Lipsa marilor companii de tehnologie în UE impune reglementarea pieței digitale UE

În conformitate cu proiectul de reguli ale Uniunii Europene anunțate pe 15/12/2020, companiile de tehnologie BigTech, inclusiv Google, Amazon, Facebook, Apple (GAFA) se vor confrunta cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală și ar putea fi chiar dezintegrate cu scopul de a le reduce puterile.

Datorită internetului, a devenit acum posibil să se creeze produse care ar putea submina libera concurență și politica antidumping. Barierele la intrare pentru companiile digitale sunt reduse, astfel giganții digitali generînd riscuri de monopol din cauza efectelor de scară.

În 2019, aproximativ 94% dintre tinerii din UE-27 au utilizat zilnic internetul, cu 16 puncte procentuale mai mult decât ponderea înregistrată în 2011. În UE, în 2019, 54% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au utilizat rețelele sociale. Rata de utilizare a rețelelor sociale în UE a crescut constant de la începutul colectării datelor (36% în 2011). În rândul statelor membre UE, rata de participare la rețelele sociale a fost cea mai mare în Danemarca (81%), Belgia (76%), Cipru și Suedia (ambele 72%) și Malta (71%). La capătul opus al scalei, această pondere a fost sub 50% în două state membre: Franța și Italia (ambele 42%). Dintre tinerii din UE cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, aproape 9 din 10 au participat la rețelele de socializare (86%). Această pondere a variat de la 73% în Italia și 74% în Franța la 98% în Cipru. Dintre persoanele în vârstă cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani, aproape o cincime (18%) au participat la rețelele sociale. Această pondere a variat de la 9% în Bulgaria la 51% în Danemarca.

Giganții tehnologici sunt văzuți ca potențiali mari beneficiari ai digitalizării serviciilor.

Probabil că modelele pe care le folosesc vor rămâne proeminente: furnizează date digitale clienților, se bazează pe mii de puncte de date pentru a verifica clienții, furnizează aprobări instantanee și la distanță și atrag utilizatorii în mediul digital. Datele în timp real despre companiile furnizorilor și accesul la feedback-ul clienților permit acestor companii să evalueze clienții și să gestioneze riscurile în baza tehnologilor BigData, astfel potențialul de procesare și influență fiind imens. Proporția persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani din UE-27 care a comandat sau a cumpărat bunuri sau servicii prin internet pentru uz privat a fost de 60% în 2019, cu 14 puncte procentuale mai mult decât în ​​2014 (46%).

Lipsa marilor companii de tehnologie din regiune ar putea explica parțial de ce scena europeană încearcă să aprobe reglementări ex-ante a pieței digitale UE. Regulile reprezintă cea mai serioasă încercare a blocului celor 27 de țări de a restrânge companiile tehnologice care controlează numeroasele date și platformele online pe care se bazează mii de companii și milioane de europeni pentru activitatea lor și interacțiunile sociale. În 2019, 50% din întreprinderile din UE au folosit rețelele sociale. În 2013 acest indice era de 29%. În șapte state membre ale UE (Danemarca, Țările de Jos, Cipru, Suedia, Belgia, Irlanda și Finlanda) cifrele înregistrate au fost mai mari de 70%. Ponderea întreprinderilor care utilizează rețelele sociale a fost mai mică de 40% în Ungaria (38%), Polonia (37%), Bulgaria (34%) și România (33%).

Examinarea reglementărilor a crescut la nivel mondial în ceea ce privește giganții tehnologici, ca urmare a unui șir de scandaluri legate de confidențialitate și dezinformare, precum și de plângeri din partea unor companii că abuzează de puterea lor pe piață.

Conform Proiectului reglementărilor, giganții tehnologici nu vor putea să-și favorizeze propriile produse pe platformele lor față de cele ale vânzătorilor terți sau să oprească utilizatorii să dezinstaleze software preinstalat. Singurul domeniu semnificativ și controversat al politicii tehnologice lăsat, într-adevăr, este locul în care giganții tehnologiei își plătesc impozitele.

Un set de reguli, inclusiv Legea piețelor digitale (DMA), vizează așa-numiții „gatekeep-eri online” – definiți, printre altele, ca firme cu peste 6,5 miliarde de euro cifră de afaceri anuală în ultimii trei ani pe piața europeană, 65 miliarde de euro în valoare de piață și furnizarea unui serviciu de platformă de bază în cel puțin trei țări din UE.

De asemenea, „gatekeep-irilor online” li se va cere să raporteze autorităților ofertele de fuziune, o mișcare menită să prevină achizițiile pentru a ucide rivalii. De aceea autoritățile UE consideră că atunci când o problemă afectează o gamă largă de companii, abordarea acesteia prin reglementări ex-ante are sens.

De fapt, principalele ținte ale actului sunt firme din SUA, dar companiile din China și din alte părți pot fi, de asemenea, afectate. Viitorul firmelor de tehnologie chineze din Europa – alături de omologii lor americani mai populari este învăluit de incertitudine pe măsură ce UE se pregătește să dezvăluie Legea privind serviciile digitale (DSA).

Articole conexe

Leave a Comment