Listarea Coinbase – calul Troian pe piața criptomonedelor?

Coinbase ieșire pe bursă cu o valoare de piață de aproape 100 miliarde dolari.

Listarea Coinbase ca ultimul pas pentru o mai mare acceptare a criptomonedelor în rândul investitorilor tradiționali.

Bitcoin-ul volatil în continuare.

      Coinbase ieșire pe bursă cu o valoare de piață de aproape 100 miliarde dolari.

Compania de criptomonede Coinbase, care conduce una dintre platformele de top pentru cumpărarea și vânzarea de Bitcoin și alte monede digitale, a atins miercuri,14/04/2021, o valoare de piață de aproape 100 miliarde dolari. Coinbase oferă peste 25 de criptomonede, inclusiv Bitcoin și Etherium, pentru investiții, tranzacționare și participare. Compania, cu sediul în SUA, câștigă bani în principal prin perceperea de comisioane de tranzacționare a criptomonedelor.

Această ieșire pe bursă, Coinbase a preferat să o facă prin listare directă fără a fi nevoie de un IPO sau de o plasare prin intermediari financiari, considerând că nici marketingul, nici abonamentul oferit de un IPO nu erau necesare în acest caz. O listare directă este atunci când proprietarii sau partenerii companiei își pun direct acțiunile la dispoziția pieței, de data aceasta Nasdaq, evitând astfel să suporte costurile derivate din contractarea unui serviciu de intermediere. Acțiunile au debutat pe Nasdaq la un preț de 381 USD, dar apoi s-au închis sub 330 USD.

Un IPO (din engleză – “initial public offering”), sau o ofertă publică inițială, reprezintă procesul prin intermediul căruia o companie vinde o parte din propriile acțiuni către publicul larg dar și către investitorii specializați. Un IPO este adesea considerat sinonim cu “listarea pe bursă”, deoarece după închiderea ofertei acțiunile companiei vor putea să fie tranzacționate liber pe bursă unde aceasta s-a desfasurat. Oferta este “inițială” pentru că este prima ofertă de actiuni pe care compania o face.

În Statele Unite companiile cu peste 500 de acționari și active mai mari de 10 milioane de dolari sunt obligate de autorități să își publice rezultatele financiare. Datorită acestui fapt, multe companii americane aleg să se listeze după despășirea acestor praguri, avand în vedere că oricum sunt forțate să facă raportări publice.

Înainte de oferta, brokerii care intermediază tranzacția anunță perioada de desfășurare a IPO-ului, adică intervalul de timp în care investitorii pot să plaseze ordine de cumpărare pentru acțiunile vîndute, sau, mai exact, să subscrie.

Coinbase se situează în mod constant printre schimburile foarte lichide. Acest lucru protejează investitorul de alunecări grave de prețuri pe o piață deja volatilă. Evaluarea și popularitatea ridicată a criptomonedelor și îmbunătățirea parametrilor fundamentali Coinbase în cursul anului 2020 comparativ cu 2019 a fost decisivă. Coinbase a trecut de la facturarea a 533,7 milioane de dolari în 2019 la 1,28 miliarde de dolari în 2020, precum și a înregistrat rezultate nete, în 2019 o pierdere de 30 milioane de dolari, iar în 2020 a obținut un profit net de 332 milioane de dolari. O evoluție fulminantă la care nici cele mai mari companii tehnologice nu ajunseseră niciodată de la un an la altul.

Este important de menționat că unul dintre factorii puternici pe care îi are Coinbase sunt comisioanele de intermediere a criptomonedelor care sunt foarte ridicate, în afara CoinbasePro, dacă o comparăm cu orice alt broker sau agent de bursă. În majoritatea cazurilor, Coinbase percepe 1,49% din valoarea tranzacției atât pentru comenzi de cumpărare, cât și pentru vânzare, în unele cazuri atingând 4%.

Utilizatorii Coinbase nu își controlează propriile chei de portofel. Când un utilizator achiziționează criptomonedă pe un schimb, acesta este stocat într-un portofel pe care Coinbase îl controlează. Aceasta înseamnă că utilizatorul nu are control autonom asupra deținerilor sale, ceea ce, în esență, se opune esenței finanțelor descentralizate. Acest lucru poate fi evitat dacă investitorul își retrage moneda în portofelul personal, de preferință un “hard wallet”.

La sfârșitul lunii martie, Coinbase, care a fost fondată în 2012, avea peste 56 de milioane de utilizatori în peste 100 de țări și aproximativ 223 miliarde de dolari în active ale utilizatorilor.

      Listarea Coinbase ca ultimul pas pentru o mai mare acceptare a criptomonedelor în rândul investitorilor tradiționali.

Listarea Coinbase a fost văzută ca ultimul pas pentru ca criptomonedele să obțină o mai mare acceptare în rândul investitorilor tradiționali. Prețul Bitcoin a crescut cu peste 300% anul trecut și a crescut și mai mult în 2021, întrucât companii precum Tesla, Mastercard și BlackRock au dezvăluit planuri de a încorpora monedele digitale în afacerile lor.

Apelul către investitori este că pare o modalitate mai sigură de a investi. Prețul de piață al Coinbase va fi legat de performanța monedelor precum Bitcoin și Ethereum. Dar faptul că platforma permite cumpărarea și vânzarea diferitelor valute poate face investitorii să se simtă mai protejați de fluctuațiile prețurilor valutare. Marea preocupare pentru investitorii care pariază pe criptomonede este că autoritățile iau măsuri pentru a le limita sau chiar a le interzice.  Exploatarea unor monede digitale poate fi extrem de dăunătoare mediului, iar criptomonedele în sine au fost legate de criminalitatea organizată. Coinbase, deci, poate fi văzut ca un loc mai acceptabil de a paria pe criptomonede. Pentru investitorii externi, cumpărarea acțiunilor din Coinbase este văzută ca o modalitate potențial mai puțin riscantă de a profita de activitatea pe piața criptomonedelor decât de a investi direct în Bitcoin sau alte monede digitale. Odată cu listarea de miercuri, co-fondatorul și CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În vârstă de 38 de ani, fost inginer software Airbnb, deține aproximativ 21% din acțiuni.

Cu toate acestea, CEO-ul BlackRock, Larry Fink, a declarat joi pentru CNBC că Fondul are mai multe discuții cu clienții săi instituționali cu privire la problemele legate de schimbările climatice și inflație, decât privind  criptomonedele.

      Bitcoin-ul volatil în continuare.

Specialiștii întrevăd câteva forțe care mișcă comerțul cu Bitcoin. Primul, riscul de reglementare mereu așteptat de investitori. Al doilea, așteptările positive privind adoptarea tot mai mare. Astfel există o ofertă limitată și o cerere în creștere, cu companii diverse precum Walmart, Visa, Square, Tesla, chiar și Starbucks cu o aplicație pe care puteți cumpăra cafea folosind Bitcoin-ul. Al treilea este riscul de concentrare. Se estimează că 2,4% din conturile Bitcoin controlează aproximativ 95% din totalul Bitcoin disponibil.

Odată cu ieșirea la bursă a Coinbase, Bitcoin a trecut prin câteva zile sălbatice. După ce a depășit nivelul maxim înregistrat săptămâna trecută peste 64.800 de dolari, criptomoneda a scăzut la aproape de 52.000 de dolari duminică. Vânzarea masivă a fost legată de zvonurile despre o represiune regulatorie din SUA, o teamă comună pentru investitorii Bitcoin.

Reglementarea sau interzicerea plăților cu Bitcoin este evaluată de tot mai multe guverne. Banca centrală a Turciei a interzis utilizarea criptomonedelor și a activelor criptografice pentru achiziționarea de bunuri și servicii, invocând eventualele daune „ireparabile” și riscurile semnificative ale acestor tranzacții. În noua legislație publicată în Monitorul Oficial peste noapte, care va intra în vigoare la 30 aprilie, Banca Centrală a Turciei a susținut că criptomonedele și alte astfel de active digitale bazate pe tehnologia blockchain nu pot fi utilizate, direct sau indirect, ca instrument de plată. Boom-ul creșterii pieței criptografice din Turcia s-a accelerat recent, investitorii sperând să profite de pe urma creșterii Bitcoin-ului și să se protejeze împotriva inflației. Slăbiciunea lirei turcești și presiunile inflaționiste au crescut, de asemenea, cererea pentru criptomonedă. Astfel, Turcia se alătură Chinei, cea mai avansată țară din lume în crearea unei monede digitale fiat, care păstrează un veto asupra creării și comercializării criptomonedelor, și Indiei care studiază o legislație și mai severă ce ar putea declara deținerea criptomonedelor ilegală.

Fără a merge prea departe, părerea experților este că marea provocare va fi să găsim echilibrul între natura globală a Bitcoin-ului și a altor token-uri digitale și un control tot mai mare din partea autorităților financiare globale. Dar reglementarea este prețul care trebuie plătit pentru ca tot mai mulți participanți să intre pe această piață, motiv pentru care „se așteaptă o altă rundă de încercări destul de drastice de reglementare a acestui sector”.

Ca urmare, caracterul extrem de volatil al celor mai tranzacționate criptomonede face foarte dificilă oferirea de previziuni de preț. Cu toate acestea, citatul filosofului italian Niccolo Machiavelli „Dacă nu poți învinge mulțimea, conduce-o” nu își pierde relevanța. Activitatea de M&A (*fuziuni și aquiziții) din industrie este în creștere: în 2020, au avut loc peste 80 de M&A cu participarea companiilor criptografice cu un volum total de aproape 700 de milioane de dolari. Băncile centrale din întreaga lume au început să discute și să testeze sistemele valutare digitale împotriva ideii dominante a descentralizării. Prezența investitorilor instituționali este în creștere. Din ce în ce mai multe fonduri private de investiții și fonduri de capital privat alocă resurse atât pentru criptomonede, cât și pentru proiecte Blockchain din industria cripto. Vedem o creștere explozivă pe segmentul DeFi (*finanțe descentralizate, servicii financiare și aplicații create pe blockchain) – de la 700 de milioane de dolari în decembrie 2019 la 13 miliarde de dolari la 31 decembrie 2020 și o creștere în 2021 la 40 de miliarde de dolari.

În 2020, am văzut un nou val de creștere a interesului pentru Bitcoin și criptomonede în general. Numărul de adrese Bitcoin active pentru prima dată din 2017 a depășit valoarea milionului, iar valoarea Bitcoin a crescut rapid, în timp ce lumea din jur a fost scufundată în haos. Sloganul cu care a început Bitcoin-ul în 2009 – „Să returnăm controlul asupra banilor către oameni” – rămâne relevant, întrucât restricțiile devin din ce în ce mai multe și există din ce în ce mai puține mecanisme reale de protejare a investitorilor.

Interesul ridicat de a cumpăra Bitcoin a condus la simplificarea procedurii de achiziție a unui activ. De exemplu, PayPal a deschis accesul la criptomonede pentru peste 360 ​​de milioane de utilizatori activi.

Fidelity Digital Assets, fondată în octombrie 2018, permite clienților să depună Bitcoin ca garanție pentru o tranzacție. Chicago Board Options Exchange (CBOE) și un grup de burse de conducere din Chicago și New York (CME Group) intenționează să lanseze noi produse criptomonede pentru investitorii instituționali în 2021. Multe neobănci și servicii de schimb vă permit deja să cumpărați Bitcoin folosind Apple Pay, iar numărul băncilor, brokerilor și dealerilor de monede dispuși să lucreze cu criptomonede crește rapid.

În prezent, nu este clar câți Bitcoini din oferta totală de aproape 19 milioane de monede circulă de fapt pe piață. Cel mai probabil, numărul activelor tranzacționate este mult mai mic decât emisiunea totală. În acest sens, se remarcă doi factori care pot scădea semnificativ prețul Bitcoin:

  • Intrarea pe piață a portofelelor inactive în prezent. Aproximativ 20% din Bitcoin-urile „minate” de la crearea monedei virtuale sunt stocate în portofele electronice, la care s-a pierdut accesul. Despre aceasta cu referire la datele companiei Chainalysis raportează ziarul The New York Times. Valoarea totală a bitcoin-urilor blocate este estimată la aproximativ 140 de miliarde de dolari.
  • Vânzare bruscă și fixarea profitului de către investitorii instituționali.

Riscurile sunt încă mari, și în 2021 vom avea o mulțime de știri despre galoparea prețului Bitcoin și, eventual, o reglementare mai strictă pe anumite segmente ale pieței criptoactivelor.

Articole conexe

Leave a Comment