Criza Covid19 presionează băncile a căror strategii digitale nu fac față competiției cu giganții tehnologici

Neobăncile și entitățile digitale sută la sută încep deja să fie un concurent serios pe segmente precum ipotecile, iar companiile mari de tehnologie sunt deja jucători puternici în servicii precum mijloacele de plată. De exemplu, Google are deja o licență de bani electronici pentru a opera în toată Europa și are un acord cu Citigroup pentru a oferi conturi de verificare utilizatorilor săi din SUA. La fel ca Apple cu cardul său de credit în asociere cu Goldman Sachs.

Unul dintre marile obiective ale sectorului bancar în ultimii ani au fost mai multe investiții tehnologice pentru a economisi costuri și a nu pierde teren din cauza sosirii de noi concurenți în sector.

În 2019, sectorul bancar spaniol a investit 4 miliarde EUR în digitalizare, cu 15% mai mult decât anul precedent, însă acum bugetele ar putea fi restrînse. Quo vadis? Întrebarea cheie la care se caută răspunsuri. Criza Covid19 și reglementările prudențiale ale sectorului bancar amenință rata de creștere a investițiilor bancare în digitalizare.

Cu toate acestea, experții în sector consideră că banca nu poate rămîne în urmă față de giganții tehnologici care au multă lichiditate și sunt foarte rapizi în lansarea produselor. Mai ales că, odată cu implementarea în UE a Directivei UE PSD2, deschiderea pieței de plăți din UE pentru companiile care oferă servicii de plată, bazate pe accesul la informații despre contul de plăți, face imposibilă menținerea monopolului bancar asupra datelor bancare ale clienților.

Investițiile tehnologice a băncilor nu le-au permis să facă față numărului crescînd al concurenților Fintech și giganților tehnologici.

„Aproape toate băncile au propria aplicație sau permit plăți de pe telefoanele mobile, dar structura sa nu este concepută pentru a funcționa în timp real și acest lucru le face mult mai dificil să adopte inovații pe care alții le dezvoltă de ceva timp”, explică Francisco Sierra, director general al N26 în Spania.

Potrivit unui studiu realizat de Qonto, în timpul perioadei de confinare, aproape 50% dintre IMM-uri și startup-uri au luat în considerare posibilitatea de a trece la o altă bancă. Și, dintre ei, 70% s-au gândit să se alăture unei neobănci. Carles Marcos i Guàrdia, Manager al Qonto din Spania menționează că: „Criza Covid-19 a forțat multe companii și freelanceri să schimbe modul în care interacționează cu banca lor. Mulți și-au dat seama că problemele pe care le făceau la o sucursală, acum, prin soluții inovatoare și digitale, inclusiv neobănci, pot fi făcute mai ușor și mai rapid de pe mobil sau computer ”.

În total, și conform datelor Asociației Bancare Spaniole (AEB) colectate de Bluetab Solutions, serviciile bancare tradiționale oferă deja 75% din serviciile sale digitale. În 2006, doar 15% dintre clienți erau utilizatori de servicii bancare online, cifră care a crescut la 55% în 2019.

Cu toate acestea, Banco Santander indică faptul că trebuie să mai așteptăm să vedem dacă „efectul online” pe care l-au experimentat clienții în săptămânile de închidere a ajuns ca să rămână pe termen lung. În orice caz, tendința va fi ascendentă. Același lucru se spune la CaixaBank: „există 75% dintre clienții care nu și-au folosit serviciile bancare online și acum o fac. Și totul în doar trei luni ”. Aici, trebuie menționat și alt aspect al statisticii precedente: anterior, în multe cazuri, serviciile online erau accesate de către clienți în incinta sucursalelor bancare, fapt ce nu s-a mai întîmplat în perioada de restricții COVID19.

Criza COVID 19 și noua paradigmă de alocare a capitalului

Criza COVID 19 schițează două aspecte pe care băncile vor trebui să le considere în următorii ani: performanța financiară și cea comercială. Primul: necesitatea investițiilor enorme în procesele digitale, impusă de (i) presiunea  crescîndă din partea clienților și concurenței, inclusiv nebancare și (ii) necesitatea generării economiilor de costuri. Al doilea, (i) necesitatea alocării urgente a unei părți importante a resurselor disponibile pentru finanțarea economiei, iar pe de altă parte, (ii) securizarea capitalului pentru a proteja bilanțurile în fața creșterii preconizate a creditelor neperformante derivate din criză și riscului crescînd de scădere a rentabilității.

Provocarea sectorului este să calculeze echilibrul corect între ambele aspecte, dat fiind că competiția nu va lăsa timp pentru deliberări, iar criza va impune consolidări și fuziuni.

Compania Bluetab consideră că „Digitalizarea face intrinsecă generarea mai multor date despre client, cu scopul de a îmbunătăți serviciile, dar și cu obligația de a avea modele de securitate mai puternice, ceea ce este bine pentru bănci.” Scopul este de a schimba paradigma în evaluarea investițiilor în tehnologie și anume să considere pierderile evitate ca model de prevenire a fraudei în comparație cu cîștigurile directe estimate.

Articol inspirat: https://www.elespanol.com/

Articole conexe

Leave a Comment