Cum mica Olanda (Țările de Jos) a devenit o centrală agroalimentară a lumii?

Olanda nu este doar cel mai mare cultivator de flori de pe planetă. În 2020, Țările de Jos au exportat produse în valoare de 95,6 miliarde de euro, la fel ca Spania, Italia și Portugalia împreună.

Olanda este o țară mică, cu o densitate mare a populației. Aproximativ un sfert din țară se află sub nivelul mării. Pentru a proteja aceste zone de inundații sunt necesare mii de kilometri de diguri.

Nici pandemia Covid 19, nici criza economică nu au deraiat zona rurală olandeză, care se consolidează ca a doua cea mai importantă din lume, doar în spatele Statelor Unite. Este adevărat că unele dintre aceste exporturi sunt alimente care au fost importate anterior, deoarece este centrul de distribuție din Europa, dar exporturile nete sunt încă cele mai mari din Europa.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimul an este că volumul exporturilor a scăzut ușor, deși creșterea prețurilor a compensat conturile, permițându-le să ajungă din nou la cifre record, potrivit unui raport comandat de Ministerul Olandez al Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor .

Dar cum a reușit Olanda să devină o putere agroalimentară globală? Se explică numai datorită anilor dedicați și investițiilor sporite în cercetare și dezvoltare și aplicării tehnologiei. Agricultorii din această țară cred că omenirea poate învăța să hrănească aproximativ 9,6 miliarde de oameni care vor popula pământul în 2050, urmând modul lor de cultivare.

Acest spirit inovator pătrunde în întregul sector agroalimentar. Atât de mult încât au dezvoltat ceea ce este cunoscut sub numele de Food Valley, un fel de agricultură din Silicon Valley, care are sprijinul Universității Wageningen, una dintre instituțiile de reper pentru cercetarea în sectorul agricol. Cu peste 10.000 de studenți în sălile sale de clasă, această universitate a reușit să creeze un ecosistem prolific de colaborare cu sectorul privat.

Agricultura modernă cu efect de seră a fost implantată în țară după cel de-al doilea război mondial ca reacție la una dintre ultimele experiențe de foamete din Europa. Până la 20.000 de oameni au murit în „iarna foametei” olandeze, în ultimele luni ale ocupației germane.

Regiunile agricole din Olanda prezintă o panoramă curioasă atunci când sunt privite din cer: câmpurile sunt acoperite cu sere moderne. Ele reflectă lumina soarelui în timpul zilei și se aprind noaptea. Aceste spații de cultivare sunt climatizate, ceea ce permite unei țări din nordul Europei să fie o putere mondială în cultivarea cartofilor, cepei, roșiilor sau căpșunilor.

Dar cel mai important lucru este că spațiul de care au nevoie pentru a produce fructe sau legume nu este mare. De exemplu, pentru căpșuni, între 2006 și 2017, suprafața de cultivare dedicată a scăzut considerabil. Dar producția a crescut cu aproape 50% în aceași perioadă. Acum, aproape toate căpșunile sunt cultivate în interior, fie în sere, fie în politeluri, care sunt spații în formă de tunel acoperite cu plastic sau sticlă.

Și căpșunile sunt doar un exemplu. Același lucru este valabil și pentru roșii, ceapă sau cartofi. Datorită acestor tehnici inovatoare, un metru pătrat olandez produce în medie două ori mai mult cartofi decât în ​​alte țări. Astfel, a devenit cel mai mare exportator de cartofi din lume.

Una dintre chei este utilizarea iluminatului cu LED-uri, care permite cultivarea 24 de ore. Tehnici care utilizează o cantitate mai mică de apă și substanțe chimice în comparație cu culturile tradiționale. Iar rezultatele sunt infinit superioare.

Aceste schimbări în modul de lucru au început să se dezvolte în urmă cu aproape două decenii. Mai multe organizații și sectorul public au lansat un program agricol sub sloganul „dublați alimentele cu jumătate din resurse”. Și au reușit: producând mult mai mult cu mai puțin și reducând utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice.

Cu toate acestea, unii ecologiști sunt sceptici față de noua tehnologie, precum Herman van Bekkem, liderul Greenpeace Holland: „…dacă te uiți la cifre, precum statisticile privind poluarea apei în Olanda, nu există nicio altă regiune mai poluată de pesticide decât regiunea cu efect de seră”.

Articole conexe

Leave a Comment