoin împotriva riscurilor de coadă este nedovedit. Și mai rău: unele crypto, supranumite „shitcoin” (Feste jargonul englez folosit pentru a denumi criptomonedele lipsite de valoare), sunt înșelătorii financiare. Prețul Bitcoin este extrem de volatil, iar practicile de comportament necorespunzător sunt răspândite.

Expertul economic abordează, de asemenea, umbrele care apar asupra Bitcoin-ului în ceea ce privește amenințarea geopolitică: „Nici măcar nu este descentralizat. Minerii oligopoliști controlează cea mai mare parte a mineritului Bitcoin. Mulți nu sunt la îndemâna forțelor de ordine, creând un coșmar de securitate națională. „

În aceeași linie, avertizează că „în jur de 99% din tranzacționarea Bitcoin se desfășoară în schimburi centralizate care pot fi piratate” și concluzionează că criptomonedele „oferă acoperire escrocilor, evazorilor fiscali, infractorilor, teroriștilor și traficanților de persoane”.

Miscarea lui Elon Musk în această săptămână este la fel de probabil că va spori legitimitatea Bitcoin, precum și că va implica Tesla într-o investigație de spălare a banilor de către guvernul SUA. Tesla vinde la ordinul a 100 de milioane de dolari pe zi, ceea ce echivalează cu 0,1% din volumul tranzacțiilor zilnice din Bitcoin.

La final, Roubini a concluzionat că Bitcoinul riscant și volatil nu face parte din portofoliile investitorilor instituționali serioși, iar investitorii individuali nu trebuie să se lase manipulați de o armată de insideri egoiști și vânzători de „ulei de șarpe „,  menționînd că „Elon Musk poate paria totul pe Bitcoin. Asta nu înseamnă că ar trebui să o faci și tu.

Un lucru este cert, cercul vicios între utilizarea Bitcoin într-o lume din ce în ce mai digitalizată, atingerea obiectivelor mileniului privind schimbările climatice, dar și protejarea investitorilor de riscul de a cădea în mrajele unei bule speculative trebuie să fie dezlegat de către autoritățile legislative și/sau de reglementare naționale și internaționale, atît prin limitări, taxe și impozite, cît și excluderea manipulărilor pieței prin canale din ce în ce mai sofisticate. Iar istoria ne va demonstra cine și cum a cîștigat pariul pe Bitcoin: Elon Musk sau Nouriel Roubini.

Articole conexe

Leave a Comment