Sunt banii în numerar în pericol?

Paradoxul bancnotelor

Economiile se acumulează în numerar

Cu cât tranzacția este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să fie plătită în numerar.

Provocările lansate de monedele digitale a Băncilor Centrale (CBDC)

Importanța banilor bancari

Întrebări și răspunsuri care aruncă o lumină asupra consecințelor lansării CBDC

ℹ        Vor supraviețui Băncile?

ℹ        Puterea băncilor centrale va crește?

ℹ        CBDC ar putea funcționa ca un stimul pentru economie?

ℹ        CBDC pot crea inegalități în societate?

ℹ        Vor reduce evaziunea și frauda fiscală?

ℹ        Va exista mai mult control asupra vieții private?


      Paradoxul bancnotelor

„Paradoxul bancnotelor” al Băncii Centrale Europene (BCE) a fost repetat în timpul pandemiei Covid-19, iar cetățenii europeni și-au sporit economiile de numerar din cauza crizei de sănătate.

„Pandemia covid-19 a intensificat cererea de numerar în zona euro din motive de precauție, în timp ce cererea tranzacțională pare să fi scăzut și mai mult”, a explicat economistul BCE Alejandro Zamora-Pérez în raportul inclus în a doua ediție a anului Buletinul economic al BCE 2021.

În studiul publicat luni, BCE reamintește că acest „paradox” nu este nou, dar că observă această tendință din 2007. Pe măsură ce se dezvoltă, în fiecare an valoarea bancnotelor în circulație continuă să crească, în ciuda faptului că numărul bancnotelor utilizate în tranzacțiile comerciale sau între persoane fizice continuă să scadă.

      Economiile se acumulează în numerar

Cum se explică acest lucru? Pentru BCE, acest fapt răspunde la faptul că (i) cetățenii zonei euro păstrează bancnote ca economii, precum și la (ii) cererea externă de monedă.

Notă:

      • Potrivit BCE, aproximativ 30% din toate depozitele persoanelor fizice din zona euro se află în Germania. Anul trecut 2020, depozitele în țară au crescut cu 6%, până la un record de 2,55 miliarde de euro, întrucât oamenii au preferat să nu cheltuiască în timpul pandemiei sau pur și simplu nu au avut unde cheltui, cu restaurantele închise și călătoriile restricționate.
      • BCE estimează că rezervele de numerar per adult (cetățeni, dar și bănci și companii) din zona euro sunt cuprinse între 1.270 și 2.310 euro. Mai mult, de când rata dobânzii facilității de depozit este negativă, BCE a înregistrat o creștere a rezervelor de numerar. Ratele negative aplicate de BCE, influențează respectiv politica băncilor față de deponenți. Un exemplu imediat este cel al Danemarcei, unde sunt aplicate rate negative de mai mulți ani, iar băncile percep deja astfel de rate unui sfert din deponenții țării.

La sfârșitul anului 2020, erau în circulație bancnote euro în valoare de 1.435 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de cele 1.293 de miliarde de euro înregistrate la sfârșitul anului 2019. Această creștere este mai mult decât dublul creșterii medii a celor 5% din în ultimul deceniu, după cum a explicat BCE.

Rata de creștere a valorii bancnotelor în circulație a fost mai mare doar în lunile de după prăbușirea Lehman Brothers în 2008.

BCE estimează că între 20% și 22% din valoarea bancnotelor în circulație a fost utilizată în tranzacțiile din zona euro. În acest fel, bancnotele stocate în numerar în zona euro în ansamblu sunt cuprinse între 28% și 50%, în timp ce cererea externă este între 30% și 50%.

      Cu cât tranzacția este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să fie plătită în numerar.

În plus, raportul BCE descompune, de asemenea, diferitele utilizări care sunt date bancnotelor pe baza valorii acestora. Astfel, cu cât volumul tranzacției de plătit este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să se facă în numerar.

De asemenea, cu cât valoarea bancnotei este mai mare, cu atât este mai probabil să fie folosită ca depozit de valoare atât în ​​zona euro, cât și în străinătate și / sau cu cât valoarea bancnotei este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea ca aceasta să fie păstrată pentru o perioadă mai lungă de timp.

      Provocările lansate de monedele digitale a Băncilor Centrale (CBDC)

Metodele electronice de plată evoluează de multă vreme, dar pandemia Covid-19 a dat un impuls puternic acestei tendințe. Din acest motiv, băncile centrale, „stăpânii banilor”, își accelerează proiectele de lansare a monedelor digitale (CBDC sau moneda digitală a băncii centrale), în încercarea de a nu rămâne în urmă și de a avea în continuare un control aproape absolut asupra banilor. De exemplu, Banca Centrală Europeană (BCE) este consecventă în ceea ce privește euro digital, care a provocat teama anumitor sectoare care au văzut în acest tip de bani o amenințare pentru numerar (se pare că euro digital este un substitut natural pentru monede și bancnote). După cum subliniază însăși BCE, „un euro digital ar continua să fie un euro – ca bancnotele -, dar în format digital)„. Ultimul Summit UE /martie’2021/ a consolidat suportul pentru dezvoltarea euro digital în interesul cetățenilor, businesului și țărilor membre.

      Importanța banilor bancari

Banii deținuți în depozite la vedere permit băncilor să acorde împrumuturi folosind depozitele clienților lor, crescând astfel suma de bani din economie.

Aceste resurse permit băncilor să creeze mai mulți bani, deoarece persoanele cu conturi nu își retrag depozitele simultan și, la rândul lor, băncile sunt obligate să rezerveze doar o fracțiune din totalul depozitelor. Deoarece acest comportament este același pentru toți clienții, băncile pot estima capitalul minim pe care îl pot avea la dispoziție.

Deși pentru consumatorul obișnuit nu există nicio diferență atunci când plătești cu euro în numerar sau cu cardul, diferența este importantă atunci când se analizează aceste mișcări de milioane de consumatori în agregate monetare și în bilanțuri bancare. Numerarul face parte din baza monetară, în timp ce plata cu carduri sau monedă electronică face parte din oferta de bani, bani creați de băncile comerciale. Euro digital și alte monede digitale vor fi ca numerarul, un ban public, creat și păstrat în banca centrală.

CBDC-urile nu vor concura direct cu Bitcoin sau alte criptomonede, dar vor servi drept barieră pentru a împiedica aceste active criptografice să devină mijloace de plată dacă într-o zi vor reuși să întrunească proprietățile banilor. Într-un raport Deutsche Bank privind viitorul mijloacelor de plată se menționează: „Băncile centrale și guvernele înțeleg că criptomonedele sunt aici pentru a rămâne, așa că se așteaptă ca acestea să înceapă să reglementeze activele criptografice mai târziu în acest an sau la începutul anului viitor. De asemenea, accelerează cercetarea propriilor monede digitale (CBDC).”

      Întrebări și răspunsuri care aruncă o lumină asupra consecințelor lansării CBDC

Există multe întrebări legate de aceste monede digitale care ar putea fi un mijloc important de plată în viitor, generând anumite schimbări în sistemul financiar și având un impact indirect asupra altor active. Din acest motiv, banca elvețiană UBS a lansat o serie de întrebări și răspunsuri care aruncă o lumină asupra consecințelor lansării acestor CBDC.

      ℹ       Vor supraviețui Băncile?

Dacă familiile și întreprinderile își pot păstra economiile într-un CBDC fără risc, de ce să păstreze un depozit bancar? CBDC-urile ar putea provoca o fugă de depozite de la bănci private către banca centrală. Acest lucru ar putea genera un cutremur în sectorul bancar și în acordarea de credite economiei, astfel încât este probabil ca CBDC-urile să fie structurate pentru a ajuta băncile să rețină o mare parte din depozite. De exemplu, punând o limită asupra cantității de CBDC pe care o persoană o poate avea, explică cei de la UBS.

      ℹ       Puterea băncilor centrale va crește?

CBDC-urile pot reda toată importanța banilor emiși de banca centrală, reducând greutatea banilor creați de sectorul privat. „Asta reduce rolul băncilor, dar și al alternativelor la bani, cum ar fi criptomonedele și monedele stabile (monede stabile). Într-un sens, acest lucru întoarce ceasul: readucerea creației de bani la situația care a existat în trecut, (și, prin urmare, băncile centrale) au avut o proporție mai mare din banii emiși într-o economie”, subliniază aceștia de la UBS.

Pierderea proeminenței numerarului este unul dintre motivele pentru care băncile centrale vor să își lanseze monedele digitale, dar, în același timp, se teme că acești euro sau yuan digital vor înlocui numerarul, restricționând libertatea persoanelor. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană asigură că „nu va înlocui numerarul, ci îl va complementa. Eurosistemul va continua să se asigure că toți cetățenii au acces la bancnotele și monedele euro în întreaga zonă euro„.

Cu toate acestea, Yifan Hu, directorul principal de investiții al UBS în China, recunoaște că „principalul obiectiv al CBDC este de a înlocui o parte din numerarul aflat în circulație, schimbându-l cu această nouă formă de bani emisă de banca centrală”. În cazul specific al Chinei, yuanul digital, dacă ajunge să înlocuiască numerarul, ar putea ajuta guvernul să-și exercite mai eficient controalele de capital (pentru a gestiona cursul de schimb al yuanilor) și, în general, controlul pe care îl are deja.

      ℹ       CBDC ar putea funcționa ca un stimul pentru economie?

În teorie, CBDC-urile ar putea oferi băncilor centrale mai multe opțiuni pentru a stimula cererea. O bancă centrală ar putea percepe dobânzi negative la depozite sau chiar ar putea introduce bani direct în conturile oamenilor, amenințându-i cu eliminarea acestora dacă nu sunt cheltuiți într-o anumită perioadă de timp (de ex: trensferurile guvernului sub formă de ajutoare sociale, indemnizații etc.).

Astăzi, aceste măsuri ar fi departe de a fi puse în aplicare, deoarece un CBDC precum euro digital ar putea fi transformat în numerar (bancnote sau monede) sau bani privați (dacă aceste CBDC sunt mutate într-un cont bancar convențional). O persoană ar putea evita cu ușurință încercările băncii centrale de a impune cheltuirea aceștor bani. Astăzi pare dificil ca băncile centrale să împiedice aceste mișcări, probabil că atunci când CBDC-urile se vor extinde, banca centrală ar putea să se răzgândească.

      ℹ       CBDC pot crea inegalități în societate?

Astăzi, da, pentru că nu toată lumea are acces sau nu știe cum să gestioneze instrumentele digitale necesare pentru gestionarea CBDC-urilor. „O problemă cu CBDC este că nu toată lumea va fi dispusă sau neapărat să poată folosi acei bani. Astăzi, mai mult de 5% din gospodăriile americane nu au conturi bancare, adică nu au acces la bani digitali din sectorul privat. Oamenii depind de numerar și au mai puține șanse să utilizeze CBDC. Acest grup are probabil venituri disproporționat mai mici „, susțin experții de la UBS.

      ℹ       Vor reduce evaziunea și frauda fiscală?

Numerarul este dificil de controlat de un guvern, în timp ce urmărirea banilor digitali este mai ușoară. „Dacă CBDC-urile înlocuiesc numerarul, acestea ar putea reduce evaziunea fiscală. Dacă CBDC-urile înlocuiesc banii digitali privați, nu va exista nicio modificare în evaziunea fiscală.

      ℹ       Va exista mai mult control asupra vieții private?

Guvernele ar putea ști aproape în orice moment ce fel de activități desfășoară cetățenii lor, atât timp cât implică o tranzacție. „Dacă CBDC-urile sunt utilizate pe scară largă, în teorie, guvernul ar putea descoperi multe despre viața unei persoane prin simpla controlare a plăților pe care le face. De fapt, este plauzibil ca un guvern să împiedice cetățenii să cumpere bunuri sau servicii. Acest lucru se întâmplă deja. Cu monedă electronică astăzi, unele bănci împiedică efectuarea tranzacțiilor dacă consideră că tiparele de cheltuieli sunt neobișnuite. Diferența este că un guvern poat preveni tranzacțiile din alte motive „, se menționează în documentul UBS.

 

https://www.eleconomista.es/

Articole conexe

Leave a Comment