#SuezBLOCKED: Blocarea porții comerțului internațional între Europa și Asia, Canalul Suez, dezvăluie fragilitatea sistemului comercial maritim

Canalul Suez inaugurat în 1869

Nava super container Ever Given cauza blocajului

Pierderi generate de blocarea Canalului Suez

Autoritățile egiptene au declarat reușită operațiunea de deblocare a Canalului Suez după 6 zile de suspendare a traficului


          Canalul Suez inaugurat în 1869

Canalul Suez este o operă faraonică de inginerie care a fost inaugurată la 17 noiembrie 1869. Canalul Suez este o rută de navigație artificială situată în Egipt, care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie și permite astfel scurtarea traseului comerțului maritim între Europa și Asia de Sud, deoarece evită să fie nevoit să ocolească Africa. Lungimea sa este de 163 km între Port Saíd (țărmul mediteranean) și Suez (coasta Mării Roșii), ceea ce îl face cel mai lung din lume înaintea celor de la Kiel (97 km) și Panama (77 km).

Cadru istoric

Condus de interesele și explorările franceze, Canalul Suez a fost construit pe parcursul a 10 ani de țărani locali recrutați și forțați să lucreze, și muncitori europeni care ulterior s-au alăturat efortului.

Problemele financiare l-au obligat pe guvernatorul otoman al Egiptului să vândă o parte majoritară a căii navigabile către Marea Britanie în 1875; 13 ani mai târziu, un summit multinațional a dus la un acord pe care canalul ar fi liber să îl folosească toate țările, atât în ​​pace, cât și în război.

Poziționarea sa a făcut-o un punct de interés strategic în cele două conflicte principale ale secolului XX; în Primul Război Mondial, forțele turcești au încercat să atace canalul din est, iar în cel de-al doilea război mondial, Afrika Korps a naziștilor a încercat să facă același lucru și din vest.

Dar canalul a rămas sub controlul britanic până când președintele egiptean Gamal Abdel Nasser l-a naționalizat în 1956, declanșând criza de la Suez, care a determinat amenințări de invazie din partea Israelului, Franței și Marii Britanii. Episodul a amenințat că va provoca un război, până când presiunea Statelor Unite și eforturile diplomatice ale Națiunilor Unite au forțat o soluție.

Canalul Suez a mai fost închis înainte: timp de opt ani din 1967 a devenit o graniță între un Egipt în luptă și Israel, un conflict care a lăsat prins în canal mai mult de o duzină de nave, cunoscute sub numele de Flota Galbenă.

Canalul este o sursă cheie de venit pentru Egipt. Potrivit Moody’s, până la pandemia Covid-19, comerțul care a trecut pe aici a contribuit la 2% din PIB-ul țării.

          Nava super container Ever Given cauza blocajului

Marțea trecută, 22/03/2021, o furtună de nisip cu vizibilitate slabă și rafale de vânt de peste 70 de kilometri pe oră au condiționat ca nava super container sub pavilion panamez, Ever Given, lungă de 400 de metri și cu o capacitate de peste 200.000 de tone, să piardă drumul, cu un ghinion atât de mare, încât barca a derivat și s-a ciocnit de ţărm. Cargoul era în acel moment prins între ambele maluri, complet blocînd traficul.

După trei zile de blocaj, peste 276 de nave făceau coadă pentru a trece de la Marea Roșie la Marea Mediterană și viceversa, în timp ce încercările de a reveni la bord, continuau.

Ca urmare, pentru a ajunge în Europa, companiile de transport maritim deviau navele prin Capul Bunei Speranțe, în Africa, ceea ce crește costurile de transport din cauza consumului mai mare de motorină și a zilelor de navigație (cel puțin încă o săptămână). Odată cu redirecționarea mai multor nave către Capul Bunei Speranțe, riscul pirateriei crește.

Dar, deși această criză necesită timp pentru a restabili ritmurile și programările așteptate, nu are niciun punct de comparație cu altele pe care le-a suferit canalul. De exemplu, cea care a urmat în 1956 naționalizarea canalului de către președintele egiptean Naser, care s-a confruntat cu Marea Britanie, Franța și Israelul în războiul din Sinai, care a decis să scufunde nave în canal pentru a-l bloca. Și așa a fost, blocat, până în 1957. Aceasta nu ar fi singura închidere. Războiul de șase zile a adus un altul în 1967 și de această dată a durat opt ​​ani, până la redeschiderea sa în 1975.

          Pierderi generate de blocarea Canalului Suez

Dacă 90% din comerțul global se desfășoară pe mare, 12% din acesta trece în fiecare an prin Canalul Suez. Experții Euler Hermes estimează că în fiecare săptămână ce trece blocarea Canalului Suez „va însemna pierderi cuprinse între 6 miliarde dolari și 10 miliarde dolari”. Numai în 2019, a primit peste 19.000 de nave, ceea ce se traduce în 1,25 miliarde de tone de marfă. Pe de altă parte, conform revistei Lloyd’s List, nava blocată a paralizat tranzacții comerciale estimate la 9,6 miliarde USD în fiecare zi. Acest lucru se ridică la 400 de milioane de dolari și 3,3 milioane de tone de marfă pe oră, sau 6,7 milioane de dolari pe minut. Aceste cifre plasează Canalul Suez ca principala poartă de acces pentru circulația mărfurilor între Europa și Asia.

Conform Listei lui Lloyd, în fiecare zi transportul de mărfuri în valoare de 9 miliarde de dolari suplimentari ar fi întrerupt. Aproape două milioane de barili de petrol și aproximativ 8% din gazul natural lichefiat trec prin Canalul Suez în fiecare zi. Acest lucru provoacă un impact puternic asupra prețului acestor produse. De fapt, în ziua suspendării traficului pe canal, prețurile mondiale la petrol au crescut cu peste 6%.

Ultima extindere majoră a Canalului Suez a fost finalizată în 2015. Dar dimensiunile transportatorilor și numărul acestora nu par să fi atins încă un plafon, ceea ce pune accent pe infrastructuri precum cele din Suez, deja de dimensiuni gigantice.

Conform Fitch Ratings, blocarea Canalului Suez de către una dintre cele mai mari nave containere din lume va duce probabil la pierderi de sute de milioane de euro pentru industria de reasigurare. O mare parte din pierderi va fi probabil reasigurată de un grup global de reasigurători. Reasigurătorii mondiali sunt deja afectați de dezastrele naturale, cum ar fi furtunile de iarnă din SUA și inundațiile din Australia, precum și pierderile legate de pandemia COVID-19.

          Autoritățile egiptene au declarat reușită operațiunea de deblocare a Canalului Suez după 6 zile de suspendare a traficului

Lucrările de reîncărcare a navei de marfă au continuat pe tot parcursul zilei de luni, până când nava a rămas în cele din urmă blocată. Pe data de 29/03/2021, la ora 11.30 (ora locală), când valul din canal a atins cea mai înaltă înălțime, manevrele au fost reluate, pentru a schimba complet cursul navei spre centru. De-a lungul după-amiezii, nava a reușit să își îndrepte cursul. Autoritățile egiptene au declarat reușită operațiunea de deblocare a canalului. De asemenea, potrivit Reuters, traficul a fost restabilit. Richard Mead, editor al revistei Lloyd’s List, a declarat pentru BBC Today Program: « Ne uităm la aproximativ 450 de nave care încă mai așteaptă să tranziteze canalul. »

De când pasajul a fost blocat de Ever Given, au existat peste 145.200 de interacțiuni sociale pe Twitter folosind hashtagul #SuezBLOCKED, iar mențiunile lor au fost distribuite de cel puțin 133.000 de ori, potrivit unei analize în timp real a platformei de monitorizare a mărcii BrandMentions.

Blocada canalului din anul 2021 va afecta probabil prețul anumitor bunuri. Autoritatea maritimă din Panama (AMP) a indicat că a deschis o anchetă pentru a stabili „posibilele cauze ale accidentului” navei-container cu pavilion panamez Ever Given. Modul în care afectează comerțul se adaugă și efectelor perturbărilor pe care le-a suferit deja din cauza pandemiei Covid-19. Și, în cele din urmă, dezvăluie fragilitatea sistemului comercial maritim în puncte cheie, cum ar fi Canalul Suez, care se așteaptă să dubleze până în 2023 numărul de nave care l-au folosit în urmă cu mai puțin de un deceniu.

Articole conexe

Leave a Comment