Experimentul “Universul 25” – III

Experimentele lui John B. Calhoun

Universul 25

La fiecare două luni populația se dubla.

În a 315-a zi,  în august 1969, Universul 25 conținea 620 șoareci.

Și aici au început problemele.

Ca urmare, populația nu mai creștea într-un ritm atât de rapid.

Potrivit lui Calhoun, faza morții a constat în două etape: „prima moarte” și „a doua moarte”.

Observațiile asupra celor “frumoși”

Suprapopularea generează o scădere a funcțiilor sociale

Pot fi concluziile acestui experiment extrapolate la oameni?

Planificarea orașului și colonii pe alte planete


                  Experimentele lui John B. Calhoun

Etologul John B. Calhoun a introdus termenul de „Chiuvetă comportamentală” pentru a descrie un colaps al comportamentului care poate rezulta din supraaglomerare. Termenul și conceptul derivă dintr-o serie de experimente supra-populaționale efectuate de Calhoun pe șobolani norvegieni între 1958 și 1962. În cadrul experimentelor, Calhoun și cercetătorii săi au creat o serie de „utopii de șobolani” – spații închise în care șobolanilor li s-a oferit acces nelimitat la alimente și apă, permițând o creștere neîngrădită a populației.

În studiul din 1962, Calhoun a descris comportamentul după cum urmează:

„Mulți [șobolani femele] nu au putut să ducă sarcina până la termen sau să supraviețuiască nașterii lor, dacă au făcut-o. Un număr și mai mare, după ce a născut cu succes, a scăzut în funcțiile lor materne. Dintre bărbați, tulburările de comportament au variat de la abaterea sexuală la canibalism și de la supraactivitatea frenetică la o retragere patologică din care indivizii ar ieși să mănânce, să bea și să se deplaseze numai atunci când alți membri ai comunității dormeau. Organizarea socială a animalelor a arătat o perturbare egală. …”

                  Universul 25

Cel mai notabil dintre experimentele pe care le-a făcut omul de știință este, fără îndoială, Universul 25. În acesta a creat o cutie de aproximativ 6,5 metri pătrați prevăzută cu tot ce este necesar șoarecilor. Înăuntru a așezat  8 șoareci „norocoși” care trăiau în cele mai bune lumi pe care John Calhoun le-a creat. 4 masculi și 4 femele selectate dintre cei mai sănătoși șoareci din laborator au fost plasați în Universul 25. Fără prădători, asigurați cu hrană și apă nelimitată, temperatura ideală … A fost practic o utopie pentru acești 8 șoareci. Și așa cum se întâmplă adesea când condițiile sunt optime, populația a început să crească. În câteva săptămâni, prima generație de șoareci s-a născut în Universul 25.

                  La fiecare două luni populația se dubla.

De la 10 șoareci la 20, apoi 40, apoi 80 … Toate acestea în timp ce John Calhoun a continuat să îi hrănească și să le ofere hrana necesară, astfel încât să trăiască pur și simplu în cele mai bune condiții posibile. În primele 104 zile – o fază pe care Calhoun a denumit-o „perioada de efort” – șoarecii s-au adaptat la noul lor mediu, și-au marcat teritoriul și au început să se cuibărească. Aceasta a fost urmată de „perioada de exploatare”, care a văzut populația dublându-se la fiecare 55 de zile.

                  În a 315-a zi,  în august 1969, Universul 25 conținea 620 șoareci.

În ciuda abundenței de spațiu – fiecare compartiment putea găzdui până la 15 animale, iar zona generală a fost construită pentru o capacitate de peste 3 mii – majoritatea șoarecilor aglomerau zone selectate și mâncau din aceleași surse de hrană. Actul de a mânca, după cum s-a dovedit, a ajuns să fie privit ca o activitate comunală, ceea ce a determinat majoritatea șoarecilor să favorizeze aceleași câteva compartimente. Totuși, această înghesuială a dus la o scădere a împerecherii, iar rata natalității a scăzut în curând la o treime din nivelul său anterior. De asemenea, la șoareci a avut loc un dezechilibru social:

 • O treime a apărut ca dominantă social.
 • Celelalte două treimi s-au dovedit mai puțin abili din punct de vedere social decât strămoșii lor.
 • Pe măsură ce abilitățile de legătură s-au diminuat printre șoareci, Universul 25 a intrat într-un declin lent, dar ireversibil.

                  Și aici au început problemele.

Pe măsură ce noile generații au ajuns la maturitate, mulți șoareci nu și-au putut găsi pereche sau un loc ierarhic în societate. În ziua 315, disparitățile de comportament între masculii cu statut înalt și cei cu statut social scăzut au devenit mai accentuate. Cei din partea de jos s-au trezit respinși de femele și s-au retras cu totul de la împerechere. Neavând roluri de îndeplinit în societatea șoarecilor, acești masculi s-au rătăcit în afara grupurilor mai mari pentru a mânca și a dormi singuri – și uneori a lupta între ei.

Masculii alfa, în schimb, au devenit mai agresivi și disputați, lansându-se adesea în violență fără nici o provocare sau motiv clar. Uneori, acești masculi se plimbau în jurul lor și violau fără discriminare alți șoareci, indiferent de sex. Între timp, bărbații beta – cei clasați între alfa agresivi și omega pariați – au devenit timizi și inerți și au ajuns deseori să fie destinatarii pasivi ai violenței. În mai multe cazuri, băile de sânge s-au încheiat cu o sărbătoare canibalistă pentru învingători. Femelele s-au autoizolat singure în zonele superioare unde au născut. „Familiile” și-au mutat cuiburile constant pentru a evita vecinii cu care au încetat să se mai înțeleagă. La fel, părinții erau expulzați din cuib la o vârstă din ce în ce mai timpurie.

Dat fiind că șoarecii masculi au abandonat rolurile lor tradiționale, femelele au fost lăsate să se apere singure. În consecință, multe femele au adoptat forme de comportament mai agresive, care uneori se vor răspândi în violență asupra copiilor lor. Alții s-ar abține cu totul de la îndatoririle materne, și retrăgându-se de la împerecherea ulterioară, au generat consecințe grave:

 • În unele compartimente, rata mortalității infantile a depășit 90%.
 • Calhoun a numit aceasta „faza de stagnare”, cunoscută alternativ ca „perioada de echilibru”.
 • A atribuit modelele comportamentale excesiv de agresive și pasive descompunerii rolurilor sociale și excesului de grupare.

                  Ca urmare, populația nu mai creștea într-un ritm atât de rapid.

Șoarecii se mușcau unii pe alții din cauza stresului spațiului restrîns și aproape toți au avut ceva prejudiciu din aceste lupte constante. Au început să-și schimbe atitudinea și comportamentul de-a lungul timpului, până când în cele din urmă au refuzat chiar să lupte și s-au limitat să mănânce și să doarmă, ba chiar au renunțat să se reproducă. În cea de-a 560-a zi, creșterea populației a încetat cu totul, deoarece rata mortalității a urcat la 100%. Aceasta a marcat începutul „fazei morții” – alias „perioada morții” – în care utopia rozătoarelor a alunecat spre dispariție. În mijlocul violenței, ostilității și lipsei de împerechere, o generație mai tânără de șoareci a ajuns la maturitate, nefiind expusă niciodată la exemple de relații normale și sănătoase. Fără niciun concept de împerechere, creștere sau marcare a teritoriului, această generație de șoareci și-a petrecut toate orele de veghe mâncând, bând și îngrijindu-se singuri. Utopia se transformase într-o distopie.

Referindu-se la aparențele lor perfecționate, Calhoun i-a numit pe acești șoareci „frumoși”. Trăind în izolare față de ceilalți șoareci, au fost cruțați de violența și conflictele care au avut loc în zonele aglomerate, dar nu au contribuit social.

                  Potrivit lui Calhoun, faza morții a constat în două etape: „prima moarte” și „a doua moarte”.

Prima se caracteriza prin pierderea scopului în viață dincolo de simpla existență – lipsa dorinței de a se împerechea, de a crește tineri sau de a stabili un rol în cadrul societății. Această primă moarte a fost reprezentată de viețile lipsite de frumos ale celor frumoși, în timp ce a doua moarte a fost marcată de sfârșitul literal al vieții și de dispariția Universului 25.

Treptat, șoarecii care au refuzat să se împerecheze sau să se angajeze în societate au ajuns să depășească numărul celor care au format bande, au violat și jefuit și s-au hrănit cu ai lor. Ultima concepție cunoscută în Universul 25 a avut loc în Ziua 920, moment în care populația a fost plafonată la 2.200, cu mult sub capacitatea inițială.

O sursă nesfârșită de hrană, apă și alte resurse erau încă acolo pentru șoareci, dar nu conta. Chiuveta de comportament s-a instalat și nu s-a putut opri Universul 25. În mai 1970, când s-a născut ultimul dintre șoareci în Universul 25, nu trecuseră doi ani de când experimentul a început cu acel minunat spațiu cu 8 șoareci înăuntru. De la nașterea ultimului șoarece, populația a scăzut doar, până când în 1973 ultimul suflet al Universului 25 a pierit.

                  Observațiile asupra celor “frumoși”

Înainte ca utopia rozătoarelor să implodeze în întregime, Calhoun a îndepărtat unii “frumoși” pentru a vedea dacă ar trăi o viață mai productivă dacă ar fi eliberați într-o societate nouă, liberă de lupte sociale și masacre. Plasând acești șoareci într-un cadru proaspăt, cu puțini rezidenți preexistenți – un scenariu similar cu cel care a întâmpinat perechile inițiale plasate în Universul 25 – se aștepta ca cei „frumoși” să se trezească din ceața lor asocială și să răspundă chemării naturii de a popula mediul steril.

Cu toate acestea, șoarecii relocați nu au prezentat semne de schimbare față de tiparele lor comportamentale anterioare. Refuzând să se împerecheze sau chiar să interacționeze între noii lor colegi, șoarecii reclamați au murit în cele din urmă din cauze naturale, iar noua societate s-a pliat fără o singură nouă naștere.

Astfel, extinzându-și observațiile asupra celor “frumoși”, Calhoun a opinat mai târziu că șoarecii, ca oamenii, se dezvoltă cu un sentiment de identitate și scop. El a susținut că experiențe precum tensiunea, stresul, anxietatea și nevoia de a supraviețui fac necesară angajarea în societate.

În viziunea lui Calhoun:

 • Aici este paradoxul unei vieți fără muncă sau conflict.
 • Când orice sentiment al necesității este eliminat din viața unui individ, viața încetează să mai aibă scop.
 • Individul moare în spirit.

                  Suprapopularea generează o scădere a funcțiilor sociale

Astfel, studiul a confirmat ipoteza sa sumbră, bazată pe studii anterioare asupra șobolanului norvegian în arii mici. În teoria sa, el a sugerat că suprapopularea generează o scădere a funcțiilor sociale. Acest lucru, la rândul său, duce inevitabil la dispariție.

În lucrarea publicată “ The Explosive Growth and Demise of a Mouse Population”, cercetătorul avertizează de la început că va vorbi „într-o mare măsură despre șoareci […] dar gândurile mele sunt asupra omului. Aceasta nu înseamnă că paralelismul trebuie să fie corect. Încerc să extrapolez aceste comportamente și tendințe la ceea ce se întâmplă în societățile umane, de exemplu, în orașe sau chiar în țări.”

În viziunea lui Calhoun, creșterea și căderea Universului 25 au dovedit cinci puncte de bază despre șoareci, precum și despre oameni:

 • Șoarecele este o creatură simplă, dar trebuie să-și dezvolte abilitățile de curte, creștere a copiilor, apărarea teritorială și îndeplinirea rolului personal pe frontul intern și comunitar. Dacă astfel de abilități nu reușesc să se dezvolte, individul nu se va reproduce și nici nu va găsi un rol productiv în societate.
 • La fel ca la șoareci, toate speciile vor crește și vor dispărea treptat. Nu există nimic care să sugereze că societatea umană nu este predispusă la aceleași evoluții care au dus la dispariția Universului 25.
 • Dacă numărul persoanelor calificate depășește numărul de locuri din societate, haosul și înstrăinarea vor fi rezultatele inevitabile.
 • Persoanelor crescute în aceste ultime condiții le va lipsi orice legătură cu lumea reală. Împlinirea fiziologică va fi singura lor unitate în viață.
 • Așa cum șoarecii se dezvoltă pe baza unui set de comportamente complexe, preocuparea pentru alții dezvoltată în abilitățile și înțelegerile umane postindustriale este vitală pentru continuarea omului ca specie. Pierderea acestor atribute în cadrul unei civilizații ar putea duce la prăbușirea acesteia.

În experimentele ulterioare, a dorit, de asemenea, să găsească soluția la problemă. Astfel, a încercat să stimuleze creativitatea și bunăstarea șoarecilor în universurile lor particulare. Nu a reușit niciodată să mențină o utopie permanentă.

                  Pot fi concluziile acestui experiment extrapolate la oameni?

În primul rând, ar trebui să vedem dacă putem realiza o suprapopulare reală în lume. Datele au arătat că națiunile în care există o creștere superioară de la o rată ridicată a natalității tind să se stabilizeze în cele din urmă.

Având în vedere toate conflictele care au avut impact asupra lumii în anii imediat anteriori – Vietnamul, revoltele rasiale, asasinatele politice, Războiul Rece, Revoluția Culturală a Chinei – publicul s-a temut că descoperirile lui Calhoun au indicat cursul actual al omenirii. Exemplele de jefuire și masacere a rozătoarelor în urma supraaglomerării păreau să reflecte tulburările sociale ale societății umane din anii ’60 și ’70, care a coincis cu o expansiune urbană fără precedent.

În ciuda parabolelor sumbre prezentate în observațiile lui Calhoun, el nu încerca să implice că omenirea se îndrepta pe o cale similară spre dispariție. Deși a văzut cu siguranță paralele între căderea Universului 25 și unele dintre problemele societății, el a subliniat că oamenii – ca specie mai sofisticată – au înțelepciunea și ingeniozitatea de a inversa astfel de tendințe.

La urma urmei, oamenii au știință, tehnologie și medicină, toate acestea oferind omenirii capacitatea de a:

 • Identifica precis cauzele
 • Evita dezastrele
 • Vindeca rănile și bolile
 • Explora medii noi

El a subliniat, de asemenea, că Universul 25 nu era un habitat natural, deoarece era alimentat cu o mulțime de alimente și lux și era păstrat fără prădători și boli.

                  Planificarea orașului și colonii pe alte planete

Totuși, Calhoun s-a temut că omenirea ar putea să se îndrepte spre o soartă similară dacă orașele ar deveni supraaglomerate și populația ar crește dincolo de capacitatea pieței muncii. Pentru a ajuta societatea să găsească modalități de a împiedica acest lucru să se întâmple vreodată, el a petrecut o parte din cariera sa ulterioară explorând diferite forme de progres uman, pe care le-a extins la conceptul de colonizare spațială.

În acest scop, el a format o echipă academică numită Cadeții Spațiali. Scopul său era de a promova ideea ca oamenii să înființeze colonii pe alte planete.

Calhoun s-a concentrat, de asemenea, pe planificarea orașului, despre care a considerat că este esențial pentru evitarea scufundării comportamentale a Universului 25. El a considerat că proiectarea orașelor este parțial responsabilă de modul în care locuitorii interacționează între ei și ar trebui să se facă pași în tandem cu dezvoltarea menținerii unei comunicări pozitive între oameni.

Ca parte a efortului său de a promova concepte alternative de proiectare a orașelor, a jucat cu modelul de utopie a rozătoarelor cu mai mult de 100 de universuri în următoarele două decenii. Munca sa în acest domeniu a fost foarte apreciată în rândul consiliilor de urbanism din Statele Unite și din străinătate.

Citește: Consecințele creșterii populației

Articole conexe

Leave a Comment