New York și Tesla boicotează Bitcoin?

New York își propune să impună un moratoriu de trei ani asupra minelor de criptomonede

Tesla nu va mai accepta Bitcoin ca formă de plată pentru vehiculele sale electrice.

Creșterea Bitcoin și a altor criptomonede este legată de lipsa globală de cipuri?

 

New York va interzice mineritul Bitcoin până la evaluarea impactului asupra mediului, iar Tesla face un pas înapoi și nu mai acceptă plăți în Bitcoin din aceeși cauză, iar ca rezultat al anuțului întreaga piață a criptomonedelor a scăzut.

Cu toate acestea, experții se intreabă dacă nu cumva numărul mare de semiconductori care sunt folosiți pentru extragerea criptomonedelor generează deficitul de cipuri esențiali pentru industrii producatoare de automobile, telefoane mobile, jocuri video.

Ecuația este simplă: dacă universul criptomonedelor își pierde avîntul, vor exista mai puține stimulente pentru minerit și vor fi necesare mai puține cipuri.

Să le luam pe rînd.

    New York își propune să impună un moratoriu de trei ani asupra minelor de criptomonede

Proiectul de lege ar ridica moratoriul numai pentru instalațiile miniere care „nu afectează negativ” criteriile de reducere a emisiilor de carbon din New York. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va împuternici inspectorii de stat să evalueze impactul instalațiilor miniere asupra calității apei, calității aerului, emisiilor de carbon și faunei sălbatice. Companiile miniere ar putea reveni în funcțiune numai după ce au completat o declarație de impact asupra mediului. Proiectul de lege vine într-un moment în care centralele electrice ale statului revin la viață cu operațiuni miniere de Bitcoin, care devin din ce în ce mai rentabile.

Mineritul Bitcoin este un proces complex și consumator de multă energie. Timpul în care criptomonedele au fost exploatate folosind un computer obișnuit a dispărut. Ferme uriașe au început să facă acest lucru. Universitatea din Cambridge estimează că Bitcoin consumă 0,21% din energia electrică pe care o produce lumea, o cantitate apropiată de consumul total de energie electrică din țări precum Elveția. Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât Argentina cu o populație de cca. 45 milioane de persoane. În iunie 2019, autoritățile din Iran au confiscat aproximativ 1.000 de mașini miniere Bitcoin de la două foste fabrici. Cererea de energie crescuse cu 7%, iar exploatarea criptomonedelor a fost considerată a fi cauza principală. În prezent, aproximativ 60-70% din criptomonede sunt minate în China, unde mai mult de două treimi din electricitate este produsă din cărbune.

Aprovizionarea cu Bitcoin (BTC) este creată de ceea ce se numește „mineri”. Dar prețul în creștere oferă și mai mult stimulent pentru minerii Bitcoin pentru a rula tot mai multe mașini.

Deschiderea pentru integrarea Bitcoin în circuitul comercial și finaciar global exprimat de companii internaționale (Tesla, PayPal, GoldmanSachs, Visa, Mastercard etc.) a generat evoluții vertiginoase a prețului Bitcoin, ceea ce la rîndul său a crescut și apetitul minerilor de a majora capacitățile de procesare a criptomonedei.

    Tesla nu va mai accepta Bitcoin ca formă de plată pentru vehiculele sale electrice.

Motivul, impactul creșterii „utilizării combustibililor fosili” în jurul universului criptomonedelor asupra mediului. Elon Musk a confirmat pe Twitter decizia corporației sale, la trei luni după ce a dat undă verde utilizării Bitcoin pentru a achiziționa râvnitele sale mașini electrice și a-i oferi un impuls puternic în ceea ce privește prețul.

Criptomonedele sunt o idee bună la multe niveluri și credem că au un viitor promițător, dar acest lucru nu poate merge mână în mână cu un cost ridicat pentru mediu”, a scris Musk.  Aceasta concluzie întîrziată pare să fie contrară evaluarii de către critici a deciziei Tesla de a investi în Bitcoin. Anunțul Tesla din 08/02/2021 de a investi 1,5 miliarde dolari în Bitcoin a degenerat în explozia prețului. Investiția Tesla de 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin reprezenta circa 6% din valoarea netă a Tesla la acel moment.

Criticii spuneau că decizia companiei de vehicule electrice Tesla de a investi puternic în Bitcoin subminează imaginea sa prietenoasă cu mediul înconjurător. „Tesla a obținut subvenții de mediu în valoare de 1,5 miliarde de dolari în 2020, finanțate de contribuabili. S-a întors și a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pe Bitcoin, care este în mare parte exploatat cu electricitate din cărbune. Subvenția lor trebuie examinată.” – a comentat David Gerard, autorul cărții „Attack of the 50 Foot Blockchain”.

Musk însuși a fost unul dintre campionii cauzei care aspiră să revoluționeze lumea financiară și bancară. Cu toate acestea, decizia sa de a da înapoi pe Bitcoin trei luni mai târziu ar putea fi un obstacol major în creșterea sa de neoprit în 2021. Bitcoin a scăzut cu mai mult de 8% cîteva minute după ce Musk a trimis tweet-ul, acum la 52.900 USD pe unitate. Chiar și așa, el a indicat că compania nu va vinde rezervele criptomonedei pe care o deține – în așteptarea unei tranziții la utilizarea energiei regenerabile.

Deocamdată, Tesla a limitat euforia invocând motive ecologice. Desigur, în primul trimestru a vândut 272 de milioane de dolari în „bunuri digitale” care au contribuit la creșterea semnificativă a profiturilor trimestriale ale companiei.

Unii experți consideră că cauza ecologică este o perdea pentru această decizie. Lipsa globală de cipuri semiconductoare pune mulți producători de mașini, telefoane mobile sau console de jocuri pe jăraric. Acest lucru este explicat de Antonio Varas, director general și partener senior la Boston Consulting Group și unul dintre cei mai importanți experți în cipuri cu semiconductori la nivel global. Varas a împărtășit cu publicația Eleconomista cheile acestui deficit care amenință în mod direct economia mondială.

    Creșterea Bitcoin și a altor criptomonede este legată de lipsa globală de cipuri?

Acesta adaugă probleme, mentionează Varas, „deoarece criptomonedele necesită procesoare foarte puternice (pentru minerit), au nevoie de ceea ce sunt cunoscute sub numele de GPU-uri, care sunt utilaje foarte avansate. Deci, problema este creată pentru computere, servere, mașini autonome … care sunt cele care folosesc acest tip de procesoare. Iar odată cu creșterea vânzărilor de mașini electrice, ar crește și cererea de cipuri.

Conform firmei de consultanță AlixPartners, lipsa globală a cipurilor semiconductoare va costa producătorilor auto venituri pierdute în acest an de 110 miliarde de dolari, față de o estimare anterioară de 61 de miliarde de dolari, deoarece se prognozează că criza va afecta producția a 3,9 milioane de vehicule.

Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Producătorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video.

Criza de cipuri a condus ca producătorii de automobile să fie „proactivi” chiar acum și să creeze „rezistența lanțului de aprovizionare” pe termen mai lung, pentru a evita întreruperile în viitor.

Articole conexe

Leave a Comment