Criptomonedele între venituri fabuloase și riscuri

Doisprezece miliardari cripto printre cei mai puternici magnați

Criptomonedele amenințate de reglementare

Rata zero a dobânzii.

Criptomonedele amenințate de tehnologia cuantică și capacitatea guvernelor de a urmări criptomonedele

Computerele cuantice ar putea fi suficient de puternice pentru a rupe securitatea criptografică

Capacitatea guvernului SUA de a identifica portofele digitale și de a confisca fonduri sperie investitorii în criptomonede


        Doisprezece miliardari cripto printre cei mai puternici magnați

Moda criptomonedelor nu se oprește și din ce în ce mai mulți investitori, dezvoltatori și emitenți se îmbogățesc datorită investițiilor sau tranzacțiilor cu monede digitale. Mai au un drum lung de parcurs pentru a ajunge la nivelul patrimoniului Bezos, Arnault, Musk, Gates și alții, dar anul acesta sunt deja doisprezece miliardari (în 2020 erau patru) printre cei mai puternici magnați, conform celei mai recente liste pregătite de revista Forbes. Iată unii dintre aceștia:

 • Bankman-Fried, pe locul 274, cu o valoare netă de 8,7 miliarde de dolari.
 • Brian Armstrong, pe locul 404 cu o valoare netă de 6,5 miliarde de dolari.
 • Chris Larsen, 3,4 miliarde de dolari și apare în poziția 891.
 • Gemenii Winklevoss, Tyler și Cameron Winklevoss, pe locul 1.008, cu o valoare netă de 3 miliarde de dolari fiecare.
 • Michael Saylor, locul 1362, cu o valoare netă de 2,3 miliarde de dolari.
 • Jed McCaleb, locul 1580, cu o valoare netă de 2 miliarde de dolari.
 • Fred Ehrsam, locul 1664, 1,9 miliarde de dolari.
 • Changpeng Zhao, locul 1664, 1,9 miliarde de dolari.
 • Barry Silbert, locul 1931, 1,6 miliarde de dolari.
 • Matthew Roszak, locul 2035, 1,5 miliarde de dolari.
 • Tim Draper, locul 2035, 1,5 miliarde de dolari.

Bitcoin (BTC) a valorat peste 60.000 USD atât în ​​februarie 2021, cât și în aprilie 2021, din cauza evenimentelor care implică Tesla și, respectiv, Coinbase.

De la înregistrarea de la jumătatea lunii aprilie, unde a fost plasat la 64.500 de dolari, Bitcoin s-a depreciat în jur de 30.000 de dolari, dată fiind presiunea reglementară chineză.  Un alt motiv, potrivit experților, a fost o întrerupere a curentului electric în regiunea Xinjiang din China. Această evoluție neașteptată a dus la o scădere a hashratului Bitcoin – câte Bitcoin-uri sunt exploatate – și potențial a speriat investitorii să-și vândă activele. Conform unei cercetări din 2020 bazată pe adrese IP de la așa-numitele hashere care au folosit anumite grupuri de minerit Bitcoin, mai mult de jumătate din totalul mineritului Bitcoin a avut loc în China.

Anunțurile Sua privind o mai multă viilență și comentariile Elon Musk privint utilizarea Bitcoin, direct au influențat comportamentul activelor cripto. Ultima lovitură a venit  de la autoritățile americane care au reușit confirscarea  criptomonedelor cu care a fost plătită răscumpărarea conductei Colonial (aproximativ 5 milioane de dolari în Bitcoin).

        Criptomonedele amenințate de reglementare

Guvernul chinez și-a întărit reglementările privind criptomonedele din 2017, într-un efort de a controla ieșirile de capital și de a evita bulele speculative. Investitorii chinezi de bitcoin au retras anul trecut 1,1 miliarde de dolari în numerar, potrivit unui raport recent de la Chainalysis.

Miercuri, 09/06/2021, cetățenii chinezi au început să aibă probleme în găsirea adreselor principalelor case de schimb Bitcoin de pe web, ceea ce indică încă o strîngere a șurubului împotriva acestei piețe.

În ultimele săptămâni, țara a accelerat presiunea de reglementare împotriva exploatării miniere – procesul prin care sunt creați Bitcoin-ii, care își au baza principală pe acest teritoriu – și tranzacționarea criptomonedelor, unul dintre motivele pentru care moneda a scăzut din aprilie cu peste 45%. Chiar și așa, această veste nu i-a afectat prea mult prețul.

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard și fost economist șef al Fondului Monetar Internațional și senatorul american Elizabeth Warren cer guvernelor să reglementeze piața criptomonedelor imediat înainte de a fi prea târziu.

        Rata zero a dobânzii.

Teoria economică ne învață și face parte din răspuns: cu rate de dobândă zero, se pot forma bule imense susținute pe piețele de active care nu au nicio valoare intrinsecă. În plus, unii investitori cripto susțin că sectorul a crescut atât de mult și a atras atât de mulți investitori instituționali încât politicienii nu vor îndrăznește să o reglementezi.” explică Rogoff . Speranța că autoritățile de reglementare nu vor îndrăzni să pună mâna pe o piață care ar putea fi deja prea mare este un alt factor determinant al prețului Bitcoin-ului și al altor valute. Cu toate acestea, Rogoff vrea să clarifice faptul că tehnologia care stă la baza bitcoin (blockchain) este foarte utilă și a ajuns să rămână, dar parierea pe o criptomonedă cu o piață atât de mare pentru aceste active nu are prea mult sens. Deși mulți dintre ei au nișa lor, prețurile actuale nu sunt raționale, menționează renumitul economist.

Din păcate, pentru cei care și-au investit toate economiile în criptomonede, atacurile ransomware din ce în ce mai frecvente împotriva companiilor și persoanelor fizice pot ajunge să fie punctul de cotitură care ar motiva autoritățile să intervină definitiv. Știm despre mulți proprietari de afaceri mici care se luptă și care au fost decimate prin aceste extorcări. Este posibil ca guvernele să aibă deja instrumente ascunse pentru a urmări criptomonedele, dar chiar și așa, organizează o cursă a înarmărilor împotriva persoanelor care au găsit modalitatea ideală de a plăti pentru infracțiunile lor. Autoritățile trebuie să se trezească înainte să fie prea târziu „, a punctat Rogoff.

        Criptomonedele amenințate de tehnologia cuantică și capacitatea guvernelor de a urmări criptomonedele

        Computerele cuantice ar putea fi suficient de puternice pentru a rupe securitatea criptografică

În acest moment, totul funcționează cu așa-numita criptografie asimetrică, care permite stabilirea unei conexiuni sigure între două părți, autentificarea reciprocă a acestora și permiterea transferului de informații între ele. Ideea este că un terț potențial nu poate descifra informațiile dacă mesajul este interceptat. Aceasta este securitatea care este utilizată în prezent pentru a accesa portofele criptomonede.

Deși prelucrarea informației de forma cuantică este încă la început, guvernele și companiile din sectorul privat precum Microsoft și Google lucrează pentru ca acest lucru să se întâmple cît mai devreme. În decurs de un deceniu, computerele cuantice ar putea fi suficient de puternice pentru a rupe securitatea criptografică care protejează smartphone-urile, conturile bancare, adresele de e-mail și, chiar portofelele de criptomonede.

        Capacitatea guvernului SUA de a identifica portofele digitale și de a confisca fonduri sperie investitorii în criptomonede

Agențiile de securitate americane s-au demonstrat capabile să ajungă la portofelele Bitcoin ale unui grup de criminali cibernetici, în teorie unul dintre cele mai sigure locuri din spațiul cibernetic. Luni, 08/06/2021, guvernul SUA a anunțat că a recuperat aproape întreaga sumă plătită ca răscumpărare celor responsabili pentru atacul cibernetic asupra conductei Colonial luna trecută, care se estimează la aproximativ 5 milioane de dolari în Bitcoin.

În total, agențiile au confiscat aproximativ 63,7 Bitcoini, dintr-o răscumpărare de 75 de Bitcoini plătiți de Colonial la scurt timp după atacul din 8 mai, care a dus la închiderea celui mai mare gazoduct din țară și a zguduit aprovizionarea cu benzină în sud-estul SUA pentru mai mult de o săptămână.

Acțiunea indică capacitatea guvernului SUA de a urmări criptomonedele, de a identifica portofele digitale și de a confisca fonduri – un instrument potențial puternic pentru a combate atacurile ransomware, în special.

La câteva săptămâni după ce Colonial Pipeline, cea mai mare companie de conducte din SUA, a fost nevoită să plătească 5 milioane de dolari în Bitcoin pentru un atac ransomware, o altă companie trece printr-o poveste similară.

Potrivit rapoartelor, JBS a fost victima unui atac la 30 martie 2021. La acea vreme, infractorii cibernetici au trimis un mesaj companiei cerând o răscumpărare în Bitcoin în schimbul returnării accesului la sistemul informatic JBS.

Filiala JBS din Statele Unite a fost nevoită să plătească milioane de dolari în Bitcoin pentru un ransomware care a scos din fabricile de servicii care procesează 20% din aprovizionarea cu carne a țării.

FBI a atribuit atacul ransomware-ului REvil, același lucru care a afectat Banca Statului în Chile de anul trecut. Oficialii americani de securitate au subliniat, de asemenea, că atacul a fost legat de o organizație criminală cu sediul probabil în Rusia. Cu toate acestea, nu este clar modul în care atacatorii au obținut acces la sistemele JBS.

Drept urmare, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat cum va ridica nivelul atacurilor ransomware la o prioritate similară cu cea a atacurilor teroriste.

Articole conexe

Leave a Comment