Actualități în domeniul climei – IV

Transport

Luxemburg își face toate transporturile publice gratuite

Reciclare

Țările de Jos utilizează materialele plastice pentru generarea drumurilor

Belgia vinde pungi specifice pentru fiecare deșeu

Elveția și Irlanda separă sticla prin culori

Germania și Finlanda vă plătesc dacă reciclați bine

Suedia transformă gunoiul în energie

Italia oferă călătoria cu metroul în schimbul sticlelor de plastic

Țara Galilor


      Transport

Conform Bloomberg NEF “Electric Vehicle Outlook 2020”, producătorii de automobile își accelerează planurile de lansare a vehiculelor electrice, parțial pentru a respecta reglementările din ce în ce mai stricte din Europa și China. COVID-19 va întârzia unele dintre acestea, dar până în 2022 la nivel global vor fi disponibile peste 500 de modele vehicule electrice diferite. Alegerea consumatorilor și prețurile competitive vor fi cheia pentru atragerea de noi cumpărători pe piață. Vânzările de vehicule electrice pentru pasageri au crescut de la 450.000 în 2015 la 2,1 milioane în 2019. Acestea vor scădea în 2020 înainte de a continua să crească pe măsură ce prețurile bateriilor scad, densitatea energiei se îmbunătățește, se construiește infrastructura de încărcare și vânzările se răspândesc pe piețe noi. Se estimează că până în 2040, peste jumătate din vehiculele de pasageri vândute vor fi electrice. Piețe precum China și părți din Europa realizează penetrări mult mai mari, dar adoptarea mai redusă pe piețele emergente reduce media globală.

      Luxemburg își face toate transporturile publice gratuite

Astăzi, Marele Ducat are cel mai mare număr de autoturisme pe locuitor din UE (inclusiv autoturisme de firmă înregistrate acolo folosite de lucrători transfrontalieri nerezidenți). Peste 60% dintre navetiști își folosesc mașinile pentru a ajunge la serviciu, comparativ cu doar 19% care folosesc transportul public. În timp ce țara în ansamblu are 600.000 de locuitori, 45% din angajați care  trăiesc în Franța, Belgia și Germania trec zilnic granița pentru a lucra în Luxemburg. Astfel pentru a evita costuri vitoare pentru climă, guvernul a decis oferirea acestei facilități. Această mișcare va aduce beneficii celor 602.000 de locuitori ai Marelui Ducat și 175.000 de lucrători transfrontalieri, precum și de aproximativ 1,2 milioane de turiști anuali.

      Reciclare

Șase țări europene care au atins niveluri de reciclare care depășesc 50% din totalul deșeurilor anuale, și anume: Elveția, Suedia, Austria, Germania, Belgia și Țările de Jos.

      Țările de Jos utilizează materialele plastice pentru generarea drumurilor

Un exemplu foarte clar de reciclare a materialelor într-o țară nordică –  Țările de Jos – este construirea în 2018 a două secțiuni de piste pentru biciclete realizate în întregime din plastic reciclat în orașele Zwolle și Giethoorn. Utilizarea materialelor plastice pentru generarea drumurilor a avut loc deja în alte părți ale lumii, dar este pentru prima dată când proporția sa este de 100%.

În plus față de angajamentul clar față de reutilizarea tuturor tipurilor de materiale, Țările de Jos (Olanda) și-a asumat un angajament puternic față de energia regenerabilă și investițiile în dezvoltarea inițiativelor care conduc țara să realizeze o economie circulară și durabilă.

      Belgia vinde pungi specifice pentru fiecare deșeu

Belgia este o țară foarte strictă în ceea ce privește deșeurile, până la punctul în care are pungi „oficiale” de diferite culori pentru fiecare tip de gunoi: albastru pentru materiale plastice și cutii, galben pentru hârtie și carton, verde pentru deșeuri vegetale organice, cum ar fi fructele și legume și maronii pentru restul. Aceste pungi costă 1 €uro pentru cele mici și 2 €uro pentru cele mari și sunt scoase noaptea pe stradă. În fiecare zi se colectează un tip anumit de gunoi și, dacă se scoate tipul greșit sau se amestecă deșeurile, sunt aplicate amenzi.

      Elveția și Irlanda separă sticla prin culori

În Elveția și Irlanda au recipiente de sticlă diferite, în funcție de culoarea sticlei. Separarea paharului în funcție de culoare este justificată, deoarece paharele verzi sau maro nu pot deveni din nou transparente dacă sunt reciclate. În plus, în Elveția, fiecare cetățean trebuie să-și marcheze sacoșa de gunoi cu eticheta pentru a verifica dacă reciclează bine. Irlandezii pot alege să cumpere pungi specifice sau să pună etichete pe pungi.

      Germania și Finlanda vă plătesc dacă reciclați bine

În ambele țări este implementat sistemul cunoscut sub numele de SDDR, care este un sistem de depunere și returnare pentru reciclarea containerelor pentru băuturi. Funcționarea sa este foarte simplă: atunci când cetățenii cumpără sticle sau cutii, ei plătesc o sumă mică pe care o recuperează atunci când depun containerul în mașinile instalate în supermarketuri. Acestea trebuie returnate în stare bună.

      Suedia transformă gunoiul în energie

Modelul suedez pleacă de la o separare exhaustivă a deșeurilor în pungile colorate de acasă, pentru a fi incinerate ulterior la stațiile de reciclare. Prin programul WTE (deșeuri în energie), aproximativ 250.000 de case au electricitate generată de gunoi și 20% au încălzire, deoarece 96% din gunoi este reciclat sau ars în instalațiile de incinerare.

      Italia oferă călătoria cu metroul în schimbul sticlelor de plastic

Romacapitala Italiei oferă călătorilor o modalitate de a-și schimba deșeurile de sticle de plastic cu bilete pe sistemul său de transport public.

În stația de metrou San Giovanni, navetiștii stăteau la coadă ținând saci plini cu sticle goale pentru a experimenta programul „+ Ricicli + Viaggi” (cu cât reciclezi mai mult, cu atât călătorești mai mult) care permite pasagerilor să returneze sticle de plastic în schimbul unui procent de 5 cenți credit care ar putea fi acumulat și cheltuit pentru a cumpăra bilete digitale.

Prin intermediul aplicației MyCicero, utilizatorii își pot scana codul de bare personal pe o mașină specială de reciclare, pot introduce sticle goale de plastic într-un compactor și pot cumpăra digital călătorii.

Un bilet standard – valabil pentru o călătorie cu metroul sau 100 de minute pe toate autobuzele care permit transferurile – costă 1,50 euro, deci 30 de sticle sunt suficiente pentru a-l permite.

Milano – peste 80 la sută din cei 1,3 milioane de locuitori ai săi locuiesc în apartamente și, cu peste 7.500 de locuitori pe kilometru pătrat, este de trei ori mai dens populat decât Roma, plus cei 700.000 de „utilizatori ai orașului” (navetiști și turiști) în fiecare zi. Aceste fapte prezintă dificultăți unice pentru colectarea și gestionarea deșeurilor în Milano; totuși, în ciuda acestui fapt, orașul a reușit să atingă o rată remarcabilă de reciclare. La Milano, a avut aproximativ 90% reciclarea organică și cu o calitate a deșeurilor organice care ajunge la 95%. Există o muncă foarte importantă de constientizare a populației.

      Țara Galilor

În doar 20 de ani, Țara Galilor a trecut de la reciclarea a 5% din deșeurile menajere la 64%. Aceste date sunt rezultatul unui ambițios pachet de măsuri lansat de guvern, care are ca scop promovarea economiei circulare în rândul cetățenilor săi. Scopul este ca până în 2050, deșeurile să nu ajungă în depozite de deșeuri sau incineratoare.

Măsurile includ reducerea produselor de unică folosință, obligația de a separa deșeurile menajere sau implicarea producătorilor industriali printr-un sistem de răspundere. De asemenea, țara și-a propus să dezvolte instalații de reciclare capabile să proceseze produse care nu sunt în mod normal reciclabile, cum ar fi saltelele sau scutecele.

Articole conexe

Leave a Comment