17 mii euro pentru recenzii false în Amazon. O anchetă din Marea Britanie relevă amploarea „recenziilor false” ale Amazon

Financial Times în ediția din 04/09/2020 dezvăluie un sistem complex și masiv de recenzii false dezvoltat de vânzători terți, în majoritate cu sediul în China, pentru a-și promova produsele pe Amazon. Gigantul american a anunțat deschiderea unei anchete. Într-un final aflăm despre eliminarea a 20.000 de recenzii foarte favorabile publicate pe Amazon de 7 dintre cei mai mari 10 „testeri” britanici.

Ziarul britanic, care dedică o investigație sistemului de evaluare a produselor de pe site-ul de e-commerce, denunță nu numai recenziile false, ci mai presus de toate un sistem fraudulos care permite vânzătorilor, cu complicitatea anumitor cumpărători, să înșele Amazon și mulți clienți.

Notificări la produse hardware în echivalentul a 15.000 de lire sterline

Printre cei ale căror opinii au fost denunțate, cazul lui Justin Fryer este cu siguranță cel mai ambiguu. Cunoscut a fi cel mai mare „tester” de pe Amazon.co.uk, acesta din urmă a publicat doar în august notificări la produse hardware in echivalentul a 15.000 de lire sterline, evaluând produse de tot felul (smartphone-uri) , scutere electrice, echipamente sportive, aspiratoare, lumini selfie și alte sobe pe gaz) și afișarea unei evaluări „5 stele” în medie la fiecare patru ore.

O producție de opinie în lanț pe care, desigur, o solicită, știind că majoritatea produselor sunt oferite de mărci chineze necunoscute publicului larg. De cele mai multe ori, produsele au fost trimise gratuit lui Justin Fryer care, după ce le-a evaluat pe Amazon, nu ar fi avut nicio reținere în revînzarea lor pe platforme P2P de precum eBay. O „mică” afacere foarte profitabilă, deoarece Justin Fryer ar fi câștigat 20.000 de lire sterline din iunie.

Este, de asemenea, posibil ca unele recenzii să fi fost plătite, ceea ce neagă formal Justin Fryer – care, cu toate acestea, și-a șters întreaga istorie a activității pe Amazon în urma acestor dezvăluiri. De asemenea, el califică drept „duplicate” produsele oferite spre vânzare pe eBay. În plus, menționează că a plătit pentru majoritatea produselor pentru care a postat o recenzie, dar recunoaște că a cunoscut câțiva vânzători: „Partenerul meu este chinez și cunosc o mulțime de companii acolo și doar postez recenzii.”

Articole conexe

Leave a Comment