Evoluția Bitcoin confirmă un semnal tehnic sinistru

Bitcoin în cădere liberă datorită presiunii mai mari a chinezilor asupra companiilor care lucrează cu active criptografice

Pe acest fundal criptomonedele i-au cucerit pe turci: Turcia este deja a patra țară cu cei mai mulți utilizatori din lume

Escrocherii și prăbușiri


    Bitcoin în cădere liberă datorită presiunii mai mari a chinezilor asupra companiilor care lucrează cu active criptografice

Bitcoin se întoarce la sfârșitul unei zile cu o puternică volatilitate și pune terenul la mijloc cu sprijinul de 30.000 de dolari, care s-a rupt în intervalul intraday la un minim de șase luni la 28.900 de dolari, după ce panica de vânzare s-a accelerat înainte de deschiderea Wall Street.

Noul val de vânzări de pe piața criptomonedelor duminică și luni, 22/06/2021, nu prezintă semne de încetinire, deoarece graficele Bitcoin confirmă un semnal tehnic sinistru, cunoscut sub numele de „crucea morții” ‘. Aceasta înseamnă că prețul său mediu din ultimele 50 de zile a scăzut sub media de 200 de zile. Indicatorul este considerat, în mod normal, o măsură tehnică atent monitorizată, care ar putea oferi un indiciu că va urma mai multă durere. De fapt, ultima dată când Bitcoin a marcat acest semnal tehnic, în martie 2020, nu s-a dovedit a fi un impediment pentru câștiguri, întrucât a început un raliu care, două luni mai târziu, a ajuns să modeleze o „cruce de aur” (când modelul este inversat).

Mai multe ferme de minare de Bitcoin din Sichaun – regiune aflată în sud-vestul Chinei – au fost închise duminică după ce autorităţile locale au ordonat încetarea proceselor de minare a criptomonedei. Analiștii estimează că va fi ştearsă 90% din capacitatea Chinei de minare de Bitcoin.

Ştirea vine în urma unor mişcări similare în Mongolia Interioară şi Yunnan, decizia fiind alimentată de apelurile Beiing-ului cu privire la oprirea minării de criptomonede din cauza cantităţilor uriaşe de energie pe care le implică procesele de minare.

Între timp, banca centrală a Chinei le-a transmis mai multor bănci şi serviciului de plăţi Alipay să ia măsuri împotriva minării de criptomonede. China le-a interzis deja instituţiilor financiare să furnizeze servicii asociate cu monedele digitale.

Riscul ca prețul Bitcoin să scadă în zona de 20.000 de dolari este o realitate pentru mulți analiști, ceea ce ar însemna deja o scădere notabilă față de nivelurile actuale. Louis Navellier, președinte, fondator și manager de fonduri la Navellier & Associates, spune că a identificat două formațiuni de umăr, cap și umăr (HCH) care sugerează că Bitcoin va scădea sub 10.000 de dolari.

O mare parte a investițiilor financiare depinde de componentele psihologice pe care analiza tehnică încearcă să le descifreze prin cifre grafice care modelează vizibil comportamentul investitorilor în anumite scenarii. Rezistențele sau suporturile sunt de obicei cele mai utilizate instrumente, dar există multe alte figuri, cum ar fi HCH sau crucea morții, pe care Bitcoin a suferit-o recent.

Figura HCH este utilizată pentru a anticipa o schimbare a tendinței de la creștere la scădere, care este de obicei îndeplinită în aproximativ 70% din cazuri, ceea ce conferă acestei figuri o fiabilitate destul de mare. Navellier, spune că, atunci când îi întreabă pe investitorii cu amănuntul de ce au investit în Bitcoin, de cele mai multe ori a fost din cauza prețului în creștere. Levierul Bitcoin este foarte foarte mare, fapt ce ar putea exacerba orice mișcare descendentă.

 

    Pe acest fundal criptomonedele i-au cucerit pe turci: Turcia este deja a patra țară cu cei mai mulți utilizatori din lume

Nu numai investitorii văd în criptomonede o valoare de refugiu, ci și mulți muncitori cu salarii precare apelează la ele pentru a-și proteja economiile sau seduși de visul unui bonus pe care acest „aur digital” îl trezește. Potrivit datelor de pe site-ul web CoinGecko, aproximativ șase milioane de oameni investesc în criptomonede în Turcia, în timp ce alte studii asigură faptul că 16% din populația turcă este în contact cu criptomonedele. Volumul zilnic de tranzacționare ajunge la 1,6 miliarde de dolari. Guru-urile criptomonedelor abundă în Telegram, care oferă sfaturi pentru milioane de utilizatori, iar în orașele mari este din ce în ce mai frecvent să găsești cafenele și alte unități unde să poți plăti cu criptomonede.

    Escrocherii și prăbușiri

În aprilie anul trecut, una dintre cele mai mari burse digitale din Turcia, Thodex, care a fost certificată de un organism de reglementare din SUA și a mutat 700 de milioane de dolari pe zi, a fost închisă fără avertisment, lăsând utilizatorilor săi fără acces la economii.

Peste 400.000 de clienți Thodex se află într-o bătălie legală pentru a-și recupera economiile, care totalizează 108 milioane de dolari, iar Turcia a emis o alertă roșie pentru arestarea proprietarului care a fugit în străinătate.

Zile mai târziu, s-a închis și Vebitcoin, o piață digitală cu sediul în provincia vestică Mugla, în care au investit mici antreprenori din regiune.

Guvernul turc lucrează acum la un nou cadru de reglementare și în luna mai a anunțat că toate transferurile în valoare de peste 10.000 de lire (1.000 de euro) trebuie raportate agenției de stat pentru infracțiuni financiare pentru a preveni spălarea banilor.

Mai mulți oficiali din țară au recunoscut că se planifică crearea unei bănci custode pentru aceste active, pentru a încerca să minimizeze riscul de contrapartidă care există atunci când investește în criptomonede.

Articole conexe

Leave a Comment