Blockchain: De ce este atractiv? – II

Blockchain în calitate de tehnologie emergentă într-o lume din ce în ce mai digitală asigură multe avantaje

Blockchain-ul este ideal pentru ceea ce este cunoscut sub numele de contracte inteligente.

Conform ultimului studiu Deloitte, beneficiile de bază ale tehnologiei Blockchain pot fi valorificate prin intermediul colaborării participanților dintr-un ecosistem și stabilirea consorțiilor.

Banca

Cereri de garanție

Instrumentele Derivate

Cereri de asigurare

Verificarea identității

Internetul obiectelor (IoT)

Arhivarea și stocarea fișierelor

Protecția proprietății intelectuale

Rețele sociale

Utilizarea contractelor inteligente în alegeri, votarea la adunările acționarilor și sondaje

Medicină

Învățămînt

Managementul lanțului de aprovizionare

Justiție


Blockchain în ultimii ani a fost apreciat ca o revoluție în tehnologia afacerii. În cei 11 ani de la lansare, companiile, autoritățile de reglementare și tehnologii financiare au petrecut nenumărate ore explorând potențialul său. Inovațiile rezultate au început să remodeleze procesele de afaceri, în special în contabilitate și tranzacții.

Pe fondul unei experimentări intense, industriile de la servicii financiare până la asistență medicală și arte au identificat peste 100 de cazuri de utilizare a blockchain-ului. Cea mai mare zonă de impact a alimentării Blockchain aplicația se găsește în criptomonede, bănci și finanțe, tehnologie și sofware, urmat de asistență medicală, comerț cu amănuntul și producție.

Brevetele blockchain sunt concentrate în companii din China, SUA, Canada, Coreea de Sud și Marea Britanie. În perioada 2013 – 20 decembrie 2018, în China au fost înregistrate 4.435 de brevete blockchain, ceea ce reprezintă 48% din totalul din lume. Ponderea SUA a fost de 21% (1.833 brevete).

 

      Blockchain în calitate de tehnologie emergentă într-o lume din ce în ce mai digitală asigură multe avantaje

Practic, orice tip de informații care trebuie păstrate intacte și care trebuie să rămână disponibile pot fi stocate pe blockchain într-un mod sigur, descentralizat și mai ieftin decât prin intermediari. Blockchain-urile pot fi configurate pentru a funcționa într-o varietate de moduri. În plus, dacă informațiile respective sunt stocate criptate, confidențialitatea acestora poate fi garantată, deoarece numai cei care au cheia de criptare o pot accesa.

Astfel, Blockchain asigură multe avantaje:

  • Siguranță – tehnologia Blockchain folosește o caracteristică de semnătură digitală pentru a efectua tranzacții fără fraude, ceea ce face imposibilă coruperea sau modificarea datelor unei persoane de către ceilalți utilizatori fără o semnătură digitală specifică.
  • Descentralizare – în mod convențional, aveți nevoie de aprobarea autorităților de reglementare, cum ar fi un guvern sau o bancă, pentru tranzacții; totuși, cu Blockchain, tranzacțiile se fac cu consensul reciproc al utilizatorilor, rezultând tranzacții mai ușoare, mai sigure și mai rapide.
  • Automatizare și scalabilitate- tehnologia blockchain este programabilă și poate genera acțiuni sistematice, evenimente și plăți în mod automat atunci când sunt îndeplinite criteriile declanșatorului.

      Blockchain-ul este ideal pentru ceea ce este cunoscut sub numele de contracte inteligente.

De obicei există 3 nivele de blockchain.

  • Registru de tranzacții
  • ICOS/active inteligente
  • Contracte inteligente

Contractele inteligente sunt programe de calculator care pot rula pe rețele blockchain și pot automatiza plățile. Ideea este că blockchain-urile pot urmări toate drepturile și obligațiile unui anumit contract și pot declanșa automat plăți pe măsură ce contractul progresează, fără ca nimeni să fie nevoit să urmărească plățile offline.

Contractele inteligente definesc regulile și penalitățile în jurul unui acord specific în același mod ca și contractele tradiționale. Cu toate acestea, diferența mare este că contractele inteligente aplică automat aceste obligații. Contractele sunt codificate astfel încât să fie îndeplinite cu respectarea unor criterii specifice.

Contractul inteligent este greu de modificat după ce datele sunt pe blockchain și, condițiile sale de declanșare sunt rigide, prin urmare, aplicarea contractelor inteligente exprimă valoare ridicată și risc ridicat. Modul de evitare a riscurilor și exercitare a valorilor sunt obstacole pentru aplicarea pe scară largă a contractelor inteligente.

      Conform ultimului studiu Deloitte, beneficiile de bază ale tehnologiei Blockchain pot fi valorificate prin intermediul colaborării participanților dintr-un ecosistem și stabilirea consorțiilor.

Analiza McKensey din 2018 sugera următoarele trei perspective cheie cu privire la valoarea strategică a blockchain-ului:

  • Blockchain nu trebuie să fie un dezintermediator pentru a genera valoare.
  • Valoarea pe termen scurt al Blockchain-ului va fi predominantă în reducerea costurilor înainte de a crea modele de afaceri transformatoare.
  • Blockchain este încă la trei – cinci ani distanță de fezabilitatea la scară, în primul rând din cauza dificultății de a rezolva paradoxul „cooperației” de a stabili standarde comune. De exemplu, o soluție blockchain pentru mass-media digitală, licențe și plăți de redevențe ar necesita o cantitate masivă de coordonare între diferiții producători și consumatori de conținut digital. Depășirea acestei probleme necesită adesea un sponsor, cum ar fi un organism de reglementare sau un organism industrial, să preia conducerea.

Unele aplicații practice blockchain în viața cotidiană deseori impresionează și motivează studierea potențialuui acestei tehnologii. De exemplu:

      Banca

În domeniul bancar, Blockchain joacă un rol cheie în domenii de validare KYC (Cunoaște-ți clientul), alocare de active, compensare și decontări, contracte inteligente și plăți transfrontaliere.

Dacă trimiteți cuiva 100 USD printr-o bancă convențională, banca vă percepe o taxă de 10 USD, astfel încât, de fapt, îi trimiteți doar 90 USD. Dacă se află în străinătate, va primi și mai puțin din cauza ratelor de transfer internațional.

Astfel, plăți transfrontaliere: un prototip funcțional construit pe baza Stellar și Ripple, unde clienții pot trimite bani transfrontalieri doar prin cunoașterea numărului de telefon sau a e-mailului receptorului. Acest prototip de lucru facilitează plățile directe, eliminând nevoia de intermediari.

Bitcoin, aplicația principală a Blockchain și motivul pentru care a fost dezvoltată tehnologia în primul rând, a unit oameni prin servicii financiare, cum ar fi portofelele digitale. Acesta a oferit micro-împrumuturi și a permis microplăți.

Banca spaniolă BBVA, 25 aprilie 2018, a devenit prima bancă din lume care acordă un împrumut prin Blockchain. În operațiunea pilot, , în doar câteva ore a fost acordat un împrumut de 75 de milioane de euro, operațiune care durează în mod normal o perioadă de zile.

BBVA și Wave au efectuat prima tranzacție comercială internațională bazată pe blockchain între Europa și America Latină care a persis să reducă timpul unei astfel de operațiuni la 2,5 ore comparativ cu 7-10 zile anterior.

HSBC și ING Bank NV au executat cu succes prima lor tranzacție de finanțare comercială prin tehnologia Blockchain, care a permis conglomeratului agricol internațional Cargill să cumpere și să vândă soia din Argentina în Asia într-o operațiune sigură și imediată. Aceasta este prima tranzacție de acest gen și reprezintă un transfer de drepturi legale asupra mărfurilor. Tranzacția efectuată printr-o scrisoare de credit a fost rezultatul unei negocieri între cumpărător și vânzător, cu partenerii lor bancari respectivi, pe o singură platformă, mai degrabă decât pe mai multe sisteme. Operațiunea a fost finalizată în mai puțin de 24 de ore, ceea ce reprezintă un avans considerabil în timp pentru o operațiune tradițională de acest tip.

Băncile Sabadell, Santander, Bankia, BBVA și Caixabank, iulie 2020, au finalizat cu succes un test sectorial privind executarea transferurilor programabile imediate din rețele blockchain, care a fost coordonat de Iberpay, o companie specializată în procesarea și decontarea tranzacțiilor de plată.

Blockchain este, de asemenea, promițător în ceea ce privește procedurile anti-spălare a banilor (AML) și procedurile Know Your Customer (KYC : Cunoaște-ți clientul). Acum băncile și alte instituții financiare trebuie să efectueze un număr imens de acțiuni pentru a verifica fiecare nou client, iar procesul de colectare și verificare a informațiilor pe unele piețe poate dura câteva luni. Dacă datele necesare erau deja într-o bază de date distribuită rezistentă la hacking, atunci multe dintre procesele necesare în prezent ar putea fi pur și simplu abandonate.

      Cereri de garanție

De obicei, soluționarea cererilor de garanție este costisitoare, consumatoare de timp și adesea dificilă pentru cei care fac reclamația. Contractele inteligente folosind Blockchain oferă soluții pentru a face procesul mult mai ușor.

În procesul ordinar când se face o reclamație, toate verificările ar fi efectuate de oameni, care pot consuma mult timp și pot lăsa loc pentru erori umane. Folosind Blockchain acest lucru poate deveni inutil, deoarece verificările pentru a se asigura că toate criteriile au fost îndeplinite pot fi efectuate automat. Odată ce toate obligațiile sunt îndeplinite, plata rezultată este automată. Toate acestea se pot face folosind implicarea umană minimă.

      Instrumentele Derivate

Instrumentele derivate sunt utilizate la bursă. Contractele inteligente în tranzacționarea acțiunilor și acțiunilor ar putea revoluționa practicile actuale prin simplificarea, automatizarea și reducerea costurilor tranzacționării instrumentelor derivate din întreaga industrie. Decontările ar putea fi finalizate în câteva secunde, mai degrabă decât în ​​cele trei zile necesare în prezent. Folosind contracte inteligente, tranzacționarea peer-to-peer va deveni o operațiune obișnuită, rezultând o revoluție completă în tranzacționarea acțiunilor.

Barclays și alte câteva companii au testat deja un mod de tranzacționare a instrumentelor derivate folosind contracte inteligente, dar au ajuns la concluzia că tehnologia nu va funcționa decât dacă băncile vor colabora la implementarea acesteia.

      Cereri de asigurare

Cu contractele inteligente, se poate stabili un anumit set de criterii pentru situații specifice legate de asigurări. În teorie, odată cu implementarea tehnologiei Blockchain, puteți să vă depuneți cererea de asigurare online și să primiți o plată automată instantanee. Oferind, desigur, că cererea dvs. îndeplinește toate criteriile cerute.

Gigantul francez de asigurări AXA este primul grup important de asigurări care oferă asigurări folosind tehnologia Blockchain. Au introdus recent un nou produs de asigurare cu întârziere a zborului, care va utiliza contracte inteligente pentru a stoca și procesa plăți. Alte companii de asigurări vor urma cu siguranță exemplul.

      Verificarea identității

În prezent, se pierde prea mult timp și efort pentru verificarea identității. Folosind descentralizarea blockchain-urilor, verificarea identității online va fi mult mai rapidă. Datele de identitate online într-o locație centrală vor dispărea odată cu utilizarea contractelor inteligente Blockchain. Hackerii de computer nu vor mai avea puncte centralizate de vulnerabilitate la atac.

Orașul Zug din Elveția folosește o aplicație descentralizată (DAPP) pentru verificarea identității electronice a cetățenilor săi. Un alt producător de DAPP, pentru verificarea identității, este Oraclize în Estonia. Comercializează un DAPP pentru a rezolva problema KYC (Know Your Customer). Acest lucru este de o importanță majoră în verificarea identității. Organizația Thomson Reuters creează un alt DAPP pentru verificarea identității folosind Ethereum.

      Internetul obiectelor (IoT)

Internetul obiectelor (IoT) este rețeaua de dispozitive fizice, vehicule și alte articole conectate la internet încorporate cu software și conectivitate la rețea. Toate aceste caracteristici permit acestor obiecte să colecteze și să schimbe date. Blockchain și contractele sale inteligente sunt ideale pentru acest lucru.

Tehnologia este utilizată chiar și pentru servicii publice, cum ar fi colectarea deșeurilor, transportul și gestionarea traficului. Deci, în lumea IoT, puteți face contracte inteligente și puteți permite obiectelor inteligente să îndeplinească sarcinile enumerate, ceea ce, la rândul său, neagă necesitatea implicării umane.

      Arhivarea și stocarea fișierelor

Google Drive, Dropbox etc. au dezvoltat temeinic arhivarea electronică a documentelor cu ajutorul metodelor centralizate. Site-urile centralizate sunt întotdeauna tentante pentru hackeri. Blockchain și contractele sale inteligente oferă modalități de reducere substanțială a acestei amenințări.

Există multe proiecte Blockchain care își propun să facă acest lucru. Adesea nu există suficient spațiu de stocare în Blockchains, dar există soluții de stocare cloud descentralizate disponibile, cum ar fi Storj, Sia, Ethereum Swarm și așa mai departe. Din perspectiva utilizatorului, funcționează la fel ca orice alt spațiu de stocare în cloud. Diferența este că conținutul este găzduit pe computerele utilizatorilor anonimi, în loc de centre de date.

      Protecția proprietății intelectuale

Arhivarea activată de Blockchain va oferi o protecție mult mai mare a proprietății intelectuale decât înainte. O aplicație numită Ascribe, care utilizează Blockchain, oferă deja această protecție.

      Rețele sociale

În prezent, organizațiile de socializare pot utiliza în mod liber datele personale ale clienților lor. Acest lucru îi ajută să câștige miliarde de dolari. Utilizând contracte inteligente Blockchain, utilizatorii rețelelor sociale vor putea să își vândă datele personale, dacă doresc acest lucru. Astfel de idei sunt cercetate la MIT în cadrul OPENPDS / SA.

      Utilizarea contractelor inteligente în alegeri, votarea la adunările acționarilor și sondaje

Alegerile și sondajele ar putea fi mult îmbunătățite prin contracte inteligente. Există diverse aplicații deja existente, precum Blockchain Voting Machine, Follow My Vote și TIVI. Toți promit să elimine frauda, ​​oferind în același timp transparență completă a rezultatelor și menținând voturile anonime. Cu toate acestea, mai este un drum lung înainte ca votul descentralizat să fie implementat pe scară largă.

Banca spaniolă Santander are 4 milioane de acționari și la adunarea acționarilor din 17 mai 2018 au avut ocazia să vadă cum voturile lor ar putea fi numărate și confirmate mai repede  datorită „blockchain”, în loc să fie nevoie de două săptămâni într-un proces care include activitatea manuală a diferiților intermediari.

      Medicină

Conform datelor publicate în barometrul Protenus Breach Barometer, în 2019, aproximativ 41 milioane de evidențe ale pacienților au fost compromise în 572 încălcări ale datelor privind asistența medicală,.

Tehnologia Blockchain poate fi utilizată ca o platformă sigură pentru industria medicală în scopul stocării datelor sensibile ale pacienților. Organizațiile legate de sănătate pot crea o bază de date centralizată cu tehnologia Blockchain și pot partaja informațiile numai cu persoanele autorizate corespunzător (de ex: EMRIFY).

Încrederea nu este doar o problemă cheie în gestionarea datelor din fișierele de sănătate. Impactul său asupra validării medicamentelor este mai direct și poate chiar mai grav.

Potrivit cercetărilor întreprinse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS): „mai mult de 120.000 de persoane pe an mor în Africa doar ca urmare a unor medicamente antimalarice false, fie pentru că medicamentele nu aveau standard sau pur și simplu nu conțineau deloc ingrediente active”.

Se estimează că unul din zece produse medicale care circulă în țările cu venituri mici și medii este fie necorespunzător, fie falsificat. Conform studiului PWC din 2017, valoarea estimată a acestei piețe de droguri contrafăcute varia de la 150 la 200 miliarde EUR la nivel global.

Deja există prototipuri realizate pe bază de blockchain. Se presupune că tehnologia poate gestiona volume de până la 7 miliarde de produse farmaceutice unice. Pacienților li se oferă informații despre ceea ce cumpără de fapt, iar farmaciștii află mai multe despre calitatea / conținutul medicamentelor pe care le vând.

      Învățămînt

Dacă multe instituții de învățământ trec la documentația transparentă (diplome, fișe academice etc.) utilizând blockchain sau tehnologii sigure similare, vor exista mai puțini fraudatori în acest domeniu și va fi, de asemenea, posibilă eliminarea verificărilor manuale ale documentelor pe hârtie.

      Managementul lanțului de aprovizionare

În fiecare an, 400.000 de oameni mor din cauza alimentelor contaminate. Problemele care afectează siguranța alimentelor, cum ar fi poluarea, răspândirea bolilor și a deșeurilor, sunt agravate de lipsa accesului la informații și de capacitatea de a le urmări.

Tehnologia blockchain poate urmări toți pașii unui lanț de aprovizionare, astfel încât, să zicem, ați plasat o comandă pentru alimente, ați livrat mâncarea și ați găsit mâncarea dezgustătoare. Proprietarul companiei de la care ați comandat-o ar putea să revină prin registrul său blockchain și să afle unde din lanțul de aprovizionare comanda a greșit. De exemplu, el poate merge de la fermier la producător, la distribuitor, la retailer, apoi la dvs., cumpărător.

Poate fi folosit pentru orice tip de verificare – de exemplu, verificarea fructelor de mare, unde poate urmări fructele de mare de la ocean la piață. Proiectul Pacific Tuna folosește blockchain pentru a gestiona informațiile de pescuit, detalii privind exportul / importul și achiziționarea pentru a urmări pescuitul tonului. Acest lucru previne pescuitul ilegal.

      Justiție

La începutul lunii iulie 2020, au apărut rapoarte că mai multe curți de justiție din China au început să utilizeze un sistem de blocare electronică bazat pe blockchain pentru a urmări și sigila imobilele. Se presupune că acest lucru va consolida controlul asupra obiectelor observate.

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, a devenit cunoscut faptul că Curtea Shaoxing a emis pentru prima dată un verdict folosind dovezi care sunt stocate în sistemul blockchain. Curtea Populară a Districtului Shanu a folosit cu succes tehnologia registrului distribuit pentru a verifica autenticitatea dovezilor și pentru a răspunde unei cereri. După cum se explică în mass-media locală, dovezile digitale stocate pe un hard disk pot fi pierdute în orice moment, deoarece unitatea în sine poate fi deteriorată sau pierdută, în timp ce stocarea datelor într-un sistem descentralizat permite nu numai salvarea acestora, ci și verificarea rapidă a autenticității acesteia.

Articole conexe

Leave a Comment