Chiriașii din New York au acumulat datorii neplătite în sumă de peste 1 miliard de dolari

Guvernul a alocat luna trecută în pachetul federal de ajutor Covid-19 pentru asistență de închiriere suma de 1,3 miliarde de dolari scrie The Walt Street Journal.

Locatarii de apartamente din New York au acumulat datoria privind plata ratelor chiriei în timpul pandemiei, potrivit unui nou sondaj care măsoară profunzimea crizei chiriei provocată de Covid-19.

Cifra datoriilor indică că prestațiile de șomaj și pachetele de stimulare federale au fost până acum inadecvate pentru a atenua povara financiară a ratelor plății de chirie ratate în mii de gospodării din oraș. Atât proprietarul, cât și grupurile de susținere a chiriașilor au făcut presiuni puternice pentru mai multă asistență guvernamentală pentru subvenționarea chiriei în timpul pandemiei.

Sondajul, realizat de Community Housing Improvement Program (CHIP), un grup comercial de proprietari, s-a concentrat asupra clădirilor din New York care fac obiectul legilor de reglementare a chiriei din oraș. Aceste apartamente reprezintă aproximativ jumătate din totalul apartamentelor de închiriat ale orașului. Conform răspunsurilor primite de la proprietari, grupul a estimat că până la 185.000 de gospodării care locuiesc în aceste apartamente rămîn în urmă cu mai mult de două luni cu plata pentru chirie, cu o datorie medie de peste 6.000 de dolari.

Directorul executiv CHIP estimează că datoria de închiriere în rândul locuitorilor din restul apartamentelor din New York este probabil echivalentă cu încă 1 miliard de dolari sau mai mult. Respectiv datoria neplătită de rezidenții din New York s-ar ridica la peste 2 miliarde de dolari.

Majoritatea newyorkezilor care nu și-au plătit chiria sunt protejați de evacuare prin legile federale și locale. În decembrie anul trecut, guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a prelungit moratoriul pentru evacuări până în luna mai 2021. Între timp, unii proprietari nu plătesc pentru ipotecă și alte obligații, deoarece veniturile lor au scăzut, dar la moment nu pot fi evacuați. În cazul în care măsurile de protecție nu vor mai fi în vigoare, un salt al numărului de evacuați ar fi inevitabil.

Prețurile solicitate de proprietarii din New York au scăzut în multe zone în timpul pandemiei, dar, în general, rămân ridicate conform standardelor SUA, scrie The Walt Street Journal. Cu referire la site-ul Zumper, costul mediu al unui apartament cu un dormitor în mediu ajunge la 2.350 dolari.

Cum au cheltuit americanii banii primiți în temeiul Legii CARES află AICI.

Articole conexe

Leave a Comment