Este nevoie de precauție cupărînd sau investind în criptomonedă? – V

Cumpărare de criptomonede pe un schimb

Cumpărare de criptomonede într-o ICO

Daunele cauzate de atacurile vizate asupra schimburilor de monede criptografice ajung la milioane de dolari


      Cumpărare de criptomonede pe un schimb

Procesul de cumpărare de criptomonede pe un schimb, din punct de vedere tehnic, este finalizat când utilizatorul are propriul portofel, și respectiv ceea ce este cunoscut sub numele de „cheie privată”, iar moneda este transferată în portofelul personal. Pînă la acest moment moneda este încă în posesia companiei care gestionează site-ul.

Portofelele de criptomonede pot fi împărțite în cinci categorii, care sunt: Portofele fierbinți și Portofele reci. Portofelul fierbinte este ca portofelul purtat în buzunar sau în geantă – oferă acces ușor la numerarul deținut, dar este destul de vulnerabil. Portofelul rece, pe de altă parte, este ca contul de economii – necesită proceduri specifice pentru a fi accesat, dar este extrem de sigur în comparație cu celălalt.

Aceste elemente sunt esențiale pentru accesa fondurile pe blockchain. Prin urmare, noii utilizatori ar trebui să țină cont de faptul că:

  • dacă nu au cheile monedelor, încă nu le dețin.
  • nu ar trebui să dezvăluie NICIODATĂ cheia privată sub nicio formă și nimănui.

      Cumpărare de criptomonede într-o ICO

Piața ICO este foarte riscantă: puteți câștiga bani pe ea și puteți pierde totul.

Pentru a realiza intenția de a cumpăra o criptomonedă într-o ICO, este necesară studierea prospectului companiei care include informații ca:

  1. Cine deține compania? – Un proprietar identificabil și cunoscut este un semn pozitiv.
  2. Există și alți investitori importanți care investesc în acesta? – Este un semn bun dacă alți investitori cunoscuți doresc o parte din monedă.
  3. Deținerea participației (cotă) în companie sau doar monedă sau jetoane (token)? Această distincție este importantă. Deținerea unei cote înseamnă că acces la câștigurile companiei (proprietar), în timp ce cumpărarea jetoane (token) înseamnă pur și simplu dreptul de a le folosi, cum ar fi jetoane într-un cazino.
  4. Moneda este deja dezvoltată sau compania dorește să strîngă bani pentru a o dezvolta? Cu cât produsul este mai avansat, cu atât este mai puțin riscant.
  5. Poate fi nevoie de multă muncă pentru a studia un prospect; cu cât are mai multe detalii cu atât mai multă legitimitate. Dar chiar și legitimitatea nu înseamnă că moneda va avea succes. Aceasta este o întrebare complet separată.

Dincolo de aceste preocupări, investiția într-o criptomonedă este expusă riscului de furt, deoarece hackerii încearcă să pătrundă în rețelele de calculatoare care întrețin aceste active. Acestea nu sunt riscuri tipice pentru investițiile în acțiuni și/sau fonduri pe bursele financiare din lume.

      Daunele cauzate de atacurile vizate asupra schimburilor de monede criptografice ajung la milioane de dolari

Estimările Grupului-IB privind daunele cauzate de atacurile țintite asupra schimburilor criptografice în 2017 și în primele 9 luni ale anului 2018 ajung la 882 milioane de dolari, iar 5 dintre ei au fost atacați de grupul de hackeri nord-coreeni Lazarus, inclusiv de bursa japoneză Coincheck, care a pierdut 534 milioane de dolari. Hackerii cauzează daune grave ICO-urilor: atacă fondatorii, membrii comunității și platformele. În 2017, peste 10% din fondurile strânse prin ICO-uri au fost furate, în timp ce 80% din proiecte au dispărut cu banii fără a-și îndeplini obligațiile față de investitorii lor.

Mt. Gox a fost o bursă bitcoin cu sediul în Shibuya, Tokyo, Japonia. Lansat în iulie 2010, 2013 –  2014, gestiona peste 70% din toate tranzacțiile bitcoin (BTC) din întreaga lume, ca cel mai mare intermediar bitcoin și cel mai important sistem de schimb bitcoin din lume. În februarie 2014, Mt. Gox a suspendat tranzacționarea, și-a închis site-ul și serviciul de schimb și a solicitat protecția împotriva falimentului de la creditori. În aprilie 2014, compania a început procedurile de lichidare. Mt. Gox a anunțat că aproximativ 850.000 de bitcoini aparținând clienților și companiei lipsesc și probabil că sunt furate, o sumă evaluată la peste 450 de milioane de dolari în acel moment. Deși de atunci au fost „localizați” 200.000 de bitcoini, motivele dispariției – furt, fraudă, gestionare necorespunzătoare sau o combinație a acestora – au fost inițial neclare. Noile dovezi prezentate în aprilie 2015 de compania de securitate Tokyo WizSec i-au determinat să concluzioneze că „majoritatea sau toate bitcoin-urile lipsă au fost furate direct din portofelul de criptomonede fierbinți Mt. Gox pe parcursul anilor, începând cu sfârșitul anului 2011.

La sfârșitul lunii ianuarie 2018, a avut loc cel mai mare furt de criptomonede din istorie. S-a întâmplat la bursa japoneză de criptomonede Coincheck, din care au fost furate peste 500 de milioane de dolari din bani digitali. Compania promite să ramburseze clienții pentru pierderi. Acest furt nu este primul caz în lumea monedei digitale. Anterior, bursa criptografică Bitfinex din Hong Kong a supraviețuit unui atac în 2017, care a costat 65 de milioane de dolari, compensînd pierderile majorității clienților săi.

Schimburile de criptomonede s-au confruntat cu atacuri mai reușite în 2019 decât în ​​orice alt an de când Bitcoin a început să tranzacționeze pe bursele publice în 2011, potrivit datelor compilate pentru un raport recent al firmei de analize blockchain Chainalysis. În timp ce cele 11 atacuri înregistrate în 2019 aproape au dublat cele efectuate în 2018, daunele totale (282,6 milioane de dolari furate în criptomonedă în 2019 față de 875,5 milioane de dolari în 2018) au fost drastic mai mici.

În 2020, schimbul de criptomonede Coinbase a spus că a oprit în jur de 1.100 de clienți să trimită bitcoin în sumă de $280,000 către hackeri care au obținut acces la conturi de profil Twitter.

Articole conexe

Leave a Comment

three × one =