În timp ce Președinta BCE, Christine Lagarde, solicită reglementarea Bitcoinului „speculativ”, deținătorii de Bitcoin caută soluții să-și recupereze averea milionară de la groapa de gunoi sau memorie


    Bitcoin este un activ extrem de speculativ, cu care s-au desfășurat anumite activități interesante și total reprobabile de spălare a banilor

La fel ca alți Șefi ai Băncilor Centrale, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, solicită o supraveghere a Bitcoin-ului. Criptomoneda este un „activ speculativ, care a fost folosit ca „o afacere distractivă”, pentru afaceri bizare, dar și pentru activități de spălare a banilor total condamnabile”, a declarat la o conferință găzduită de Reuters pe 13/01/2021. „Trebuie să existe reglementări. Trebuie să le aplicăm și să fim de acord asupra acestui lucru la nivel global, deoarece, dacă există o lacună, va fi folosită „, a menționat bancherul.

Natura Bitcoin-ului, în mare parte anonimă, a ridicat îngrijorarea că ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor și alte activități ilegale. „(Bitcoin) este un activ extrem de speculativ, cu care s-au desfășurat anumite activități interesante și total reprobabile de spălare a banilor”, a spus Lagarde în același interviu. Lagarde nu a oferit exemple specifice de cazuri de spălare a banilor, dar a spus că a înțeles că au fost anchete penale cu privire la activități ilegale și altele vor urma.

În ciuda îndoielilor pe care le ridică monedele digitale în rândul autorităților de reglementare, BCE lucrează din octombrie la crearea unei criptomonede europene, un „euro digital cu cost zero, cu acces ușor, universal acceptat, plată fără risc și fiabilă”. Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, se așteaptă ca euro-ul digital să fie operațional în „nu mai tîrziu de cinci ani”.

    „Dacă consumatorii investesc (în criptomonede), trebuie să fie pregătiți să-și piardă toți banii”, a avertizat luni autoritatea de reglementare financiară din Regatul Unit -Financial Conduct Authority.

În ultimele zile, evoluția Bitcoin a reflectat acest caracter foarte speculativ. Scufundînd recordurile înregistrate succesiv de 20.000, 30.000 și apoi 40.000 de dolari, înainte de a scădea aproximativ cu 20% în cursul zilei de luni 11/01/2021 . Bitcoin a ieșit din nișa sa în ultimii ani și este acum cumpărat de oameni obișnuiți, fonduri de investiții și chiar mari corporații. De-a lungul întregului 2020, prețul Bitcoin a crescut de patru ori. Această creștere a fost alimentată de actori care chiar s-au îndatorat pentru a putea participa la această frenezie.

Potrivit datelor CoinDesk, Bitcoin s-a apropiat de bariera de 30.000 de dolari. Astfel, capitalizarea de piață estimată a Bitcoin ar fi scăzut la aproximativ 600.000 milioane de dolari, cu un declin de aproximativ 190.000 milioane de dolari. Capitalizarea de piață a activelor cripto, inclusiv Bitcoin, săptămâna trecută, a depășit pentru prima dată 1 trilion de dolari.

    Natura speculativă a Bitcoin i-a făcut milionari, dar și cunoscuți în toată lumea pentru lapsusurile în gestionarea acestei averi.

    Programatorului Stefan Thomas i-au rămas două încercări pentru a accesa portofelul de 7000 Bitcoini în valoare de peste 200 milioane de Euro.

Thomas este un programator din San Francisco, născut în Germania, iar în urmă cu un deceniu i s-au acordat 7.002 de Bitcoin ca recompensă pentru realizarea unui videoclip care să explice modul în care funcționează criptomoneda.

La momentul în care a fost plătit, acestea valorau între 2 și 6 USD fiecare. Le-a ascuns în „portofelul digital” și a uitat de ele.  Acum fiecare Bitcoin valorează peste 34 mii de dolari, iar conținutul portofelului său este evaluat la 240 de milioane de dolari. Dar Thomas a uitat parola care îi va debloca averea. Thomas, a introdus deja o parolă greșită de opt ori și, dacă mai greșește de două ori, hard diskul său, care conține cheile sale private ale Bitcoin-ului, va fi criptat – și nu va vedea niciodată banii. Nu este prima persoană care a uitat o parolă, dar pierderile de memorie sunt rareori atât de costisitoare scrie The Guardian.

În mod previzibil, din momentul în care povestea lui a făcut înconjurul lumii, a primit mai multe oferte de la băieți pricepuți pentru a-și recupera informațiile. Alex Stamos, expert în securitate cibernetică la Stanford Internet Observatory, i-a promis că poate sparge parola în șase luni, cu condiția să-i dea 10% din averea digitală.

    James Howells, muncitor IT din Wales, încearcă să convingă autoritățile locale să-i autorizeze lucrări de căutate la groapa de gunoi pentru a-și recupera averea care astăzi se estimează la peste 250 de milioane de dolari.

În 2013, James Howells a aruncat din greșeală un hard disk care conține cheile pentru 7.500 de Bitcoini. La acea vreme, bitcoinii pierduți aveau o valoare de aproximativ 7,5 milioane de dolari. Evoluția prețului a făcut ca această avere să crească de 50 ori.

James Howells a promis să acorde 25% din valoarea Bitcoin locuitorilor orașului său Newport din Țara Galilor (aceasta este de aproximativ 71,5 milioane de dolari), dar administrația orașului a spus că licența nu permite săpăturile în depozitele de deșeuri. Costul excavării depozitului de deșeuri și al altor lucrări ar putea costa câteva milioane de lire sterline și nu există nicio garanție că discul va fi găsit și va funcționa. Mai mult, săpăturile ar afecta în mod semnificativ mediul înconjurător.

James Howells a menționat că a găsit investitori care sunt dispuși să plătească costurile căutării, pentru care trebuie să le transfere o parte din Bitcoin. Astfel, ar dori să discute acest lucru cu administrația orașului, deoarece, potrivit lui, nu vor pierde nimic din asta.

    Numărul de  Bitcoini care nu au fost operate de aproximativ doi ani este de 6 milioane.

La sfârșitul lunii iulie 2019, portalul analitic Coin Metrics a publicat date conform cărora o cincime din Bitcoini sunt inactivi de cinci ani. Ponderea acestor monede din numărul total este de 21,6%, adică 3,8 milioane BTC. Ponderea monedelor neutilizate a început să crească constant de la jumătatea anului 2015: ponderea Bitcoin-urilor din portofele digitale fără să se miște de mai bine de șase luni a ajuns la 12,5 milioane BTC, iar cele care nu au mai fost folosite de mai mult de un an – 10 milioane BTC. Numărul de monede care nu au fost operate de aproximativ doi ani este de 6 milioane. La prețul de astăzi, circa 174 miliarde Euro ar fi imobilizați în Bitcoini mai mult de doi ani, fără a se cunoaște cu certitudine natura lipsei de operațiuni cu aceste monede.

Astfel acești doi protagoniști deveniți faimoși, sunt departe de a fi primii care se confruntă cu această problemă, situația neplăcută afectînd aproximativ 20% din toate monedele Bitcoin. Natura digitală a monedei prevede multe mecanisme de securitate, dar în cele din urmă totul depinde de capacitatea de memorie sau păstrare a parolei care deblochează totul.

Acest lucru este imposibil să se întâmple cu o bancă tradițională, deoarece este întotdeauna posibil să obții o nouă parolă dacă ați uitat-o ​​pe cea veche. Dar cu Bitcoin, nimeni nu stochează parola sau poate oferi una nouă.

Departe de a fi un dezavantaj al tehnologiei, este una dintre cele mai importante caracteristici ale sale. Structura care acceptă Bitcoin-ul este complet descentralizată și este alcătuită dintr-o rețea care creează adrese și chei unice și private. Cu ajutorul adresei și cheii se accesează soldul și sunt efectuate tranzacțiile. Pierderea  parolei este ehivalentă cu pierderea Bitcoin-urilor: deoarece sistemul nu știe dacă încerci să accesezi ca un intrus sau nu.

Unicul lucru cert este că Stefan Thomas și James Howells, la moment, nu vor putea să se bucure de fructele speculațiilor sălbatice care susțin creșterea Bitcoin-ului în ultimii ani.

Articole conexe

Leave a Comment