Wall Street, pe cale să încheie cel mai rău septembrie din ultimii 18 ani. Scurgerea Fișierelor FinCEN

Wall Street, pe cale să încheie cel mai rău septembrie din ultimii 18 ani. 

Scandalul generat de scurgerea Fișierelor FinCEN a cauzat căderi masive pe WallStreet. Toate băncile au reacționat cu scăderi. În cazul entităților din Statele Unite, JP Morgan a scăzut cu aproape 3%, iar BNY Mellon a scăzut cu puțin sub 1%.

Fișierele FinCEN

Fișierele FinCEN reprezintă o scurgere de peste 2.100 de rapoarte de activitate suspectă (SAR) obținute de BuzzFeedNews și partajate cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și alte 108 mass-media din 88 de țări, reunind o echipă de peste 400 de jurnaliști pentru cercetarea și analiza lor.

Dezvaluirea din 20/09/2020 a Fișierelor FinCEN arată cum giganții bancari – în special JP Morgan, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank și Bank of New York Mellon – și alte bănci regionale mai mici au încălcat măsurile legale și de reglementare împotriva spălării banilor pe care băncile trebuie să le urmeze la orice mișcare suspectă de bani.

În total, cele peste 2.100 de rapoarte SAR din fișierele FinCEN înregistrează, între 1999 și 2017, mișcări suspecte de bani de peste două trilioane de dolari.

Băncile au sarcina de a fi primul vârf de lance împotriva spălării banilor. Fișierele FinCEN evidențiază rolul central al Deutsche Bank în facilitarea tranzacțiilor financiare considerate suspecte

Băncile au sarcina de a fi primul vârf de lance împotriva spălării banilor. În cazul oricărei suspiciuni, angajații de conformitate trebuie să raporteze tranzacțiile suspecte către autoritatea națională competentă a țării în cauză (de exemplu FinCEN în Statele Unite) care va fi însărcinată cu investigarea temeinică a mișcărilor de bani.

Dilema apare atunci cînd băncile trebuie să aleagă între #un risc potențial de spălare de bani și să oprească astfel de tranzacții sau # să încaseze comisioane milionare pentru transferurile care se fac prin conturile lor.

De exemplu, JP Morgan a adunat beneficii de 500 de milioane de dolari pentru că a servit drept bancă principală pentru Bernie Madoff, condamnat la 150 de ani de închisoare pentru o schemă piramidală masivă.

Documentele publicate aruncă o lumină asupra rolului central al Deutsche Bank în facilitarea tranzacțiilor financiare considerate suspecte. Multe dintre acestea ar fi putut permite eludarea sancțiunilor asupra Iranului și Rusiei. Dosarele sugerează că banca era conștientă că facilitează tranzacții suspecte în valoare de peste 1 trilion de dolari, inclusiv pentru o perioadă după ce a promis că își va îmbunătăți activitatea. Deutsche Bank apare în 62% din toate rapoartele filtrate privind activitățile suspecte (SAR) depuse la FinCEN.

La fel, ca în cazul companiilor mari de audit, băncile au puține stimulente pentru a raporta practici suspecte care generează în același timp numeroase beneficii sub formă de comisioane bancare. Acest lucru se traduce, după cum arată fișierele FinCEN, prin faptul că giganții financiari întîrzie ani și ani fără a raporta mișcări suspecte de bani și, atunci când ajung să o facă, acestă informație are un efect limitat  deoarece autoritățile naționale de informații financiare nu pot interveni în plină măsură.

FinCEN – Rețeaua de investigare a crimelor financiare din Statele Unite din cadrul Departamentului Trezoreriei Guvernului SUA – a avertizat deja la 1 septembrie 2020 într-o declarație publicată pe site-ul său web că „divulgarea neautorizată a SAR este o infracțiune care poate afecta securitatea națională a Statelor Unite”. Aceste rapoarte de activitate suspectă (SAR) sunt emise atunci când o entitate suspectează că clienții săi pot efectua tranzacții ilegale. Aceasta este destinată combaterii spălării banilor rezultate din activități infracționale. În plus, entitățile financiare sunt obligate să înceteze operațiunile unui client atunci când consideră că se poate comite o infracțiune, fără a aștepta o intervenție din partea autorităților. SAR-urile sunt o modalitate de a alerta autoritățile de reglementare guvernamentale și forțele de ordine cu privire la activitățile neregulate care trebuie investigate, deși nu sunt neapărat dovezi ale faptelor ilegale.

Amenzile mari percepute entităților precum HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase și Standard Chartered Plc în 2012 au contribuit la creșterea numărului de rapoarte de activitate suspectă (SAR), de la aproximativ 60.000 în acel an la peste 2 milioane anual în ultimii ani.

Sistemul bancar autorizează operațiuni despre care crede că pot fi legate de spălarea banilor, corupție și alte infracțiuni

Deoarece atât de multe tranzacții în dolari necesită implicarea a ceea ce se numesc bănci corespondente în SUA, rapoartele divulgate oferă o privire fără precedent asupra sumelor extraordinare de bani suspeți care circulă prin sistemul bancar mondial, în ciuda faptului că sistemul însuși crede că tranzacțiile pot fi legate de spălarea banilor, corupție și alte infracțiuni.

Potrivit unei analize a BuzzFeed News, din 2010, cel puțin 18 instituții financiare au primit acorduri de urmărire penală amânate pentru încălcarea anti-spălare a banilor sau sancțiuni. Dintre aceștia, cel puțin patru au încălcat din nou legea și au fost amendați. Între 2012 și 2015 băncile taxate de autorități au plătit deja un total de 20 miliarde de dolari pentru laxitatea lor în controlul și prevenirea spălării banilor evaziunea fiscală sau încălcarea sancțiunilor impuse de SUA.

În 2012, HSBC s-a confruntat cu o criză istorică. După ce le-a permis narcotraficanților să spele bani și să desfășoare activități în țări în afara limitelor, cum ar fi Sudanul și Myanmar, banca a fost amendată cu 1,9 miliarde de dolari. A promis că își va schimba modalitățile și, pentru a o respecta, promit că guvernul a instalat un monitor independent pentru a urmări cu atenție. Dar ancheta FinCEN Files arată că HSBC a continuat să desfășoare activități bancare și să profite de aceleași tipuri de clienți care au întâmpinat probleme în primul rând, cum ar fi o firmă panametană de import-export despre care Departamentul Trezoreriei a spus mai târziu că spală bani pentru traficanții de droguri.

JPMorgan Chase a obținut un contract de urmărire penală amânat. De ani de zile, a fost banca principală a celui mai mare schemier Ponzi din lume, Bernie Madoff. În ciuda avertismentelor multiple ale propriilor angajați, banca nu a depus niciodată un raport de activitate suspectă asupra acestuia și ar fi încasat venituri de 500 de milioane de dolari. În calitate de pedeapsă, banca a fost obligată să plătească o amendă de 1,7 miliarde de dolari și a promis că își va îmbunătăți sistemul de contracare a spălării banilor. Dar, după ce a soluționat cazul Madoff, banca a recunoscut că a suspectat că a deschis conturi pentru o presupusă figură a crimei organizate ruse, cunoscută pentru traficul de droguri și crimă organizată, precum și pentru afaceri legate de regimul represiv nord-coreean, pentru care SUA au impus interdicții.

S-a întâmplat și la Standard Chartered. Anul trecut, guvernul și-a modificat acordul de urmărire penală amânat din 2012, după ce s-a constatat că banca a continuat tranzacțiile de compensare pentru persoane fizice și companii din țări în afara limitelor, în special Iranul. Banca a plătit amenzi în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari autorităților americane și britanice și a prelungit termenii acordului de urmărire penală amânat pentru a șasea oară în ultimii șapte ani. Banca și-a cerut scuze pentru „încălcări și deficiențe de control”, dar a promis că nu s-a produs niciunul după 2014.

Senatorul american Bernie Sanders a descris, seria FinCEN Files ca dezvăluind „practicile comerciale de rutină de pe Wall Street. Modelul de afaceri de pe Wall Street este frauda. Nu este excepția de la regulă – este regula ”, a spus el pe Twitter.

ElConfidencial mentionează că atâta timp cât o bancă depune o notificare la autoritatea națională, aceasta se imunizează pe ea însăși și pe directorii săi de urmărire penală. Alerta de activitate suspectă, raportată după procesarea plății, dar în limitele stabilite de legislație sau după termenul de prescripție, le oferă în mod eficient un permis gratuit pentru a continua să mute banii și să încaseze comisioanele.

Senatorul Elizabeth Warren a cerut luni reformarea practicii guvernamentale de a oferi băncilor acorduri de urmărire penală amânate în loc de pedepse reale atunci când sunt surprinși să încurajeze spălarea banilor.

Eficacitatea sistemului de prevenire a spălării banilor se bazează pe fluxul rapid de informații către autorități

O mare parte din eficacitatea sistemului de prevenire a spălării banilor se bazează pe fluxul rapid de informații către autoritățile care trebuie să-l exploateze. Activitatea băncilor în acest domeniu de obicei se bazează pe sisteme informaționale care generează alerte în cazul unor tranzacții suspecte și riscante. Pe de altă parte, procesul de cunoaștere a clientului (KYC) este efectuat în oficiul bancar sau suscursala unde acesta deschide contul bancar sau inițiază o tranzacție. Respectiv calitatea datelor care sunt colectate de client sunt foarte importante pentru ulterioara lor procesare și generarea unor alerte adecvate. Cu toate acestea, de multe ori datele nedeclarate de client sunt colectate de către angații de conformitate din surse deschise în internet, ceea ce pune sub mare îndoială viabilitatea acestora.

Un exemplu recent al acestei rele practici a băncilor este procesul judiciar inițiat în aprilie 2018 de Curtea Națională Spaniolă împotriva CaixaBank pentru infracțiuni de spălare a banilor de către mafia chineză. Raportul Sepblac (autoritatea spaniolă de contracare a fraudelor financiare) încorporat în dosar indică faptul că între 2013 și 2015 instituția financiară a comunicat doar doi dintre cei 193 de clienți cu indicații că „au făcut obiectul unei cerințe judiciare pentru infracțiunea de spălare a banilor”. Banca a informat că acești doi clienți au făcut transferuri de 2,1 milioane de euro, când suma totală suspectată este de aproximativ 100 de milioane euro. Aceste eșecuri de control l-au determinat pe judecătorul de caz să acuze CaixaBank după ce a detectat „o serie de comportamente la directorii și angajații anumitor sucursale CaixaBank, care ar fi ajutat persoane fizice și companii de naționalitate chineză să profite de profiturile ilicite din frauda și contrabanda.”

Banca corespondentă  – o metodă recurentă de spălare a banilor

Banca corespondentă  este menționată în analiza ca și o metodă recurentă de spălare a banilor, deoarece servește la plasarea mai multor intermediari și ecrane între expeditorul unui transfer și destinatarul real. Băncile care acționează ca corespondent sunt cele care au obligația legală de a examina adecvarea acestor mișcări de bani.

Un exemplu investigat de ceva timp este Banca ABLV din Letonia care a instituționalizat spălarea banilor drept „un pilon al afacerii băncii”, mituind în același timp oficialii pentru a evita orice amenințări. În 2018, premierul tării anunța că guvernatorul băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics, a fost reţinut de către biroul anti-corupţie al ţării.

Compania NoviRex a mutat milioane de dolari în întreaga lume, în timp ce bilanțurile sale publice au indicat că este practic faliment, cheltuind mai puțin de 2.500 de dolari pe an. Compania ecran NoviRex a fost înregistrată în ianuarie 2010 în Regatul Unit și a declarat scopul corporativ comerțul cu „aparate de uz casnic”. Cu toate acestea, din dosarele FinCEN filtrate rezultă că a făcut transferuri de 200.000 USD în „lenjerie” pentru o companie din Insulele Virgine Britanice, aproape 400.000 USD „cizme până la genunchi” pentru o companie din Hong Kong sau „autocolante pentru tastatură” în valoare de 34.000 de dolari.

Astfel, NoviRex și-a trimis toate plățile prin bănci către centre notorii de spălare a banilor, precum ABVL Bank of Letonia, care la rândul său a folosit conturile corespondente JP Morgan în beneficiul clienților săi.

Conform fișierelor FinCEN, în total, JP Morgan a autorizat 706 de tranzacții suspecte pentru o sumă totală de cel puțin 230 de milioane de dolari aferente NoviRex între 2010 și 2015. Majoritatea acestor bani au fost direcționați către companii înregistrate în paradisuri fiscale.

O anchetă ulterioară a constatat că 90% dintre clienții ABLV Bank au fost considerați „cu risc ridicat” chiar de către bancă, în principal din cauza faptului că erau companii shell înregistrate sau cu acționari în jurisdicții secrete, precum NoviRex.

Unele dintre aceste companii de tip shell s-au dovedit mai târziu să mute miliarde de dolari legate de corupție în Ucraina. La sfârșitul anului 2014, JP Morgan a decis să închidă conturi corespondente ale a aproximativ 500 de bănci internaționale, inclusiv bănci letone, potrivit unui angajat al unui grup de schimb bancar leton.

Până la sfârșitul anilor 2010, nivelul tranzacțiilor în dolari efectuate prin sistemul bancar leton a constituit aproximativ 2% din totalul global și a fost un motiv de îngrijorare în Washington DC. În februarie 2018, FinCEN a emis o declarație publică spunând că propune interzicerea uneia dintre cele mai mari bănci din țările baltice, ABLV Bank, Letonia, de a avea un cont corespondent în orice bancă care operează în Statele Unite.

Până la un miliard de dolari pe lună au trecut printr-o rețea internațională de spălare a banilor

În același sens, alte documente difuzate de BuzzFeed, evocate de IrishTimes, dezvăluie că până la un miliard de dolari pe lună au trecut printr-o rețea internațională de spălare a banilor ai cărei operatori ruși au perceput un comision de 5%. Rețeaua de conturi bancare a fost utilizată timp de câțiva ani pentru a muta cantități uriașe de capital din Rusia.

Printre schemele de finanțare Danske Bank din Danemarca, care a facilitat spălarea banilor din Rusia printr-o bancă corespondentă din Estonia, care a dus la transferul unor fonduri ilicite uimitoare de 225 miliarde de dolari pe piețele financiare occidentale.

Rapoartele SAR filtrate conțin mai multe referințe la entități corporative legate de companie internațională de prestare servicii, International Overseas Services Group (IOS), care își are originea într-o companie numită International Offshore Services, înființată în 1995 de omul de afaceri din Dublin Philip Burwell (63). Omul de afaceri din Dublin a început să ofere servicii corporative în Riga în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, după ce un prieten leton din sectorul bancar i-a spus că există o mulțime de oportunități pentru furnizarea de servicii clienților din Rusia, Ucraina, Kazahstan și alte state foste sovietice, care doreau să-și ascundă banii în vest.

Un total de 646 de entități corporative engleze și scoțiene cu legături directe sau aparente cu IOS sunt menționate în cele 2.100 de SARs divulgate, potrivit unui studiu al documentelor de către ICIJ. Acesta este de departe cel mai mare număr de entități legate de un singur furnizor de servicii corporative care rezultă din documente, care acoperă perioada 2000 – 2017.

_________________

*FinCEN (Rețeaua de supraveghere împotriva infracțiunilor financiare) este agenția din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA însărcinată cu combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și a altor infracțiuni financiare. Acesta colectează milioane de rapoarte de activitate suspectă, cunoscute sub numele de SAR (acronimul în engleză – Raport de activitate suspectă). Această instituție le pune la dispoziția agențiilor de aplicare a legii din SUA și a serviciilor speciale de informații financiare ale altor națiuni.

 

Articole conexe

Leave a Comment