Bitcoin : „aur digital” sau instrument de plată.

Tranzacțiile și tranzacționarea cu Bitcoin rămân limitate

Bitcoin continuă să nu placă Băncilor centrale.

„Acum puteți cumpăra un Tesla cu Bitcoin.”

Visa intenționează să intre în lumea criptomonedelor.


      Tranzacțiile și tranzacționarea cu Bitcoin rămân limitate

Cu o capitalizare de 1 trilion de dolari și o creștere vertiginoasă care a trecut la un moment peste bariera istorică de 60.000 de dolari, Bitcoin pare să trimită mesajul că a venit pentru totdeauna. Cu toate acestea, celebra criptomonedă atinge ceea ce ar putea fi considerat un moment de cotitură: fie rămâne un simplu activ speculativ, fie evoluează într-o formă comună de plată. Conform Marion Laboure, analist la banca germană Deutsche Bank „În fiecare an, oamenii declară că Bitcoin este mor sau muribund. Din 2010, Bitcoin a fost declarat mort de aproximativ 400 de ori. Valoarea bitcoin va continua să crească și să scadă pe baza a ceea ce oamenii cred că merită. Aceasta se numește uneori „efectul Tinkerbell”, un termen economic care afirmă că, cu cât oamenii cred în ceva, cu atât este mai probabil să se întâmple, pe baza afirmației lui Peter Pan că Tinkerbell există, deoarece copiii cred că există.”

Principalul neajuns de care suferă criptomoneda este că „tranzacțiile și tranzacționarea cu Bitcoin rămân limitate”. Acest lucru face ca „adevărata dezbatere” să se ducă în jurul valorii, sau altfel spus, dacă evaluările crescânde ar putea fi un motiv suficient pentru ca Bitcoin să se consolideze ca monedă sau „dacă lichiditatea sa scăzută este un obstacol”. Estimările sugerează că mai puțin de 30% din tranzacțiile Bitcoin sunt legate de plata bunurilor și serviciilor, în timp ce restul sunt utilizate în mare parte ca investiții financiare. La aceasta trebuie adăugat faptul că, ca activ investițional, lichiditatea Bitcoin rămâne scăzută.

Conform notei Deutsche Bank: „În 2020, 28 de milioane de Bitcoin au schimbat mâinile (150% din totalul de Bitcoin în circulație), în comparație cu 40.000 de milioane de acțiuni Apple (270% din totalul acțiunilor în circulație)”. Un alt mod de a privi Bitcoin este că, cu o valoare totală de 1,075 trilioane de dolari începând cu 15 martie, ceea ce reprezintă aproximativ 102% din yenii în circulație, 65% din euro, 53% din dolar și 904% din lire sterline, cantitatea medie de Bitcoini schimbată zilnic în dolari este egală cu doar 0,05% din yeni și 0,06% din lire sterline.

      Bitcoin continuă să nu placă Băncilor centrale.

Bitcoin nu are ingrediente cheie care să-l facă o monedă utilă. Prin urmare, moneda criptografică este în esență mai mult un substitut pentru aur decât pentru dolar, a declarat luni 22/03/2021, președintele Fed, Jerome Powell.

Activele criptografice sunt extrem de volatile – vezi Bitcoin – și, prin urmare, nu sunt cu adevărat utile ca depozit de valoare. Nu sunt susținute de nimic. Sunt mai mult un avantaj pentru speculații „, a spus Powell, în timpul unui webinar sponsorizat de Bank of International Settlements.

Este, în esență, un înlocuitor pentru aur, mai degrabă decât pentru dolar„, a adăugat el.

Monedele stabile sunt „o îmbunătățire” față de activele criptografice, dar credibilitatea lor vine din faptul că este susținută de o monedă suverană, a spus el.

Monedele stabile pot avea un rol de jucat cu reglementări adecvate, dar acest rol nu va fi acela de a forma baza unui nou sistem monetar global„, a spus el.

O monedă globală guvernată de stimulentele unei companii private este ceva care va merita și va primi cel mai înalt nivel de așteptări de reglementare„, a spus președintele Fed.

Într-o zi în viitor, Fed ar putea dezvolta un dolar digital, a spus Powell, dar numai după o revizuire atentă și acceptare de către publicul și guvernul american.Ar fi mai bine ca Congresul să adopte legi care autorizează în mod specific moneda digitală, mai degrabă decât ca Fed să folosească autoritatea existentă, a spus el.

Unii economiști susțin că un dolar digital ar fi fost util în eforturile recente de stimulare a economiei în timpul pandemiei. Teoretic, dolarul digital ar putea fi trimis instantaneu americanilor.

Cu toate că declarațiile președintelui Rezervei Federale, Statele Unite, Jerome Powell califică Bitcoin ca activ speculativ, acesta din urmă a crescut în preț, pe măsură ce companii, printre care Tesla și Square investesc în token-uri.

      „Acum puteți cumpăra un Tesla cu Bitcoin.”

Elon Musk a confirmat miercuri, 24/03/2021, ceva ce avansa de la începutul lunii februarie. Omul de afaceri a folosit din nou rețeaua socială Twitter pentru a anunța că criptomoneda este deja acceptată pentru a achiziționa una dintre mașinile sale electrice.

Pentru aceste tranzacții, Tesla folosește software intern și operează direct pe noduri (puncte de conexiune virtuale) ale Bitcoin. După cum a menționat Musk, Bitcoinul plătit către Tesla va fi păstrat ca atare și nu va fi convertit în moneda națională.

      Visa intenționează să intre în lumea criptomonedelor.

Astfel, sistemul de plăți internaționale cu cardul, va permite plăți în Bitcoin oricărui sistem care îi folosește rețeaua. Primul pas pare să permită achiziționarea Bitcoin cu un sistem Visa. Acest lucru ar însemna convertirea de euro sau dolari de exemplu în Bitcoin în funcție de valoarea pe care o are în orice moment. Ulterior, planifică că vor putea asegura conversia instantanee a Bitcoin într-o monedă fiduciară. Adică, din portofelul Bitcoin implementat de Visa, un utilizator va putea cumpăra, de exemplu, o cafea care se vinde în euro într-un restaurant. În momentul plății, se va face o conversie de la Bitcoin la Euro, iar vânzătorul va fi plătit în euro. Dacă această din urmă măsură va fi realizată, Visa ar permite automat plata în Bitcoin la aproximativ 70 de milioane de puncte de vânzare la nivel global. Numărul de comercianți din întreaga lume pe care Visa pretinde că îl folosește cu sistemul său de plată.

Mastercard, cel mai mare rival al său, recent, de asemenea, a anunțat intrarea în lumea criptomonedelor. Cele două sisteme de plăți vor face de fapt ceva similar cu PayPal, care, deși nu este un concurent direct, încearcă să ofere și facilități de cumpărare, transfer și vânzare folosind criptomonede.

Dacă mergem la ceva mai tradițional, diferite instituții financiare au avertizat deja că vor să parieze sau pariază pe Bitcoin și alte criptomonede. Este vorba de JP Morgan, Deutsche Bank, Citibank și chiar BBVA care doresc să se implice în acest nou univers financiar.

Articole conexe

Leave a Comment