Subscronomics, afaceri hibride sau era homo abonatului

Amazon cumpără MGM pentru 8,45 miliarde dolari: acesta este planul său de a deveni noul Netflix.

Economia a trecut de la capex (deținere) la opex (utilizare).

La nivel global 2,23 miliarde de abonamente vor rula o afacere de aproape 228 miliarde de dolari.


      Amazon cumpără MGM pentru 8,45 miliarde dolari: acesta este planul său de a deveni noul Netflix.

Amazon tocmai a anunțat oficial achiziționarea Metro Goldwyn Mayer (MGM), unul dintre cele mai mari studiouri de la Hollywood și proprietar al seriilor precum „James Bond” sau „The Pink Panther”. MGM este un gigant cu peste 4.000 de filme și 17.000 de ore de „emisiuni” de televiziune disponibile. Amazon nu a putut să rămînă în urmă în jocul de șah pentru a obține conținut audiovizual care să-i permită să concureze cu Netflix, HBO sau Disney. Planul lui Jeff Bezos nu este doar de a concura cu Netflix, ci și de a face abonamentul la Prime mai apetisant, una dintre liniile sale cheie de venituri în afara e-commerce-ului pur.

      Economia a trecut de la capex (deținere) la opex (utilizare).

Abonamentele sunt o formă tradițională de cumpărare. Cu toate acestea, acest model de afaceri, care se caracterizează prin faptul că clientul primește un produs sau un serviciu în schimbul unei taxe periodice, a fost reinventat de mâna tehnologiei, devenind un fenomen nou de care niciun sector nu este străin. Astfel, apare o nouă tendință, care a fost deja botezată ca “Subscronomics”, sau economie de abonament, care se bazează pe noile instrumente digitale.

Abonamentul nu este ceva nou, s-a născut în secolul al XVII-lea pentru publicații și de ani de zile îl vedem în diferite domenii, cum ar fi sălile de sport. Cu toate acestea, modelele bazate pe abonament s-au schimbat datorită tehnologiei. Muzica a fost precursorul unui standard care a fost extins la alte industrii de divertisment digital, cum ar fi cinematografia, cărțile sau jocurile. Astăzi se extinde la tot felul de produse și servicii: de la platforme de instruire și educație, servicii bancare, auto, până la produse alimentare și băuturi, magazine de mobilă sau florării. Multe companii, de natură și dimensiune diferite, au fost adăugate unui model de consumator în care profiturile sunt rezultatul loialității utilizatorilor.

Noul model de afaceri nu se mai limitează la Netflix, Amazon sau Spotify, ci se extinde la tot ceea ce se poate consuma. Astăzi, plăcerea, libertatea de alegere și urgența sunt impuse deasupra proprietății. Schimbările în obiceiurile consumatorilor, care nu mai vor să dețină, ci mai degrabă să savureze; tendința companiilor de a căuta venituri recurente, care permit o mai bună planificare financiară, și componenta tehnologică sunt cele trei cauze care au permis globalizarea acestora. Și pentru a putea capta toate oportunitățile oferite de impulsul global pe care îl înregistrează Subscronomics, cheia constă în o bună publicitate, un serviciu bun și un sistem simplu de plăți.

Subscronomics permite utilizatorilor să uite de plată, un moment care a fost întotdeauna „marea provocare a comerțului”, deoarece abonamentul îl reduce la un singur moment de decizie sau angajament. În acest scenariu, tehnologiile care permit plata cu un singur clic, precum facturarea directă prin operator, devin instrumente de achiziție a clienților. Astfel, o vânzare unică se transformă într-o vânzare repetată și, prin urmare, un flux constant de venituri. Forma de plată deasemenea îl ajută pe client să se conecteze. Pentru consumator sunt microplăți cărora nu le acordă importanță. 90% dintre oameni preferă să plătească 10 euro pe lună decât 120 de euro deodată.

IKEA, H&M, Tous, Endesa și o lungă listă de mărci importante și-au implementat deja sau fac acest lucru în domeniul afacerilor hibride. IKEA oferă abonament la mobilierul său în unele țări. Tous a cumpărat Verone, un startup de închiriere de bijuterii, H&M a lansat o închiriere de îmbrăcăminte în Stockholm, iar Endesa și-a finalizat platforma de abonament energetic. N26 este o bancă mobilă care s-a născut în Germania în 2013 ca răspuns la o industrie bancară tradițională. Se bazează pe un model „freemium”, în care clientul poate alege între un serviciu de bază gratuit sau poate plăti o taxă fixă ​​pentru serviciile cu valoare adăugată.

Este evident că terenul natural al abonamentului se găsește în domeniul B2C (Business to Client – afaceri de la companie direct la consumator) din trei motive fundamentale: atragerea de noi obiective pentru consumatori, diversificarea veniturilor și durabilitatea. Trebuie luat în considerare faptul că modelele de abonament permit companiilor să preia controlul asupra produsului de la închirieri succesive până la reciclarea finală a acestuia. Prin urmare, este un angajament important pentru durabilitate.

Pînă în 2023, conform Top Trends 2020 al Gartner în comerțul digital, 75% dintre organizațiile care vând direct consumatorilor vor oferi servicii de abonament, dar doar 20% vor avea succes în reținerea clienților.

      La nivel global 2,23 miliarde de abonamente vor rula o afacere de aproape 228 miliarde de dolari.

În 2021, în întreaga lume 2,23 miliarde de abonamente vor rula o afacere de aproape 228 miliarde de dolari, cifră care reprezintă o creștere de 31% față de 2020, după cum a relevat raportul Subscronomics 2021”, pregătit de Telecoming. Europa reprezintă 30% din piața mondială care în 2021 va avea o cifră de afaceri de 191 miliarde de euro. Analiza arată că, în orizontul anului 2025, cifra de afaceri a acestei piețe se va dubla, ajungând la 480 miliarde de dolari, cu o creștere medie anuală de 23% în perioada 2020-2025. La rândul său, el estimează că numărul de abonamente va fi crescut cu 15% pentru a atinge 4 miliarde în întreaga lume.

În ciuda naturii sale digitale, Subscronomics a apărut ca un model favorabil pentru a promova și vânzarea online de bunuri fizice și alte tipuri de servicii, care sunt cele care vor cunoaște cea mai mare creștere în următorii ani. Astfel, analiza Telecoming prezice că abonamentele la conținut digital vor continua să crească, în special în sectorul video, jocuri video, muzică și podcast, dar într-un ritm mai lent comparativ cu alte categorii. Condus de marile platforme de conținut precum Netflix, HBO sau Disney +, acest sector va avea în 2021 o cifră de afaceri, doar în Spania, de puțin peste 1 miliard de euro și va crește cu o medie de 20% în următorii ani pentru a depăși 2 miliarde de euro în 2025. Cu toate acestea, propunerile multiservice intră și ele cu forță pe această piață, care sunt cele care oferă, într-o singură plată, mai mult de una dintre categoriile prezentate, cum ar fi cazul Amazon Prime sau Apple One. La rândul său, comercializarea bunurilor fizice va avea cele mai rapide creșteri. Și este că tot mai multe sectoare sunt încorporate în acest nou model. Deja intră în forță în modelele de abonament din industrii precum companiile aeriene, auto sau alimentare. Această tendință este consolidată ca un model global pentru economia care vine, în care utilizatorii sunt dispuși să plătească și să fie loiali mărcilor care le oferă o experiență mai bună și își îndeplinesc așteptările de servicii, de exemplu, cu reduceri exclusive sau conținut personalizat.

Telecoming prognozează o creștere foarte relevantă a mobilității, care va trece de la a reprezenta doar 1% la 8,6% în patru ani. În acest sens, se prevede că vor exista evoluții importante în formule, inclusiv cele public-private, care permit utilizatorului să utilizeze diferite tipuri de transport în funcție de nevoile lor în orice moment. Companiile care sunt creative vor avea oportunități mari în această economie de subscriere.

Deși acestea sunt procese care erau deja în desfășurare, adevărul este că pandemia Covid-19 le-a accelerat. Și restricțiile au intensificat acest model, ceea ce face inutilă trecerea la punctul de vânzare. Se consideră că Subscronomics nu implică doar o schimbare a mentalității consumatorilor, ci afectează și organizarea companiilor. Dă dovadă de mai multă rezistență și se recuperează mai repede în această criză Covid-19 datorită unei mai bune adaptări la cerere și la evoluția puterii de cumpărare a consumatorilor.

Cu Subscronomics, companiile trec de la vânzarea produselor la furnizarea de servicii. Acest lucru implică faptul că trebuie să își implice comunitatea de clienți și pentru aceasta vor trebui să creeze noi locuri de muncă. Este un model moștenit din comunitățile de jocuri, în care utilizatorii sunt ascultați și participă la dezvoltarea diferitelor produse. Platformele video creează, de asemenea, conținut pe baza preferințelor utilizatorilor lor. În acest sens, gestionarea datelor va fi esențială.

Articole conexe

Leave a Comment