Bitcoin: spărgător de gheață sau cauza tuturor relelor?

Bitcoin a eșuat testul pentru a fi o monedă

Evoluția în creștere a valorii Bitcoin în stagnare

Ray Dalio crede că Bitcoin va ajunge în afara legii.


            Bitcoin a eșuat testul pentru a fi o monedă

Potrivit Benoit Coeure de la Banca de Reglementări Internaționale (BIS), citat de Bloomberg, “volatilitatea valorii Bitcoin face imposibilă considerarea cripto-activului ca o monedă. Băncile centrale se concentrează pe un instrument care ar oferi lichiditate, care ar oferi siguranță și care poate fi utilizat ca marfă în sistemul global de plăți, de aceea, vrem să analizăm moneda digitală a băncii centrale. Crypto își are locul sub soare, dar este diferit – nu este un instrument de plată .

Banca Centrală Europeană studiază posibilitățile pentru un euro digital. Președinta Christine Lagarde a declarat joi,25/03/2021, la un eveniment BIS, că autoritățile monetare trebuie să țină pasul cu ritmul rapid al inovației. Pe de altă parte, colegii să de la BCE, Fabio Panetta și Ulrich Bindseil, au contestat îngrijorările privind costurile menționînd, conform Bloomberg, că „nu există niciun adevăr în afirmația potrivit căreia BCE intenționează să impună rate de dobândă semnificativ mai negative printr-un euro digital. Atâta timp cât există numerar, oamenii pot continua să dețină o rată a dobânzii egală cu zero”. De asemenea, BCE nu ar dori să atragă de la bănci cantități semnificative de depozite, deoarece nu are niciun interes în „reproiectarea sistemului financiar european”.

            Evoluția în creștere a valorii Bitcoin în stagnare

Al treilea val de corecție al Bitcoin de când creșterea sa a accelerat între sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 a șters deja aproximativ 14% din câștigurile obținute de la maximul din 13 martie 2021 în apropiere de 62.000 de dolari. Capitalizarea totală a scăzut sub un trilion de dolari, nivel pe care unii analiști îl consideraseră un sprijin puternic și, potrivit experților, indicatorii sugerează că scăderea nu s-a încheiat încă.

Valoarea totală a Bitcoin-urilor în circulație este de 980 miliarde dolari, ceea ce înseamnă că 140.000 milioane dolari au dispărut într-o săptămână. Pe fondul acestor scăderi, case de schimb, precum Coinbase, au raportat cum au fost retrase în aceeași perioadă miliarde de capital investit în acest aur digital. În plus, totalul pieței este de 1,6 trilioane, o scădere de aproximativ 10% față de luni, 22 martie 2021.

Declinul a fost exacerbat marți, după ce președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a subliniat că bitcoinul „arată mai mult ca aurul decât ca dolarul”, în remarci care au minimizat importanța monedei digitale și în care banca centrală SUA a menționat că nu se grăbește să lanseze propria criptomonedă. Nici măcar vestea că fondatorul Tesla, Elon Musk, a făcut oficial faptul că compania va începe să accepte plăți în Bitcoin în SUA și că la sfârșitul anului va extinde posibilitățile de plată cu moneda Bitcoin în afara țării, nu au încurajat cotațiile.

Cu toate acestea, și în ciuda faptului că există semne că corectarea ar putea continua, Bitcoin acumulează câștiguri de aproximativ 90% până acum în acest an și de aproape 800% în ultimele 12 luni și rămâne între 52.000 – 53.000 de dolari.

Conform Marion Laboure, analist la banca germană Deutsche BankÎn fiecare an, oamenii declară că Bitcoin este mor sau muribund. Din 2010, Bitcoin a fost declarat mort de aproximativ 400 de ori. Valoarea bitcoin va continua să crească și să scadă pe baza a ceea ce oamenii cred că merită. Aceasta se numește uneori „efectul Tinkerbell”, un termen economic care afirmă că, cu cât oamenii cred în ceva, cu atât este mai probabil să se întâmple, pe baza afirmației lui Peter Pan că Tinkerbell există, deoarece copiii cred că există.”

Pe de alta parte, investitorul veteran Mark Mobius a comentat CNBC că „speră și se roagă” ca prețul Bitcoin-ului să nu se prăbușească, deoarece dacă se va întâmpla acest lucru piața în ansamblu ar putea înfrunta o scădere extraordinară. Fondatorul Mobius Capital Partners a surprins prin declarațiile sale responsabilizând creșterea prețurilor criptomonedelor pentru câștigurile recente ale pieței bursiere, deoarece investitorii care au câștigat bani în criptomonede, unii dintre ei au devenit „miliardari în criptomonedă” și și-au asumat mai mult risc în alte active.

„Unul dintre motivele pentru care piața se descurcă atât de bine, este acela că oamenii care au cumpărat Bitcoin pentru un dolar sau zece acum se simt bogați”, a explicat Mobius.

Acest raționament este ceea ce îl determină să creadă că cel mai mare risc pe piață sunt monedele digitale în sine. „Sper și mă rog ca prețurile Bitcoin să nu se prăbușească pentru că, dacă se întâmplă, cred că vom vedea o corecție majoră pe piață”.

            Ray Dalio crede că Bitcoin va ajunge în afara legii.

Investitorul miliardar, odată fondatorul celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater Associates, are senzația că guvernul SUA va scoate în afara legii criptomoneda la fel cum a făcut-o cu deținerea privată de aur într-un anumit moment al istoriei.

După cum subliniază Ray Dalio în viitoarea sa carte „The Changing World Order”, Legea privind rezerva de aur din 1934 a interzis posesia aurului de către persoane fizice „deoarece liderii guvernamentali nu doreau ca aurul să concureze cu banii și creditul ca depozit de avere”. Ceva asemănător s-ar putea întâmpla cu Bitcoin, care a crescut într-un context de datorii umflate, rate scăzute ale dobânzii, multă lichiditate și stimuli, precum și investitori care caută alternative la obligațiuni și valute.

Toate țările își prețuiesc monopolul pentru a controla oferta și cererea. Nu vor ca alți bani să funcționeze sau să concureze, deoarece lucrurile pot scăpa de sub control. Deci, cred că ar fi foarte probabil ca, într-un anumit set de circumstanțe, să fie interzis în același mod în care aurul a fost interzis „, spune Dalio într-un interviu acordat Yahoo în care subliniază că autoritățile din India cântăresc posibilitatea interzicerii Bitcoinului și a altor criptomonede.

O interdicție guvernamentală ar putea provoca scăderea cererii, și deși recunoaște că nu este un expert în domeniu, se îndoiește că intimitatea Bitcoinului poate fi protejată.

Departe de a se limita la avertizarea cu privire la aceste riscuri, Dalio a dorit să evidențieze multe dintre meritele Bitcoin-ului,: „Și-a dovedit valoarea în ultimii zece ani. Nu a fost piratat. Deci, în general, a funcționat pe o bază operațională. A acumulat un număr semnificativ de persoane. Este o alternativă, într-un anumit sens, de stocare a averii. Este ca banii digitali. Acestea sunt toate avantajele sale.

Articole conexe

Leave a Comment