Energia renovabilă offshore calea spre o Europă neutră de carbon

Energia regenerabilă în larg este una dintre cele mai promițătoare căi de creștere în anii următori a energiei de generație viitoare într-un mod care să îndeplinească obiectivele europene de decarbonizare și creșterea preconizată a cererii de energie electrică într-un mod accesibil. Oceanele și bazinele marine ale Europei dețin un potențial vast, care poate fi valorificat într-un mod durabil și ecologic, completând alte activități economice și sociale.

Energia eoliană în larg, uneori denumită energie eoliană offshore, este atunci când eolianul pe apă deschisă, de obicei în ocean, este utilizat pentru a genera energie. Parcurile eoliene sunt construite în corpuri de apă unde sunt disponibile viteze mai mari ale vântului.

Energia eoliană onshore (terestră) se referă la turbine care sunt situate pe uscat și folosesc vântul pentru a genera electricitate. Ele sunt în general situate în zone în care există o conservare scăzută sau o valoare redusă a habitatului.

Companiile europene sunt operatori cheie pe piața globală eoliană offshore, deși se confruntă cu o concurență crescândă din partea companiilor asiatice.

Conform Raportului Comisiei Europene publicat în noiembrie 2020, industria energiei regenerabile offshore din UE este extrem de competitivă pe piața mondială și are o puternică capacitate de export, China și India fiind principalii concurenți globali. Între 2009 și 2018, soldul comercial al UE a rămas pozitiv și continuă să crească. În 2018, companiile din UE au reprezentat 47% din exporturile globale. Opt din zece exportatori globali sunt țări UE.

Piața eoliană offshore din UE27 reprezintă 42% (12 GW) din piața globală în termeni de capacitate instalată cumulată, urmată de Marea Britanie (9,7 GW) și China (6,8 GW).  În Asia, se așteaptă ca capacitatea eoliană offshore să ajungă la aproximativ 95 GW până în 2030 (dintr-o capacitate globală proiectată de aproape 233 GW până în 2030). Trebuie menționat că în 2018 aproape jumătate din investiția globală eoliană offshore a fost făcută în China.

Primul parc eolian offshore din lume a fost instalat în Vindeby, în largul coastei de sud a Danemarcii, în 1991. La acea vreme, puțini credeau că acest lucru ar putea fi mai mult decât un proiect demonstrație. 30 de ani mai târziu, la scară largă energia eoliană offshore este o tehnologie matură – energie pentru milioane de oameni de pe tot globul. Costul global mediu al electricității (LCOE) pentru vântul offshore a scăzut cu 44% în ultimii 10 ani.

 

Sectorul tehnologiilor regenerabile offshore poate furniza în următorii ani o contribuție esențială la creșterea PIB-ului UE.

Investițiile anuale în rețelele onshore și offshore în Europa în deceniul până în 2020 s-au ridicat la aproximativ 30 de miliarde EUR, dar trebuie să crească la peste 60 miliarde EUR în următorul deceniu. Nevoile de investiții pentru desfășurarea pe scară largă a energiei regenerabile offshore până în 2050 sunt estimate la aproape 800 de miliarde EUR.

Stimularea cercetării și inovării (R&I) este o condiție prealabilă importantă pentru implementarea pe scară largă a energiei regenerabile offshore. În prezent, investițiile în R&I energiei curate provin în principal din sectorul privat. În ultimii ani, UE a investit în medie aproape 20 de miliarde EUR pe an în energie curată, sectorul privat contribuind cu aproximativ 77%, guvernele naționale 17%, iar fondurile UE cu 6%. Pentru energia eoliană, sectorul privat joacă un rol și mai mare, oferind aproximativ 90% din finanțarea UE pentru cercetare și dezvoltare în domeniul eolianelor offshore și onshore. Investițiile în cercetare și dezvoltare în energia eoliană în Europa este foarte concentrată în Germania, Danemarca și Spania.

Producători de turbine eoliene, companiile specializate în construcția de turnuri și fundațiile, furnizorii de cabluri și operatorii de nave fac parte dintr – un lanț de aprovizionare activ pentru întregul sector. Sectorul cuprinde sute de operatori, dintre care mulți sunt IMM-uri care furnizează componente și angajează mii de muncitori, ingineri și oameni de știință. Astăzi, 62 000 de persoane lucrează în industria eoliană offshore și aproximativ 2 500 în energia oceanului. Sectorul tehnologiilor regenerabile offshore depășește energia convențională a sectorului în termeni de valoare adăugată, productivitatea muncii și creșterea ocupării forței de muncă și poate furniza în următorii ani o contribuție semnificativă la creșterea PIB-ului UE.

 

Articole conexe

Leave a Comment