Reglementarea sau Democratizarea pieței de valori? GameStop. Quo vadis?


    GameStop

GameStop este o franciză pe punctul de a dispărea, fiind cel mai mare lanț de vânzare și cumpărare de jocuri video din Statele Unite, cu magazine fizice în întreaga lume. Compania a scăzut la mijlocul sfârșitului anilor 2010 din cauza schimbării vânzărilor de jocuri video pe online și a investițiilor eșuate de către GameStop în vânzarea cu amănuntul a smartphone-urilor.

Măsurile anti- COVID-19 au cerut GameStop să închidă funcționarea fizică a circa 3.500 de magazine din martie până în mai 2020. În tot acest timp, a continuat cu vânzările online. Președintele și Consiliul de administrație au decis o reducere de 50% a salariilor, în timp ce alți directori au decis o reducere de 30% pentru a compensa pierderile. În timp ce vânzările digitale au crescut cu 519%, vânzările cu amănuntul au scăzut cu mai mult de 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, iar lanțul a raportat o pierdere de 165 milioane USD, spre deosebire de 6,8 milioane USD pentru același trimestru din 2019.

Acțiunile GameStop (NYSE: GME) au crescut cu 52,7% în septembrie, potrivit datelor de la S&P Global Market Intelligence. Acțiunile retailerului de jocuri video au obținut un mare impuls datorită știrii că un investitor a pus o miză substanțială în companie și a propus o nouă direcție pentru afacere. GameStop a depus cereri la Comisia de Valori la sfârșitul lunii august 2020, arătând că RC Ventures RC Ventures, condus de fostul CEO Chewy, Ryan Cohen, și-a mărit participația la retailerul de jocuri video pînă la 9,98%.

Cu toate aceste evoluluții și eforturi ale GameStop și acționarilor săi, fondul de investiții Melvin Capital a pariat că valoarea de pe piața bursieră a lanțului ar scădea și astfel a dispus vînzarea pe poziții scurte.

De fapt, ațiunile GameStop pentru aproape tot 2020 au fost sub 10 USD – inclusiv un record minim de 3,5 USD – din cauza crizei din acest sector de vânzări fizice, agravată de pandemia COVID-19.


Cuvintele cheie în această istorie sunt: #GameStop, #Short-selling, #Short squeeze, #Reddit/Wallstreetbets, #Robinhood, #Wall Street, #Melvin Capital.


    Vânzarea în lipsă a acțiunilor (short selling)

Vânzarea în lipsă a acțiunilor (short selling) pe piața bursieră este o strategie aplicată de un investitor prin care acesta poate face bani dacă prețul unei acțiuni scade sau când întreaga piață își pierde valoarea.

Extinzând conceptul, “short selling” este un mod de a paria că prețul unui activ va scădea. Este o operațiune care permite obținerea de profit dacă prețul acestui activ scade într-un anumit timp.

Aceste tipuri de operațiuni permit investitorilor să vândă titluri pe care le-au împrumutat sau pe care încă nu le dețin cu scopul de a le cumpăra la un preț mai mic ulterior și de a câștiga o diferență pozitivă. Cu toate acestea, atunci când prețul acțiunilor crește, încep să piardă bani, deoarece trebuie să cumpere la un moment dat acțiunile care le-au fost împrumutate pentru a le restitui.

Pentru a exemplifica, putem examina un caz la scară mică. Un investitor care crede că acțiunile „ZZ” vor scădea, împrumută un număr de acțiuni de la Broker, 10 de exemplu, care, în acel moment, sunt evaluate la 10 EUR pe acțiune. Odată ce sunt împrumutate, investitorul le vinde la acea valoare, obținând 100 EUR (=10 acțiuni * 10 EUR/acțiune).

Apoi, valoarea acțiunii scade la, de exemplu, 2 EUR pe acțiune. Dacă investitorul crede că nu vor mai scădea în valoare, sau există riscul ca acestea să crească din nou, el cumpără același număr de acțiuni pe care l-a împrumutat: 10 acțiuni la 2 EUR, adică 20 EUR. Respectiv, returnează apoi acțiunile către Broker și păstrează diferența, 80 EUR  plătind doar dobînda pentru împrumut.

Rezultă că cei care au pariat pe poziții scurte pentru a face operațiunile nu au fost nevoiți să pună bani, pentru că au vândut o acțiune pe care au împrumutat-o ​​și apoi au folosit o parte din acești bani pentru a cumpăra unul mai ieftin. Teoretic, există un levier infinit. Pentru a evita acest lucru, ceea ce fac băncile (în calitate de brokeri) este să retragă o marjă ca garanție.

La schimbarea prețului acțiunilor în direcție inversă strategiei aplicate (creșterea prețului), vînzătorii de poziții scurte (short-sellers) trebuie să vândă la un moment dat pentru ceea ce este cunoscut ca un apel de marjă („margin call”), ceea ce face ca banca să solicite mai multe garanții și respectiv cei din pozițiile scurte riscă să piardă mai mulți bani dacă prețul nu scade.

    Care sunt avantajele unei vânzări scurte?

 • Permite investitorului să obțină profit investind puțini bani inițiali, deoarece valorile mobiliare sunt un împrumut.
 • Este una dintre puținele alternative pentru a obține bani pe o piață în scădere.
 • Nu este doar o strategie speculativă, vânzarea în lipsă este o strategie de acoperire, deoarece dacă dețineți 400 de acțiuni ale unei anumite companii, ați putea scurta 200 dintre acestea și astfel veți reduce expunerea la un eveniment incert.

IMPORTANT!!!

    • Pentru a menține o poziție scurtă trebuie să aveți garanții, adică nu puteți menține o poziție de a vinde gratuit o acțiune.
    • Realitatea este că „vânzătorii scurți” facilitează funcționarea piețelor prin furnizarea de lichidități și acționează și ca o verificare a realității asupra stocurilor supraevaluate, în special în perioadele de exuberanță irațională.

    WallStreetBets /Reddit

Reddit este un site web de divertisment, rețea de socializare și agregator de știri, unde membrii înregistrați ai comunității pot plasa conținut, cum ar fi postări textuale sau legături directe. Utilizatorii înregistrați pot vota postările (cu apreciere pozitivă sau negativă). Postările sunt organizate după domeniul de interes, în așa-numitele subreddit-uri.

WallStreetBets din Reddit a devenit o comunitate de consiliere pentru investitorii aspiranți, ajutată de aplicații precum Robinhood, WeBull (sau DeGiro, Revolut sau eToro), care fac investițiile disponibile oricărei persoane ce are un cont bancar.

Limbajul pe care îl folosesc în publicațiile lor poate părea grosolan și plictisitor. Dar dacă privești dincolo de fațadă, găsești o comunitate (aproape) coerentă de oameni cu aceeași idee care doresc să ocolească fondurile speculative și să facă ca investitorii mici să câștige bani.

Subreditul WallStreetBets a fost creat în 2012 de Jaime Rogozinski în timp ce lucra ca consultant în tehnologia informației la Banca Interamericana de Dezvoltare din Washington DC, potrivit The Wall Street Journal. Utilizatorul în vârstă de 39 de ani, care locuiește în prezent în Mexico City, a fost avertizat de colegii săi că stilul său de investiții bazat pe jocuri de noroc nu va funcționa.

În anii următori, r / Wallstreetbets a rămas o comunitate destul de mică, o nișă foarte specifică. Conform statisticilor de pe forum, aceștia nu au ajuns la 100.000 de abonați până în 2017. În acei ani de început, ei încă încercau să-și găsească identitatea, dar nu a avut nicio legătură cu evenimente notabile.

La jumătatea anului 2020, postările constante despre rentabilitățile operațiunilor Tesla și „stocurile de meme”, adică investițiile care nu au sens prin metrica tradițională, dar care sunt în modă pe internet, au creat o nouă febră. Până în decembrie 2020, forumul ajunsese la 1,8 milioane de abonați și era plin de capturi de ecran din aplicația Robinhood, una dintre cele mai populare în care să investească.

În ianuarie 2021, subredditul a crescut la niveluri nemaivăzute până acum: a câștigat peste două milioane de abonați în câteva zile și a devenit cel care a înregistrat cele mai multe comentarii și publicații într-o singură zi, conform statisticilor platformei.

În epoca democratizării pieței bursiere în Statele Unite, unde investitorii cu amănuntul reprezintă deja 19,5% din volumul tranzacțiilor, Financial Times nu este citit. Acum este consultat Reddit, în special WallStreetbets.

Câștigurile pe care aplicația Robinhood, fondată de Vladimir Tenev și Baiju Bhatt, le-au făcut la fel de simple ca și comanda unei cafele la un Starbucks. Desigur, fără niciun cost și obiectivul de a duce investiția direct la mase fără intermediari. De luni de zile, în special de la începutul pandemiei și de la primele blocaje de anul trecut, acest fast-food financiar și mișcările neplăcute ale celor aproape 13 milioane de utilizatori au coexistat în relativă armonie cu cele mai puternice fonduri speculative.

Cu toate acestea, tensiunile au crescut la sfârșitul anului trecut și au atins apogeul în ianuarie 2021.

    Ce s-a întimplat că rețeaua socială Reddit a devenit un dușman de temut pentru WallStreet?

O acțiune coordonată din rețeaua socială Reddit a agitat Wall Street. Un grup de investitori mici s-a organizat prin acest forum pentru a cumpăra în mod masiv acțiuni ale unei companii și astfel a determina umflarea prețului acesteia.

Utilizatorii Reddit au încercat să alunge vînzătorii în poziții scurte, făcându-i să-și vândă pozițiile și să stabilească pierderea, ceea ce este cunoscut sub numele de „short squeeze”.

    WallStreetBets /Reddit contra Wall Street

Și aci apare din nou protagonistul poveștii, lanțul de magazine de jocuri video numit GameStop, care era la un pas de faliment: acțiunile sale costau 17 dolari la începutul anului. Cu toate acestea, au ajuns la 380 USD și mai mult, ceea ce a cauzat pierderi de milioane pentru fondurile care servesc elitei financiare.

Astfel, abonații WallStreetBets au văzut nu doar o modalitate de a profita de acțiunile GameStop, ci și o modalitate de a dăuna marilor jucători de pe Wall Street, companii holding sau companii de finanțare a investițiilor. Au ajuns la această concluzie când și-au dat seama că există mai multe acțiuni împrumutate prin vânzare în lipsă (71,2 milioane) decât GameStop are de fapt de vânzare (69,7 milioane).

La rândul său, GameStop în calitate de companie nu este afectată de aceste mișcări pe bursă „dincolo de publicitatea pe care aceasta le poate oferi”. Deși, dacă prețul continuă să crească, compania ar putea fi interesată să emită noi acțiuni, ceea ce le-ar aduce capital suplimentar.

Una dintre cele mai notabile victime a acestui atac a fost Melvin Capital Management. Fondul, condus de Gabriel Plotkin, care a fost nevoit să își închidă pozițiile împotriva GameStop după pierderile pe care le-a înregistrat în ultimele zile. Injecția de 2,75 miliarde de dolari (2,28 miliarde de euro) primită a stârnit, de asemenea, zvonuri cu privire la starea conturilor fondului.

Potrivit utilizatorilor de r / Wallstreetbets, alegerea Melvin Capital pentru vînzări scurte nu a fost fortuită. „Pentru Melvin Capital: reprezentați tot ceea ce am urât în ​​acea perioadă [criza din 2008]”, acuză un utilizator Reddit într-un post intitulat „Scrisoare deschisă către Melvin Capital, CNBC, boomers și WSB”.

Rebeliunea care și-a continuat asaltul cu lozinca YOLO prin cumpărarea altor valori mobiliare. Într-o cruciadă cu marii pieței bursiere, valul investitorilor individuali încurajați de sub-forumul Reddit a decis să acționeze în același mod cu alte companii, cum ar fi lanțul de cinematografe AMC, care și-a văzut acțiunile revalorizate cu 301% și producătorul de software pentru întreprinderi BlackBerry, ale cărui acțiuni au crescut cu 33%. Teama multor investitori că această practică se va răspândi dincolo de Wall Street este evidentă.

Forumul a devenit lider de opinie și chiar idolul său, Elon Musk, a postat pe Twitter despre WallStreetBets. Robinhood și alte aplicații de tranzacționare au oprit tranzacționarea acțiunilor GameStop. Cei care au avut întotdeauna banii și puterea au fost nevoiți să accepte că acest grup de utilizatori a schimbat modul de investiție.

Cu această metodă de tranzacționare a opțiunilor pe acțiuni, redditorii au crescut prețul acțiunilor și, pe parcurs, au lăsat găuri negre în conturile vânzătorilor în lipsă. Până când Robinhood și alte aplicații au spus STOP.

Numai marți, 26/02/2021, pierderile din pozițiile scurte de pe GameStop au depășit 867 milioane de dolari. În total, conform calculelor S3 Partners, acestea au ajuns deja la 19,75 miliarde de dolari.

Robinhood, cu scuza abordării „volatilității pieței”, s-a alăturat TD Ameritrade pe 28 ianuarie pentru a bloca tranzacționarea opțiunilor de apel de către GameStop, AMC (lanțul cinematografic american), Blackberry, Nokia și Bed Bath & Beyond, companii în vizorul WallStreetBets. La scurt timp după anunț, Robinhood a cedat în fața investitorilor mici, dar acest lucru nu a împiedicat decizia să fie văzută ca o încercare a acestor aplicații de a proteja sectorul financiar tradițional.

La scurt timp după aceea, un proces de acțiune colectivă împotriva Robinhood a fost intentat în instanța din districtul sudic din New York, susținând că „a privat investitorii cu amănuntul de capacitatea de a investi pe piața deschisă în încercarea de a o manipula”.

Alarma a răsunat și la Washington, unde doi legislatori complet opuși din spectrul politic american, precum congresmana democratică Alexandria Ocasio-Cortez și senatorul republican Ted Cruz, au numit măsurile lui Robinhood „inacceptabile”. La rândul ei, senatoarea democratică Elizabeth Warren a atacat Comisia pentru valori mobiliare (SEC) pentru incapacitatea sa de a lua măsuri.

La rândul ei, președintele interimar al SEC, Allison Herren Lee, a declarat vineri într-o declarație că vor acționa „pentru a proteja investitorii mici atunci când faptele arată o activitate comercială abuzivă sau manipulatoare interzisă de legile federale privind valorile mobiliare”.

    Reziliența micilor investitori slăbește, GameStop înregistrînd un declin de 60% pe bursa din New York

Ultimele sesiuni adaugă blocaje importante la pariurile pe bursă care le-au făcut celebre, GameStop și AMC scăzând cu 60% și, respectiv, 40% marți, 02/02/2021, ceea ce a mărit îndoielile. Atât în ​​forum, cât și în recentele grupuri Telegram și profiluri Twitter, datorită notorietății, care adună mai mult de zece milioane de adepți, răsună un cuvânt îndemnând să nu fie compleșiți de panică. Însă, puțini au răspuns acestei cereri marți datorită pierderilor individuale înregistrate.

Conform specialiștilor, pe de o parte, fenomenul GameStop a făcut ca mulți oameni să se organizeze pentru a încerca să miște acțiuni și vor continua să încerce, în ciuda tuturor barierelor pe care SEC (autoritatea de reglementare a pieței din SUA) sau brokerul Robinhood le-ar putea impune cumpărătorilor. Au văzut că au câștigat mulți bani și asta va provoca un efect de apel. Dar, pe de altă parte, acest caz a avut loc într-un scenariu specific în care existau o mulțime de fonduri speculative care pariau scurt împotriva GameStop. Și ca urmare trăind efectul Reddit, mai multe dintre aceste fonduri au anunțat că nu vor mai publica sau opera pozițiile scurte. Un astfel de cadru idilic va fi evitat, deoarece fondurile instituționale mari vor fi mai atente.

Cu toate acestea, cruciada WallStreetBets a continuat. Prețurile argintului au crescut, pe 01/02/2021, la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani, pe măsură ce frenezia tranzacționării cu amănuntul a trecut de la GameStop la argint. Marii vânzători online au fost nevoiți să nu mai vândă argint din cauza creșterii bruște a cererii.

    Cât va dura frenezia GameStop, care a devenit germenul unei revoluții pe piețele financiare?

Lanţul de magazine a atins săptămâna trecută un nou maxim istoric, preţul unei acţiuni ajungând la 483 de dolari, transmite CNBC.

Luni, preţul s-a oprit în dreptul sumei de 225 de dolari, după un declin de 30%, însă creşterile din ultima lună sunt de aproximativ 1.600%. Marți, 02/02/2021,  prețul de închidere la bursă a fost de 90 USD.

Raliul pe bursă va continua până la îndeplinirea acestor doi factori. Așa spune Julian Emanuel, strateg șef de acțiuni și instrumente financiare derivate la BTIG, într-un interviu acordat CNBC.

   • Opțiunile „call”

O opțiune „call” (sau achiziție) permite, dar nu obligă investitorul să cumpere la un anumit preț și este, cu alte cuvinte, un pariu că titlurile unei anumite companii vor continua să crească. Achiziționarea agresivă a acestor opțiuni poate umfla și mai mult acțiunile companiilor înconjurate de speculații, cum ar fi GameStop.

Problema este când aceste opțiuni devin prea scumpe: „Prețul său ridicat va provoca creșterea securității și apoi va scădea pe măsură ce mania speculativă se mută în diferite zone, așa cum vedem în argint”.

În cazul GameStop, acest expert sugerează că aceste opțiuni au devenit prea scumpe pentru a continua să alimenteze impulsul în creștere a acțiunilor companiei: „Este dificil să menții un nivel de interes speculativ atunci când este prea scump să cumperi opțiuni call”.

   • Reducerea cererii

Interesul în cumpărarea acțiunilor GameStop este stagnant. Pe de o parte, mult timp și-au văzut accesul restricționat în ultimele zile, brokeri precum Robinhood interzicând mai întâi și permițând în mod limitat cumpărarea acțiunilor lor ulterior. Pe de altă parte, “short sellers” își tratează încă rănile după „short-squeeze” care i-a obligat să-și acopere pozițiile și să înregistreze pierderile.

 

Astfel, după o perioadă fierbinte, regulatorii, participanții profesioniști, investitorii mari și mici caută soluții, unele total contradictorii: reglementarea și mai dură a piețelor sau democratizarea acestora? Soluțiile vor urma, dar frenezia continuă. Cazul Reddit își are deja imitația în Spania cu protagonistul Tubacex.

Articole conexe

Leave a Comment